Derfor er chili crisp it-krydderet nå

NY SUPERSTJERNE: Ifølge amerikanske medier har chili crisp fått superstjernestatus i løpet av pandemien. Vi hiver oss villig på trenden.
NY SUPERSTJERNE: Ifølge amerikanske medier har chili crisp fått superstjernestatus i løpet av pandemien. Vi hiver oss villig på trenden.
Foto: Shutterstock
Mona Bristøl

Hjemmekokker verden over har fått øynene opp for den hotte kinesiske smaksbomben.

Er det noe vi har opplevd i løpet av det siste året – så er det at vi har stått apatiske og stirret inn i kjøleskapet i jakten på gull. Matlei er vel bare forbokstaven for mange. Og det kan nok også være noe av årsaken til at retter med den kinesiske chilioljen har gått som en farsott i sosiale medier det siste året; ganene våre har trengt litt ekstra utfordring.

Og det er nettopp det chili crisp gir! Kanskje ikke så uventet av en olje smakssatt av sprø chiliflakes, fermenterte soyabønner, hvitløk, peanøtter og den noe omdiskuterte smaksforsterkeren MSG.

«It»-tilbehøret under pandemien, skriver The Wall Street Journal, og sier at populariteten til chili crisp i verden har vokst sakte, men sikkert de siste årene, men at den i løpet av pandemien har tatt steget opp til superstjerne-status.

The New Yorker spør; «Hvor var du under Den store chili crisp-galskapen i 2020?»

Men sausen er langt fra ny. Historien skal ha det til at opphavet kommer fra en enke i Kina som for rundt 30 år siden nå, åpnet en liten nudel-sjappe i Guizhou-provinsen. Nudlene der var gode, men den sterke, krønsjy sausen hun hadde på dem var enda bedre. Så god var den at det gikk gjetord om den.

Tao Huabi som hun heter, bestemte seg for å åpne en fabrikk for å lage mer av den magiske sausen – som fikk navnet Lao Gan Ma – Gammel Gudmor. Og siden lanseringen i 1997 har det vært den mestselgende chilisausen i Kina, og har gjort Tao til milliardær, ifølge nettstedet Whatsonweibo.

Siden pandemien satte inn i fjor vår har salget fått en ekstra boost, skal vi tro de toneangivende amerikanske mediene. En variant produsert av et amerikansk selskap kalt Fly by Jing har ble så populær at det var flere måneder med ventelister.

Superkokken David Chang, som står bak Momofuku, og deres culinary lab, kastet seg på og lanserte i høst sin egen versjon, kalt Chili crunch, som selvsagt raskt ble utsolgt på få timer. For alt Chang tar i ser ut til å fly, som ribbeblingsen «pork belly bun» og omelett-hybriden «ramlet», og ikke minst cornflakes-shaken «cereal milk».

Det finnes også mange andre merker der ute, og også oppskrifter på hvordan du kan lage det selv, som her, hos Bon appétit.

Men om du heller vil kjøpe den ferdig, finner du chili crisp fra Lao Gan Ma også her til lands til rundt en femtilapp i velassorterte asiatiske butikker, også på nett.

Michelle Zhao  deler matinspirasjon fra hjemprovinsen Yunnan i Kina, og skal snart åpne sin første restaurant i Bergen.
Michelle Zhao deler matinspirasjon fra hjemprovinsen Yunnan i Kina, og skal snart åpne sin første restaurant i Bergen.
Foto: Privat

– Jeg vokste opp med Lao Gan Ma, den kommer fra naboprovinsen, sier matblogger Michelle Zhao til Godt.

Hun bor i Bergen, men er født i Kina og flyttet til Wien som 18-åring. Siden 2012 har hun bodd i Norge.

– Det første produktet jeg prøvde var ikke chili crisp, fordi i de fleste kinesiske hjem lager man sin egen chiliolje. Men det var den fermentere svarte bønnesasusen fra Lao Gan Ma. Vi pleide å dippe mantou, kinesiske buns, i den eller ha det i nudelsuppen for å fremheve smakene, forteller hun.

Zhao forteller at sausmerket, som trolig er aller mest kjent for chili crisp, men som også selger andre sauser, reddet henne da hun flyttet til Europa.

– Jeg var ikke vant til lukten av ost og smaken av ukokt skinke. Jeg kjøpte en flaske og hadde et lag på brødet under osten og skinken. Det ga meg en følelse av noe kjent, og trygghet til en mage med hjemlengsel. Jeg er sikker på at Lao Gan Ma ikke bare har reddet meg, men redder millioner av kinesere som bor i utlandet. Jeg tror også at det er noe av årsaken til at det er den mest solgte chilisausen fra Kina.

Selv har hun ofte en stor skje med sausen på stekt ris, eller blander den med kokte poteter, eller som dipp til kyllingvinger.

Her har Zhao hatt den sorte Lao gan ma-sausen på mung bean-nudler.
Her har Zhao hatt den sorte Lao gan ma-sausen på mung bean-nudler.
Foto: Michelle Zhao

Så hvordan bruker man ellers denne avhengighetsskapende chilisausen? På alt, skal vi tro sosiale medier.

Under hashtagene #chilecrisp, #chilicrisp og #chilicrunch florerer det av ideer til ulike måte å bruke sausen.

En favoritt for mange er å toppe en egg- og avokadosandwich med noen av de sprø chilibitene. Som dipp til dumplings, men også på grillet kjøtt og grønnsaker.

Eller bytt ut Gastromat eller piffi og sett litt ekstra smak på et klassisk ostesmørbrød eller på pizza.

Et annet tips er å vende varme nudler i sausen, sammen med litt eddik. Topp deretter med finhakket vårløk og sesamfrø og volia du har en smaksbombe av en rett på 1–2–3.

Vil du heller være litt vågal, forslår noen der ute at det til og med smaker godt på vaniljeis.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?