Spiselige julegaver: Hjemmelaget julekonfekt alle vil elske
Sjokoladetrøfler, marsipankuler og mørk sjokolade; det er noe helt spesielt med hjemmelaget konfekt.
Vi har vel alle et eller annet gjemt i nattbordskuffen som vi ikke ønsker at alle skal finne.
Jepp, sånn er det her også, bortsett fra at jeg har to store sengeskuffer i stedet, da. I disse skuffene oppbevarer jeg ting jeg absolutt ikke ønsker at barn og besøkende skal finne.
Ja du gjette riktig; nemlig marsipan, eksklusiv sjokolade, vin og champagne.
Før jul huser skuffene også den hjemmelagde konfekten. Den kjølige og jevne soveromstemperaturen egner seg ypperlig når kjøleskapet er for kaldt eller vinskapet fraværende.
Ekstremt praktisk spør du meg, det er jo aldri godt å vite når søtsuget måtte melde seg, og da er jo redningen kun en armlengde unna. Men fall nå endelig ikke for fristelsen til å forsyne deg av vinen i tid og utid.
I våre dager kan jo det meste kjøpes ferdig, men det er noe helt spesielt med hjemmelaget konfekt. Disse små, saftige og mektige munnfullene gir sanselig nytelse og kan rett og slett virke berusende.
I tillegg kommer gleden over å skape noe så vidunderlig, og tilfredsstillelsen når sjokoladen smelter i munnen.
Sov godt om natten, vel vitende om at de søte gledessprederne er plassert på et mørkt, kjølig og trygt sted.
«Hjemmelaget» sjokolade
Ideen er som følger: Smelt sjokolade, mørk, lys eller hvit. Hell sjokoladen over i en form eller på et brett kledd med plastfolie eller bakepapir.
Mens sjokoladen fortsatt er varm/smeltet, pynter du med det du vil. Du kan også blande nøtter, tørket frukt eller knuste tørkede bær sammen med den smeltede sjokoladen. Prøv også litt knust honeycomb eller krokan.
Bare fantasien setter grenser. Bland sammen dine egne favoritter.
Mine forslag:
Mørk sjokolade, ristede hasselnøtter, gojibær, tørkede bær og sesamfrø.
Hvit sjokolade blandet med pistasj og tørket aprikos i små biter.
Hvit sjokolade blandet med knuste tørkede bringebær.
Melkesjokolade med karamelliserte nøtter (krokan).
Mørk sjokolade blandet med ristede mandler og hasselnøtter, rosiner og tørkede tranebær og toppet med revet appelsinskall.
Hvit sjokolade drysset med tørkede blåbær, limeskall og lakrispulver.
Mørk sjokolade med ristede hasselnøtter toppet med flaksalt.
Hvit eller mørk sjokolade drysset med knuste kaffebønner.
La sjokoladeplaten stå til avkjøling et kjølig sted (men helst ikke i kjøleskapet), brekk den opp i biter til servering.
Tips til sjokolade til dypping:
For at smeltet sjokolade skal få tilbake sin opprinnelige konsistens, altså hard og blank, må den gjennom en tempereringsprosess.
Dette er ikke den ordentlige måten å gjøre det på, men en juksemetode for «hjemmekonditoren».
Finhakk 300 g mørk sjokolade. Smelt 2/3 av sjokoladen over vannbad til ca. 48 grader.
(Kok opp vann i kjele, ha sjokoladen i en bolle som passer over kjelen. Trekk kjelen til side og sett bollen over. Dette er den sikreste måten å gjøre det på.)
Blir sjokoladen for varm, vil den bli tykk og klumpete, Sjokolade tåler heller ikke vann, pass på så det ikke er rester av vann i sjokoladebollen og unngå vannsøl i den smeltede sjokoladen.
Rør inn resten av den finhakkede sjokoladen. Rør om til temperaturen er nede i 26-28 grader. Varm den så opp igjen til 30-32 grader.
Nå er sjokoladen klar til dypping. Denne prosessen gjør så sjokoladen blir hard og blank og ikke smelter så raskt i romtemperatur.
Oppbevar sjokolade et mørkt og kjølig sted, men helst ikke i kjøleskapet.
Publisert: 06.12.2013 kl. 09:36
Oppdatert: 09.12.2015 kl. 14:54
Lag deg en gratis konto