Slutt for Per-kjeks

1. desember 2020Aktuelt
JULEKLASSIKER: Delfiakake med Per-kjeks har feiret sin siste jul.
JULEKLASSIKER: Delfiakake med Per-kjeks har feiret sin siste jul.
Foto: Krister Sørbø

Julens delfiakake blir uten den ikoniske kjeksen.

For mange blir det ikke jul uten delfiakake, og ingen delfiakake uten Per-kjeks – i hvert fall frem nå. Julekjeksen har nemlig hatt sin siste julefeiring og takker for seg.

Kjeksen har hatt en nedadgående salgskurve og volumet var såpass smått i fjor at det ikke lenger var forsvarlig å fortsette produksjonen, melder Sætre på sine nettsider.

– Vi setter stor pris på at mange engasjerer seg og er glad i Per-kjeks. Men i butikken har salget vært lavt, og folk har stort sett bare kjøpt Per-kjeks til juletider. Og da er det vanskelig å beholde den i butikkhyllene året gjennom, utdyper Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonssjef i Orkla, til Godt.

Planlegg årets julemåltid: Pinnekjøtt med kålrotstappe

Og om du ikke tilfeldigvis har en pakke Per-kjeks liggende igjen fra i fjor, må du nok belage deg på å bake delfiakaken uten de firkantede kjeksene i år.

– Alt er solgt ut fra våre lager, men at det kan hende noen enkeltbutikker fortsatt har noe igjen på lager. Det har vi dessverre ingen oversikt over, sier Aandstad Ekheim.

IKONISK: Julekjeksen Per forsvinner fra butikkhyllene.
IKONISK: Julekjeksen Per forsvinner fra butikkhyllene.
Foto: Jan Petter Lynau

Rund Delfiakake

Delfiakake består av lag på lag med sjokolademasse, kjeks, gelégodteri og marsipan. Ifølge Mills er det Margarincentralens Husmortjeneste som står bak oppskriften. Kaken ble så populær at Sætre laget en spesialtilpasset kjeks til kaken, og dermed ble Per til.

De sprø kjeksene med mild smak er en fin kontrast i den mektige konfektkaken. Delfiakake lages tradisjonelt i brødform, og da er det firkantede kjeks som passer best.

– Jeg er jo en tilhenger av tradisjoner og syntes det er trist at kjeksen blir borte. Med den vil kanskje den tradisjonelle delfiakaken også forsvinne? Vi er noen vanedyr og firkantet kjeks er noe mange ha for å lage delfiakake, sier konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen, som står bak Krem.no.

Da hun oppdaget at Per-kjeks var ute av produksjon, fant hun frem runde former og testet en variant av delfiakake med Marie-kjeks. Smaken ble helt lik, skal vi tro Vatnar Nilsen.

– Marie-kjeksen er kanskje litt tynnere, men ellers passet den utmerket. Noen påpekte at det ikke finnes aroma av stjerneanis i Marie-kjeksen, noe det visst er i Per-kjeks. For meg smaker det likt.

Håper på julemirakel

Rådville julekakebakere har spurt bakebloggeren om hun kan lage en egen oppskrift på firkantede Per-kjeks. Flere følgere har også delt sine egne kjeks-tips.

– Delfiakake kan godt lages med annen kjeks, og flere har fortalt meg at de bruker for eksempel salte kjeks, Digestive, Kornmo eller Gjende, forteller Vatnar Nilsen og fortsetter:

– For meg blir det heretter Marie-kjeks i små runde former. Jeg skjærer de små kakene i skiver, akkurat som med den firkantede. De små delfiakakene er jo søte å gi bort som gave også. For mange blir det ikke jul uten delfiakaken og da er det jo fint å gi en liten smak, laget med Marie-kjeks. Hvis ikke Sætre ombestemmer seg og vekker Per opp fra de døde igjen, da. Kanskje vi kan håpe på et lite julemirakel?

I Facebook-gruppen «Matgeeks» er det også stort engasjement om hvordan man kan lage julens delfiakake uten Per-kjeks. Noen foreslår å kutte Marie-kjeksene i firkanter slik at de fyller brødformen. Mens andre anbefaler salte kjeks som Ritz og Tuc. Kvikk-Lunsj og mer marsipan som erstatning for kjeks er også blant forslagene.

Vil du heller bake noe annet til jul? Sjekk våre oppskrifter på pepperkaker, julekake, krumkaker, kokosmakroner og risboller.

Publisert: 01.12.2020 kl. 13:08
Oppdatert: 02.12.2020 kl. 11:20


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?