Til hovedinnhold

Lite preg av restemat

13. november 2012Aktuelt
Egentlig er det ingen regler bortsett fra selve utgangspunktet: ristet brød. (Foto: Vegard Eggen)
Egentlig er det ingen regler bortsett fra selve utgangspunktet: ristet brød. (Foto: Vegard Eggen)
Vegard Eggen
AvOle Jacob Hoel, Lars LianogVegard Eggen

Fattigmannskost kan være svært godt. Men luksus er heller ikke å forakte.

Bruschetta er en av mange italienske institusjoner som er vokst ut av det selvsagte behovet for å utnytte all mat, inkludert gammelt, tørt brød.

Gammel loff eller landbrød kan bli den rene magi om du rister det med litt god olivenolje, hvitløk – og tomat hvis du har det.

Definisjonen på en bruschetta er rett og slett det, ristet brød med olivenolje, og hva en måtte ha tilgjengelig ellers.

Så har det bygd seg opp regionale tradisjoner. Noen steder gjør de det på katalansk vis, gnir inn brød med tomat og hvitløk og spiser det bare helt enkelt som forrett eller tapas. Noen steder gratinerer de dem i ovnen med mye tomat, andre steder ristes brødene først, så har de på tomat etterpå.

En kan lage seg mange standard-oppskrifter, mange regler. Men egentlig er det ingen regler bortsett fra selve utgangspunktet: ristet brød.

Vi her i Kjøkkenveien liker ofte de enkle løsninger, men av og til er det godt å slå seg løs også, og denne kylling-bruschettaen bærer lite preg av restemat eller innsparingsbud-sjetter. Her peiser vi på med store kyllingbryst av landkylling, gitt ekstra smak av spekeskinke av beste slag.

Vi feirer introduksjonen av en virkelig god, norsk spekeskinke i dag. Santa Kristina-skinken kan måle seg med den beste skinke fra Parma og Serrano, også prismessig. For dyr er den.

Bruk den, eller en annen god speke8skinke og sett i gang med fråtsingen.

Denne oppskriften er en full middag. Skal du servere bruschettaen som smårett, kan du halvere mengden kylling og skinke, og dele hvert bryst i to.

Kyllingbruschetta

Fire porsjoner:

Foto: Vegard Eggen
Foto: Vegard Eggen
Vegard Eggen

Stek kyllingbrystene i grillpannen. (Foto: Vegard Eggen)

4 store kyllingbryst av landkylling

4 skiver Santa Kristina-skinke (eller lignende)

4 skiver landbrød

1 neve bladpersille

1 neve timian

1 fedd hvitløk

Finrevet skall av en tredjedels sitron

Salt, pepper

4 skiver loff

God olivenolje

12 små klasetomater

Noen dråper balsamico

1 liten neve basilikum

1 pakke blandet bladsalat

Parmesanost

Krydre kyllingbryst godt med salt og pepper. Rens og hakk hvitløk og hakk timian og bladsalat og dryss over. Legg skinke på den ene siden av brystene.

Stek på grillpanne på begge sider, sett så inn i ovn på 180 grader i fem minutter.

Stek brødskivene i olje i ovnen på 180 grader til gylne, eller stek i grillpannen.

Del tomat i to og bland med en god slump olivenolje, noen dråper balsamico, salt, pepper og basilikum.

Anrett med først brød, så bladsalat, tomatsalat, kyllingbryst – og så høvler du parmesan oppå. Topp gjerne med en skvett olivenolje og nykvernet pepper.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?