Lekre wienerbrød med eplefyll
Morfaren til matblogger Mari Hult sikret hennes kjærighetsforhold til wienerbrød. Her er hennes oppskrift på wienerbrød med eple.
- Jeg elsker å servere wienerbrød og kaffe til venner på besøk, sier Mari Hult til Godt.no. Det er min kjære morfar som har vekket interessen for wienerbrød i meg, jeg tenkte aldri på at det var noe særlig før jeg la merke til hvor utrolig glad han er i det. Jeg begynte raskt å eksperimentere med alternativer uten egg og meieriprodukter, og dette er den varianten jeg liker aller best.
- Du kan godt kjøpe ferdig butterdeig hvis du vil, fortsetter Mari. Det blir nesten like godt og da er dette en av de aller enkleste rettene du kan lage, men likevel er den veldig imponerende.
Slik lager du 8 wienerbrød
Lag butterdeigen og la den stå kaldt minst en halv time. Dersom du bruker frossen butterdeig bør den tine på kjøkkenbenken i minst et kvarter før du starter utbakingen
Lag eplefyllet.
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
Kjevle ut platene i en retning til de er dobbelt så lange. Del hver plate i to like store kvadrater. Gjør dette til du har åtte kvadrater. Legg hvert kvadrat på stekebrettet. Brett hjørnene inn mot midten. Dytt litt ned med fingrene i midten slik at det fester seg.
Legg en spiseskje epleblanding i midten av hvert wienerbrød. Stek i 15-18 minutter til wienerbrødene er blitt gylne og fine. Avkjøl wienerbrødene.
Rør sammen melis og litt soyamelk til en tyktflytende melisglasur og ha over i en sprøytepose med tynn tupp. Fordel utover wienerbrødene og server.
Butterdeig
Ingredienser til åtte wienerbrød:
- 150 gram vegansk margarin
- 0,5 desiliter matfløte av soya eller havre
- 1 teskje eddik
- 2 spiseskjeer sukker
- 2,5-3 desiliter hvetemel
Framgangsmåte
Kjør margarin, fløte, eddik og sukker jevnt i en kjøkkenmaskin. Ha i litt og litt hvetemel til det former seg en ball. Ha deigen i en bolle, dekk med plast og sett kaldt i minst en halvtime før utbaking.
Eplefyll
Ingredienser til åtte wienerbrød:
- 4 epler
- 2 spiseskjeer sukker
- 0,5-1 desiliter vann
- 4 veganske butterdeigplater eller en porsjon søt hjemmelaget butterdeig
- Hvetemel til utbaking
- 2 desiliter melis
- Noen dråper soyamelk
Framgangsmåte
Skjær eplene i små terninger. Kast kjernene. Ha eplebiter, sukker og litt vann i en gryte og kok opp. La det småkoke til du kan mose eplene med baksiden av en skje. Koker det tørt kan du ha i litt mer vann. Rør godt sammen og ha over i en skål.
Publisert: 22.08.2013 kl. 06:51
Oppdatert: 22.08.2013 kl. 10:04
Lag deg en gratis konto