Lise Finckenhagen pimper grøten

5. mars 2021Aktuelt
FROKOSTPÅFYLL: Quinoagrøt med kokos og mango, eller  kaldgrøt med bær, hva blir din nye favoritt?
FROKOSTPÅFYLL: Quinoagrøt med kokos og mango, eller kaldgrøt med bær, hva blir din nye favoritt?
Foto: Johanna Siring/VG

Varm eller kald, salt eller søt. Grøt kan komme i uendelig mange varianter. Her er noen frokostfavoritter.

Grøt er en av de eldste rettene vi har her i landet og kommer i uendelig mange varianter. Det er nesten så man kan si at alle korn og gryn har sin grøt, et eller annet sted. I tillegg kan den serveres når som helst på døgnet, til hverdag og til fest, og gjerne til frokost. 

En bra frokost bidrar som kjent til økt energi videre utover dagen. Og for de som hverken har tid eller overskudd til de helt store krumspringene på morgenkvisten - kan jo starte på frokosten kvelden før, for så å la den gjøre seg ferdig på egen hånd i kjøleskapet natten over.

Det er flere måter å gjøre det på, her har jeg laget en kaldgrøt av havre og eple - også kalt bircher musli, og toppet den med yoghurt, rosiner, nøtter og frø.

Liker du grøten din varm kan du teste ut svarthavre-grøt med blåbær. Urkornet, som med sin litt «nøttete» smak er på full fart tilbake på frokostbordet. Når havren i tillegg er kuttet, steel cut, får den også en annen struktur og tyggemotstand.

Litt mer eksotisk er quinoagrøten med kokos og mango.

Men er du mest klar for en «salt» start på dagen kan en kinesiskinspirert risgrøt al la «congee» være noe for deg. Utgangspunktet er ganske enkelt så her er det toppingen som gjør det meste. Sukker, kanel og smør blir på denne risgrøten erstattet med vårløk, chiliolje, soyasaus, koriander, sprøstekt hvitløk og shiitake sopp. 

Om disse frokostgrøtene ikke nødvendigvis gir deg et bedre liv over natten kan jeg i hvert fall love deg en strålende følelse av en god, smakfull og frisk start på dagen.

Publisert: 05.03.2021 kl. 15:12
Oppdatert: 05.03.2021 kl. 15:43


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?