Vinetikett vekker oppsikt - importør avfeier kritikken
Organisasjonen Av-og-til reagerer sterkt på at vinprodusenten bak Testalonga bruker bilde av et barn på sin etikett. Nå har de klaget dem inn til Forbrukertilsynet.
Bilde av ei lita jente og teksten «Keep on punching», det er det man ser på etiketten til én av vinene til den sør-afrikanske vinprodusenten Craig Hawkins.
Én av flere som har reagert på denne etiketten er Kaja Tinderholt, daglig leder ved Fyret mat og drikke i Oslo.
– Hvordan i svarte h****te kan denne etiketten være lov Vinmonopolet? Drikk vin og fortsett å slå unga?!? Usmakelig, skriver hun i et innlegg på Facebook.
Organisasjonen Av-og-til, som jobber for godt alkovett, har også blitt oppmerksom på denne etiketten, og mener den sender et uheldig signal.
– Vi vet at 90 000 barn vokser opp med en mor eller far som drikker for mye, og vi vet at barn som har foreldre som drikker mye i større grad utsettes for vold i hjemmet. Vi tenker da at en vinetikett med et trist barn og en slik tekst er uheldig, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, til godt.no.
– Men «keep on punching», betyr ikke nødvendigvis «fortsett å slå». Tolker dere ikke dette litt i verste mening da?
– Nei, det gjør vi ikke. Teksten kan selvsagt bety andre ting også, men når man produserer så har man også et ansvar for hvordan man kommuniserer og da må man være bevisst på nettopp tolkningen av slike etiketter. Mange tolker «keep on punching» som det å slå, det har i hvert fall vi fått erfare, sier hun, og fortsetter:
– Jeg tenker også at etiketten er problematisk uten teksten, for det er ikke heldig med bilde av barn på en vinflaske - så blir det enda mer problematisk med teksten i tillegg.
Organisasjonen får nå også støtte fra Vinmonopolet, som opplever etiketten som problematisk og uheldig.
– Men vi har så langt ikke funnet noe grunnlag for å gjøre noe med den. Dette er noe vi ser nærmere på, og jeg regner med vi kan konkludere på dette om ikke så lenge, skriver Halvor Bing Lorentzen, Direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet, i en mail til godt.no.
Ettersom flere reagerer har organisasjonen Av-og-til valgt å klage inn saken til Forbrukertilsynet.
– Vi ønsker at de skal vurdere hvorvidt reklamen er støtende og om det er brukt støtende midler på etiketten, sier Hagen Eriksrud.
Forbrukertilsynet bekrefter at de har mottatt klagen og at de nå skal finne ut om markedsføringen krenker allmenne etikk- og moraloppfatninger, eller om det tas i bruk støtende virkemidler.
– Vi vil kunne si mer om lovligheten og vurderingene vi har gjort når vi har fått behandlet klagen, antagelig i august, sier Bente Øverli, direktør i Tilsynsavdelingen hos Forbrukertilsynet.
Bildet av den lille jenta går igjen på de fire vinene i serien «Baby bandito», men med ulik tekst: «Follow your dreams», «Chin Up», «Stay Brave» og «Keep on punching».
Ifølge nettstedet til den kjente britiske vinkritikeren Janics Robinson, har produsenten selv tidligere beskrevet vin-navnene som setninger man sier til barn som trenger en oppmuntring. Ting man sier for å gjøre dem modige og hjelpe dem når de er i en vanskelig situasjon.
De norske importørene av vinen, Unico Real Wines, har blitt forelagt kritikken fra Av-og-til.
De mener at organisasjonen misforstår budskapet bak vinen, og svarer følgende i en mail til Godt.no:
– «Keep on punching» er en metafor for å Stå på! – ikke å slå. Det ville vært like idiotisk å oversette idiomet «Stå på» fra norsk til «Stand on» på engelsk, skriver Geir Gjerdrum, leder av Unico.
Han understreker at vinene heter «Bandito» fordi Craig ønsker å være opprørsk mot fattigdom og lage rene naturviner mot forurensende industri, og at deler av overskuddet går til å hjelpe fattige familier og barn.
– Bildet av barnet med plasteret skal vise et såret barn som har fått hjelp og samtidig være en huskesnor på fingeren for forpliktelse og engasjement. Barnet er Craigs inspirasjon for hvem vi trenger å gjøre verden bedre, skriver Gjerdrum, og utdyper:
– I et fattig land som Sør-Afrika med mange voksne analfabeter, mener Craig det er moralsk å bruke de mediene man har til å vekke sosialt engasjement.
– Hva mener dere om at Av-og-til nå har kontaktet Forbrukertilsynet?
– Vi syntes Av-og-til kunne kontaktet oss slik at vi kunne forklart kontekst, budskap og hjulpet dem med engelsken. Det er forskjell på å se etiketten med Sør-Afrikanske øyne eller fra en rik og puritansk kontekst slik som i Norge, sier han og fortsetter:
– I Sør-Afrika har man et ordtak som sier at gode gjerninger sjelden går ustraffet hen. Vi synes det er leit at Craig som lager fantastisk originale og bærekraftige viner, som slåss mot fattigdom, vil vekke sosialt engasjement og er original i budskap skulle blitt straffet for dette.