Fem gode måter å bruke ingefær på

10. november 2016Aktuelt
SUPERMAT: Ingefær er enkel å bruke i hjemmekurer mot blant annet forkjølelse og passer godt som smakstilsetning i både mat og drikke. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SUPERMAT: Ingefær er enkel å bruke i hjemmekurer mot blant annet forkjølelse og passer godt som smakstilsetning i både mat og drikke. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Forkjølelsessesongen er i full gang, og frisk ingefær er blant maten som kan hjelpe deg på bedringens vei. Få tips til hvordan du bruker ingefær i mat og drikke.

Nest etter pepper er ingefær kanskje en av de mest utbredte krydderplantene i verden. Ingefær er en gammel kulturplante som har vært dyrket i mange tusen år i Kina, India og flere afrikanske land, og anses som Asias eldste supermat. Helt siden oldtiden har rotstokken nemlig blitt brukt både som medisin og mattilsetning.

Fersk ingefær er vanlig å bruke i det asiatiske kjøkkenet som smakstilsetning, gjerne revet eller finhakket eller hele skiver i enkelte gryteretter. Ingefær er lett tilgjengelig i grønnsaksdisken året rundt - bare pass på å velge en ingefær som er fast og lys i fargen.

Skal du bruke fersk ingefær i matretter, bør du skrelle bort de ytterste laget. Sjekk hvordan du gjør det på null komma niks med dette trikset:

Hvitløk, chili og ingefær- triksene du bør kunne

Den litt knudrete roten har som nevnt også helsemessige effekter - særlig i disse forkjølelsestider - men ingefær er ikke noe vi vanligvis knasker på «au naturel». Derfor har vi samlet fem grunner og forskjellige måter å bruke ingefær i mat og drikke, slik at du kan la deg inspirere:

1. I te

Kjenner du at du begynner å bli sår i halsen? Ingefær er proppfull av antioksidanter og kan ha en dempende effekt på hoste og betennelse, ifølge Urtekildens planteleksikon. Skjær noen ferske skiver ingefær og ha det i teen eller en kopp med varmt vann sammen med sitron og honning, og vips, du har en varmende og lindrende drikk.

2. I suppe

En næringsrik kyllingsuppe er ikke bare godt for ganen, men også kroppen. Ifølge forskning er det flere grunner til at kyllingsuppe er den beste maten å få i seg hvis man er forkjølet, skriver BBC Good Food. I tillegg til at vannet og saltet i suppen holder deg hydrert, er også en kyllingsuppe fylt med grønnsaker, chili, hvitløk og ingefær en effektiv måte å få i seg vitaminer og mineraler på.

3. Til sushien

Ingefær skal også ha en god effekt mot kvalme. Selv om rå fisk kanskje ikke frister når en er kvalm eller syk, kan sushi til middag være en effektiv måte å få i seg ren ingefær på. Syltet ingefær er nemlig ofte fast følge til sushi. Hovedfunksjonen er å rense ganen mellom hver bit, eller egentlig mellom hver nye smak. Så liker du sushi, slår du to fluer i en smekk: Sunn fisk og ingefær i samme måltid.

4. I smoothie

Syns du at smaken av ingefær blir for fremtredende, er et tips å tilsette ingefær i smoothie. Her kan du tilpasse mengden etter smak, samtidig som ingefær gjør seg godt sammen med andre frukt og grønnsaker. Dette er også en ypperlig måte å få i seg «fem om dagen» på, enten til frokost eller som et godt og friskt mellommåltid.

5. I bakst

Liker du rett og slett smaken av ingefær, er det mange spennende måter å tilsette den karakteristiske smaken i matlagingen. Det er nemlig ikke bare i salte retter ingefær passer inn, men også i søt bakst. Sammen med andre aromatiske kryddere passer malt ingefær i alt fra krydderkaker til fyll i gjærbakst.

Publisert: 10.11.2016 kl. 16:52
Oppdatert: 12.01.2017 kl. 14:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?