Til hovedinnhold

Lekre wienerbrød med eplefyll

Morfaren til matblogger Mari Hult sikret hennes kjærighetsforhold til wienerbrød. Her er hennes oppskrift på wienerbrød med eple.


Ukens matblogger, Mari Hult (31)Jobber som IT-konsulent innen statistikk, sosiale medier og innhold.Bor i StavangerFavorittråvare: Jeg blir aldri lei av poteterFavorittredskap: Et bittelite rivjern til hvitløk som jeg fikk av min kusine Siv til jul. Bruker det hver eneste dag.Når jeg lager mat så liker jeg å ha på en konsert-dvd på tv, eller en musikal om jeg er alene hjemme.Blogg: Vegetarbloggen.com skal spre matglede til alle, med råvarer som er både dyrevennlige og miljøvennlige.
Ukens matblogger, Mari Hult (31)Jobber som IT-konsulent innen statistikk, sosiale medier og innhold.Bor i StavangerFavorittråvare: Jeg blir aldri lei av poteterFavorittredskap: Et bittelite rivjern til hvitløk som jeg fikk av min kusine Siv til jul. Bruker det hver eneste dag.Når jeg lager mat så liker jeg å ha på en konsert-dvd på tv, eller en musikal om jeg er alene hjemme.Blogg: Vegetarbloggen.com skal spre matglede til alle, med råvarer som er både dyrevennlige og miljøvennlige.

- Jeg elsker å servere wienerbrød og kaffe til venner på besøk, sier Mari Hult til Godt.no. Det er min kjære morfar som har vekket interessen for wienerbrød i meg, jeg tenkte aldri på at det var noe særlig før jeg la merke til hvor utrolig glad han er i det. Jeg begynte raskt å eksperimentere med alternativer uten egg og meieriprodukter, og dette er den varianten jeg liker aller best.

- Du kan godt kjøpe ferdig butterdeig hvis du vil, fortsetter Mari. Det blir nesten like godt og da er dette en av de aller enkleste rettene du kan lage, men likevel er den veldig imponerende.

Slik lager du 8 wienerbrød

Lag butterdeigen og la den stå kaldt minst en halv time. Dersom du bruker frossen butterdeig bør den tine på kjøkkenbenken i minst et kvarter før du starter utbakingen

Lag eplefyllet.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Kjevle ut platene i en retning til de er dobbelt så lange. Del hver plate i to like store kvadrater. Gjør dette til du har åtte kvadrater. Legg hvert kvadrat på stekebrettet. Brett hjørnene inn mot midten. Dytt litt ned med fingrene i midten slik at det fester seg.

Legg en spiseskje epleblanding i midten av hvert wienerbrød. Stek i 15-18 minutter til wienerbrødene er blitt gylne og fine. Avkjøl wienerbrødene.

Rør sammen melis og litt soyamelk til en tyktflytende melisglasur og ha over i en sprøytepose med tynn tupp. Fordel utover wienerbrødene og server.

Butterdeig

Ingredienser til åtte wienerbrød:

  • 150 gram vegansk margarin
  • 0,5 desiliter matfløte av soya eller havre
  • 1 teskje eddik
  • 2 spiseskjeer sukker
  • 2,5-3 desiliter hvetemel

Framgangsmåte

Klar deig: Dekk deigen med plast når du har blandet alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, og la den stå kjølig.
Klar deig: Dekk deigen med plast når du har blandet alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, og la den stå kjølig.

Kjør margarin, fløte, eddik og sukker jevnt i en kjøkkenmaskin. Ha i litt og litt hvetemel til det former seg en ball. Ha deigen i en bolle, dekk med plast og sett kaldt i minst en halvtime før utbaking.

Eplefyll

Ingredienser til åtte wienerbrød:

  • 4 epler
  • 2 spiseskjeer sukker
  • 0,5-1 desiliter vann
  • 4 veganske butterdeigplater eller en porsjon søt hjemmelaget butterdeig
  • Hvetemel til utbaking
  • 2 desiliter melis
  • Noen dråper soyamelk

Framgangsmåte

Skjær eplene i små terninger. Kast kjernene. Ha eplebiter, sukker og litt vann i en gryte og kok opp. La det småkoke til du kan mose eplene med baksiden av en skje. Koker det tørt kan du ha i litt mer vann. Rør godt sammen og ha over i en skål.

Klar, ferdig, stek: Brett hjørnene på butterdeigen inn mot midten og legg på eplefyllet.
Klar, ferdig, stek: Brett hjørnene på butterdeigen inn mot midten og legg på eplefyllet.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?