Kokkekidsa: Bare barnematen
Interessen for mat har aldri vært større. Nå fylles kokkekurs for barn over hele landet.
De fileterer kveite, småspiser rå kamskjell og jubler når lakserognen kommer på bordet. Hvem sa at barn ikke liker fisk?
Kurset har vært fulltegnet i ukevis, og endelig er dagen kommet. Rundt bordet står 10 unge sushikokker med sylskarpe kniver i de små hendene. I skåler og på fat ligger rå fiskefilet, irrgrønn wasabi og grønnsaker ingen har hørt om.
- I dag skal vi lage makiruller og sashimi, forklarer sushikokk og kursholder Arne Austbø.
- Yes! utbryter flere av de unge sushikokkene i kor.
Det blåser en kulinarisk vind over Norge.På fire måneder har en halv million nordmenn vært innom Mathallen i Oslo, og ord som økologisk og kortreist har blitt en del av folks hverdagsvokabular. Det kommer stadig nye matprogrammer på TV, og blant de nyeste tilskuddene er NRK Super-programmet Barnas restaurant, der Terje Ness lærer unge kokkespirer å lage fancy mat. Sesong to av programmet spilles inn i disse dager, og over 1000 barn fra Oslo-området søkte om å få være med.
På Geitmyra matkultursenter for barnmerker de også at matinteressen har blitt stor blant de yngste. Matkursene blir fulltegnet på en-to-tre, enten det er sushi, burgere eller spikersuppe som står på timeplanen.
- Vi har et kurs som heter «Barn elsker fisk», og det er faktisk blant de mest populære. Det er en myte at barn rynker på nesen av sjømat, sier daglig leder ved Geitmyra Lene Gjelsvik.
Hun får støtte av kursholder Arne Austbø, som mener den rene sushismaken appellerer spesielt til barns ganer. Og av 10 ferske sushikokker som danderer sashimi og ruller maki og nesten ikke kan vente til kurset er ferdig og bitene skal fortæres.
- Denne ser ut som en sånn limstift som vi bruker på skolen, sier Selma Myfanwi Markussen Salusbury (10) og klemmer forsiktig på et kamskjell. Kursholder Austbø viser frem det store skjellet som kamskjellmuskelen en gang hadde rundt seg og forklarer hvordan de små, hvite delikatessene skal skjæres når de skal bli til sushi.
Alle barna på kurset liker den japanske delikatessen, og noen har til og med prøvd å lage det selv. Men hva er egentlig sushi?
- Det er fisk med ris oppå og tang rundt, forklarer Selma.
- Den må være rå. Fisken, altså. Det er viktig, skyter Anna Moldal Bah (11) inn fra sidelinjen.
På hjørnet av bordet står Felix Osmundsvaag (10) og skjærer laks i tynne skiver. Han forteller at sushi er favorittretten hans.
- Det er bedre enn både pizza og taco. Sushi med laks er det jeg liker best, sier han.
Arne Austbø har holdt mange sushikurs for barn på Geitmyra matkultursenter.
- En sjelden gang har det hendt at det har kommet barn som sier de ikke liker sushi. Men innen kurset er over, har de ombestemt seg. Det er noe med det å lage maten selv. Da smaker den jo mye bedre, sier Austbø.
Han innrømmer at han var nervøs foran de første barnekursene.
- Jeg var litt redd for hvordan det skulle gå med de skarpe knivene, men det har stort sett gått veldig fint. Barn skjærer seg ikke noe oftere enn voksne, sier Austbø.
Margit Vea holder kokkekurs for barn i Haugesund. Hun forteller at barn blir modigere når de får være med på matlagingen selv.
- Når de får være med på kjøkkenet, tør de smake på nye ting. Jeg hadde en gutt på kurs som aldri ville spise ris hjemme, men etter at vi hadde laget stekt ris på kurset, hadde han fått en ny livrett, sier Vea.
Hun forteller at også på Vestlandet er det stor interesse for kokkekurs for barn.
- Mange foreldre sier rett ut at de gjerne vil lage mat med barna, men at de ikke har tid eller ork. Hadde jeg hatt kapasitet, kunne jeg holdt fulle kurs hver dag, sier Vea.
På Geitmyra har 10 viltre kokker omskapt fisk, ris og tang til lekre makibiter, og stolte viser de frem det ferdige resultatet til foreldrene. 11 år gamle Anna Moldal Bah er fornøyd.
- Jeg lager ofte mat hjemme, for eksempel salat eller pasta med kjøttsaus. Men fra nå av skal jeg lage sushi også. Det var mye enklere enn jeg trodde, sier hun.
SKAP MATGLEDE
- Lærer du barna å sette pris på god mat, gir du dem en venn for livet, sier daglig leder LENE GJELSVIK på Geitmyra matkultursenter.
Hun mener foreldre bør bli flinkere til å la barna få prøve seg på kjøkkenet.
- La dem få være med uansett hva du lager og gi dem mulighet til å prøvesmake underveis. De lærer mye av å smake på ulike råvarer og å uttrykke hva de liker og ikke liker, sier Gjelsvik.
Hun oppfordrer foreldre til å gi barna skikkelig utstyr.
- De må bruke gode, skarpe kniver. De blir ikke glad i å lage mat hvis de må skjære gulrot med en smørekniv, sier hun.
Hun får støtte av TERJE NESS i Barnas restaurant, som også mener riktig utstyr og smaking underveis er viktig.
- Men vær litt taktisk. Start med enkle smaker, ikke med chili, ingefær og sitrongress, råder han.
KOKKEKURS LANDET RUNDT
TRONDHEIM: Unge Kokker er en ideell organisasjon som har sete i Trondheim og som tilbyr kokkekurs til ungdommer fra 12 år og oppover. Siden oppstarten i 2010 har rundt 2600 unge kokker vært på kurs og lært om blant annet wok, smoothies og raw food. Organisasjonen ønsker å arrangere kurs i 13 av landets største byer i løpet av 2014. Les mer: www.ungekokker.no
ØSTLANDET: I 2011 bevilget regjeringen 200 000 kroner til pilotprosjektet «KulMat - Kokkekunst i Kulturskolen». Prosjektet skal utvikle kommunenes kurstilbud innen norsk matkultur og kokkekunst for barn og unge. Dyrøy, Kvænangen, Drammen og Sande er blant kommunene som har dratt i gang kokkekurs som en del av Kulturskolen.
VESTLANDET: Margit Vea holder matkurs for barn i Haugesund-distriktet. Hun har også skrevet flere kokebøker spesielt beregnet på barnefamilier. Les mer:http://margitvea.blogspot.no/
Det er flere muligheter på Vestlandet. Norsk Sjømatsenter holder stadig kurs for barn, blant annet arrangeres kurset «Sei på deg» 27.april i år.
GEITMYRA MATKULTURSENTER: Søndag 17.mars kan små og store få smake på sjømat på Geitmyra matkultursenter for barn. Da arrangeres åpen dag. Daglig leder Lene Gjelsvik forteller at det er duket for en gastronomisk reise gjennom norsk sjømats historie.
-Alle kan komme for å lage og smake på sjømat. Barna får blant annet lære å sløye fisk og å lage sushi og kaviar, sier Gjelsvik.
Publisert: 17.03.2013 kl. 15:15
Oppdatert: 21.03.2013 kl. 17:14
Lag deg en gratis konto