Til hovedinnhold

Kaffe-trend: Ubehagelig eller god?

6. april 2022Aktuelt
GOD MORGEN: Lyst å starte dagen med kaffe og jus? Ifølge fol på internett er det godt å blande.
GOD MORGEN: Lyst å starte dagen med kaffe og jus? Ifølge fol på internett er det godt å blande.
TikTok: @eli_bang
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

En espresso med appelsinjuice er populært på nett om dagen. Muligens en slager til påskefrokosten?

Om du liker espresso, og også liker appelsinjuice, er sjansen til stede for at du liker kombinasjonen av de to også. Kanskje.

Opprinnelsen til TikTok’s nyeste kaffe-oppheng er uvisst. Men det er ikke utenkelig at hjernen bak har stått opp en morgen, drukket en doppio (dobbel espresso) og så tatt en slurk ferskpresset appelsinjuice – og opplevd at smakene passer sammen.

Igjen får TikTok fart på uventede smakskombinasjoner. Du husker kanskje dalogana-kaffen og den celebre fetapasta fra i fjor? Man kan jo spørre seg om det er smakene som oppsluker folk, eller de uventede kombinasjonene.

En video hvor TikTok-profilen @bundaddy snakker om kombinasjonen espresso og appelsinjuice har drøyt 1,6 millioner visninger. «Jeg har ikke sett en person som ikke liker de to sammen,» sier brukeren. «Du tror du ikke vil like det – det vil du,» fortsetter hun. Og ifølge kommentarfeltet liker folk kaffe blandet med appelsinjuice. Den søte jusen komplimenterer nemlig den bitre kaffe-shot, ifølge flere.

Videoer av kombinasjonen florerer.

Drinker med kaffe som base er intet nytt, for eksempel «Espresso Martini» og iskaffe med spennende innhold.

Allerede i 2016 publiserte Godt en oppskrift som kan minne litt om trenden, i form av en frisk iskaffe med blodappelsin.

Matmagasinet Bon Appétit delte oppskrift på en drink titulert «Spritzy Americano» i 2018. Det er espresso, appelsinjuice og sprudlende seltzer.

På TikTok lager de fleste enkelt og greit en espresso og heller jus, helst uten fruktkjøtt, i. Noen har litt isbiter oppi også. Buzzfeed testet nylig å lage med seltzer også, som ifølge journalisten smaker det bedre og friskere enn bare jus og kaffe.

Det tror barista og donutdronning Talor Browne på. Hun har selv lagt merke til diskusjonene rundt espresso med appelsinjuice på TikTok, og testet det etter at Godt tok kontakt.

– Min første tanke da jeg hørte om det var at det høres motbydelig ut. Jeg snakket med kollegene mine om det, og de hadde også sett det, så vi testet, sier Browne på telefonen til Godt.

– På TikTok er det litt utydelig hva ratioen er. Vi tok 50/50. En shot, og like mye jus. Men etter å ha testet tror jeg det skal være mer jus. Det var ikke så godt, konstaterer baristaen.

Hun forklarer at espressoen de har på hennes kafé, Talormade, er ganske søt i seg selv, og at blandet med appelsinjuice ble smaken bitter.

– Appelsinjuice smaker best kald, mens espresso best varm. Kombinasjonen ble lunken, en litt ubehagelig smak, sier Browne.

Hun foretrekker drikkene hver for seg, fremover også.

Talor Browne driver tre donut-kafeer i Oslo.
Talor Browne driver tre donut-kafeer i Oslo.
Åsa H. Aaberge/VG

Browne tror at denne, som mange andre smakstrender på nett, får oppmerksomhet fordi de er uvanlige og litt sjokkerende.

– Denne kombinasjonen er uvanlig av en grunn; det er ikke særlig godt. Men selvsagt, om en kunde kom og ba om det, så ville jeg laget det til de om vi hadde ingrediensene, sier hun.

Browne legger til at de fleste hun har sett på TikTok som omtaler trend-kafeen, bare snakker om den, men filmer ikke at de faktisk drikker den.

– Det kan være en grunn til det. Men de som er fristet må selvsagt smake selv, sier Browne og ler.

Publisert: 06.04.2022 kl. 09:26
Oppdatert: 26.04.2022 kl. 06:54


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?