I sesong nå: Nyt rabarbra fra hagen

SOMMERLIGE SMAKER: Rabarbra er fin i hagen, men også god å spise, til og med til middag.
SOMMERLIGE SMAKER: Rabarbra er fin i hagen, men også god å spise, til og med til middag.
Foto: Victoria Dam/Hagebyen
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

En stilk rabarbra dyppet i sukker gir barndomsminner. Men rabarbra er deilig til mer enn det – faktisk alt fra middag og grøt, til is og drinker.

Har du en frodig kladas med rabarbra i hagen som du ikke vet hva du skal bruke til? Her skal du få litt inspirasjon. Rabarbra er nemlig i sesong nå, og siden den syrlige planten er skikkelig hardfør trives den godt i norske hager.

Sannsynligheten er derfor stor for at du eller noen du kjenner med hage, har litt rabarbra til overs som kan få skinne på kjøkkenet ditt.

Det finnes flere sorter rabarbra, og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne. Fra gammelt av lærte man at rabarbra skulle høstes før Sankthans, og at den deretter ble uspiselig. Det kan komme av at det er mindre syre i de første, spedere stilkene enn de tykke stilkene, ifølge Bama. Rabarbraen er likevel spiselig også etter 23. juni.

Ta uansett sommeren med inn på kjøkkenet mens du kan, og utnytt mulighetene den kortreiste og super-allsidige rabarbraen har å by på.

Sank frodig rabarbra og lag noe godt!
Sank frodig rabarbra og lag noe godt!
Foto: Rebekka Aaberge

Du forbinder kanskje rabarbra med desserter, som kompott, grøt og pai? Det er ikke så rart. De syrlige stilkene komplimenterer søte og runde smaker.

Rabarbra er smakfullt i terte og kake, eller hva med iskald rabarbrasuppe eller panna cotta til dessert?

Rabarbra og norske jordbær smaker sommer. Kombinasjonen gjør seg ypperlig i kaker og fruktsalater. Hva med en pavlova med vaniljekrem, jordbær, syltet rabarbra pyntet med yndige spiselige blomster på?

Rabarbra kan også brukes til middag. Bruk rå, tynne strimler av rabarbra i salater eller sylt den, lag salsa eller chutney og server ved siden av grillet kjøtt og fisk i sommer.

Du kan også fryse chutney og syltet rabarbra ned, og nyte sommerlige smaker fra egen hage når vinteren kommer.

Hageentusiast Victoria Dam serverer gjerne rabarbra fra hagen til alle måltider. Til forrett gjerne rabarbra med asparges, geitost og balsamico.

– Asparges og rabarbra passer virkelig så fint sammen. Jeg bruker gjerne litt tynnere rabarbrastilker i denne retten, sier hun til Godt.

Forretten lages slik:

1. Skjær rabarbra i cirka 10–12 cm lange biter og legg i en ildfast form.

2. Dryss over honning og malt sortpepper og inn i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter.

3. Skyll asparges, del i to og stek i smør i 7–10 minutter. Strø over litt flaksalt og sort pepper.

4. La aspargesen svalne og så bruker jeg gressløk for å knyte sammen rabarbra og asparges til et lite «knyte».

5. Jeg pleier og strø på litt sky som blir til overs fra stekepannen, og litt mer honning og balsamico. Så er det bare å legge på litt smørbar geitost og servere!

En annen favoritt hjemme hos Dam, som barna hennes elsker, er kompott av rabarbra med et glass melk til kveldsmat.

– Ettersom rabarbra går an å fryse er et tips å spare på den til vinterhalvåret i fryseren. Da kan du enkelt plukke frem så mye som du trenger om vinteren for å lage en pai eller kompott. Du trenger ikke engang å tine rabarbraen, bare legge den rett i paien eller kjelen, tipser Dam.

Lag en ladning rabarbrakompott, og prøv det sammen med naturell yoghurt til frokost.

Til sommerens hagefest foreslår vi at du serverer en kortreist velkomstdrink i form av enten rabarbrasaft eller kanskje en rabarbra margarita? Nam!

Vil du få inspirasjon og tips til gode oppskrifter? Den lille salatkokeboken inneholder over 40 deilige oppskrifter, og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?