Greske kjøttboller med tzatziki

SMÅRETT: Greske kjøttboller serveres gjerne sammen mange andre småretter som gjestene deler og koser seg med gjennom hele kvelden.
SMÅRETT: Greske kjøttboller serveres gjerne sammen mange andre småretter som gjestene deler og koser seg med gjennom hele kvelden.
Foto: Foto: Merete Amymoni Skeibrok
Magne D. Antonsen

Kickstart feriefølelsen med gresk middag! Alle elsker tapas, men ifølge ukens matblogger er gresk mezedes enda bedre

Ukens matblogger
Navn: Merete Amymoni SkeibrokAlder: 49Bosted: StavangerFavorittråvarer: Oliven og hvitløkNår jeg lager mat så liker jeg å eksperimentere og å bruke luktesansenBlogg: godgreskmat.wordpress.com Med bloggen forsøker jeg å vise at god gresk mat er både enkelt å lage og en fryd å spise.
Ukens matblogger Navn: Merete Amymoni SkeibrokAlder: 49Bosted: StavangerFavorittråvarer: Oliven og hvitløkNår jeg lager mat så liker jeg å eksperimentere og å bruke luktesansenBlogg: godgreskmat.wordpress.com Med bloggen forsøker jeg å vise at god gresk mat er både enkelt å lage og en fryd å spise.
Foto: Foto: Konstantinos Spiliotis

Gresk mat er spesialiteten til matblogger Merete Amymoni Skeibrok.

- Det greske kjøkkenet handler mest om kjærlighet til råvarene, sier Amymoni Skeibrok. Råvarene får spille hovedrollen i rettene, og det er som regel få av dem i hver rett så alle smakene kommer tydelig fram, og de dynkes ikke i kompliserte sauser eller kaftige kryddere, understreker hun.

Med bloggen godgreskmat.wordpress.com forsøker hun å spre kunnskap og glede om det greske kjøkken.

- Når grekerne skal ut på taverna og spise, bestiller de sjelden forrett, hovedrett og dessert slik som oss, sier hun. De spiser mezedes. Mezé er det greske ordet for smårett, og flere mezé heter mezedes.

- Mezedes er flott gjestemat som du setter sammen av mange ulike godsaker, fortsetter Amymoni Skeibrok. Rettene serveres etter hvert som kokken har dem klar, og settes midt på bordet. Så tar alle litt av det de har lyst på, gjerne med sitt eget bestikk. Det er en uhøytidelig og avslappende måte å spise på, som også setter preg på selskapet rundt bordet.

Merete forklarer at du kan sette sammen et måltid av masse ulike godsaker.

- For eksempel kan du servere noen fete kalamataoliven, et nybakt landbrød, feta, noen frityrstekte eller ovnsbakte poteter, sammen med kjøttbollene med tzatziki sier Amymoni Skeibrok. Så er det bare å sitte skikkelig lenge rundt bordet, spise, prate, drikke vin eller ouzo, og spise litt til. Akkurat slik som grekerne kan gjøre i timevis.

Her er alle mezedes-oppskriftene til Amymoni Skeibrok.

 • 500 gram karbonadedeig eller lammedeig, eller en blanding av de to
 • 2 skiver loff
 • 1 liten rødløk
 • 1 egg
 • Spisskummen eller frisk finhakket mynte, etter smak
 • Tørket oregano etter smak
 • Salt, pepper
 • 3 ss hvetemel
 • 3 – 4 ss olje
 • Sitronbåter

Skjær skorpen av brødet, legg det i vann ca 10 minutter. Imens har du kjøttet i en bolle, og tilsetter revet løk, egget og krydderne. Klem vannet fra brødet og elt det inn i kjøttet. Her er det veldig greit å bruke kjøkkenmaskin, eller hendene dine. Lag små kjøttboller som du ruller i hvetemel og steker i olje. Bollene kan også frityrstekes, om du vil gjøre det på ekte gresk vis. Serveres varme eller romtempererte og skvis litt sitron over før dere spiser.

FRISK: For å få en ordentlig tzatziki legger du på en sort oliven og drypper over litt god olivenolje til slutt.
FRISK: For å få en ordentlig tzatziki legger du på en sort oliven og drypper over litt god olivenolje til slutt.
Foto: Foto: Merete Amymoni Skeibrok

Alle som har vært i Hellas har vel smakt tzatziki? Den smaker friskt og avkjølende av yoghurt og agurk, og jo lengre fra turistløypa du bestiller den, jo mer hvitløk er det i den. Mengden hvitløk i oppskriften nedenfor er moderat.

 • 1/2 agurk
 • 1 boks matyoghurt, helst gresk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • Litt salt
 • 1 ts frisk dill eller mynte hvis du vil

Riv agurken, og klem ut så mye vann du kan med hendene, gjerne ved hjelp av flere flak tørkepapir. Ha agurken i yoghurten sammen med presset eller most hvitløk, olje, og om du vil, finhakket dill eller mynte. La tzatzikien stå og trekke minst en halvtime, gjerne lengre. Rør inn litt salt like før dere skal spise. Vil du den skal se ekstra gresk ut, pynter du med en eneste oliven og ringler over litt olivenolje.

Vel bekomme! Husk å ta bilder av maten du serverer og del på Instagram med #godtno.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?