Matguide til Roma: Her finner du byens matperler

17. juni 2016Aktuelt
SØTT OG GODT: Italienske cornettos fylt med sjokolade og ekte gelato er et must når du er i Roma. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SØTT OG GODT: Italienske cornettos fylt med sjokolade og ekte gelato er et must når du er i Roma. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Kaffe, cornetto, pizza, vin og gelato - italiensk mat smaker best i Italia.

Den italienske hovedstaden er blant nordmenns favoritt-reisemål om sommeren, ifølge reisebyrået Expedia. Roma er kjent for sine historiske bygninger, men byen har også en fantastisk matkultur. Maten varierer fra distrikt til distrikt, men det tradisjonelle kjøkkenet i sentrale Italia er basert på gode og enkle råvarer som tomater, kjøtt, fisk og oster. For ikke å nevne mangfoldet av pasta.

When in Rome, må du selvfølgelig smake på autentisk pizza og pasta, samt andre godbiter som søte bakverk og italiensk is - mer kjent som «gelato». Restaurantperlene finner du gjerne ved å spise der de lokale spiser.

Byen er relativt kompakt, en helg eller langhelg er derfor passe med tid til å oppleve det beste Roma har å by på.

Her er våre tips til hvor du kan spise og drikke hvis du har en helg i Roma:

FROKOST/LUNSJ

Pasticceria Barberini

For mange italienere består frokosten rett og slett av en espresso. Noen tar også turen til en kafé for å få i seg dagens første kaffe, gjerne med en cornetto (italiensk croissant fylt med krem) til. Kafé og bakeri Barberini skal ha en av områdets beste kaffer, og her kjøper og drikker du kaffen gjerne ved disken. Og de nybakte cornetto-ene er selvfølgelig håndlagde!

Maten: Ikke la deg lure av de fancy kakene i vinduet dekket med fargerik sukkerfondant. Inne finner du alt fra fersk ciambella til søte fruktterter. Tiramisuen som kommer i en liten sjokoladekopp er akkurat passe for å tilfredsstille søtsuget.

Stemningen: Selv om kaféen ligger utenfor turistområdet er det alltid fullt med gjester.

Verdt å vite: Du finner også et bredt utvalg av sjokolade og forskjellige søtsaker som du kan ta med hjem til deg selv eller som gave.

Adresse: Via Marmorata 41

Tel: +39 06 5750869

Bakery House

Vil du ha i deg noe mer enn kaffe og cornetto til frokost, finner du også steder med full meny - gjerne i amerikansk stil. Blant de mest populære er Bakery House som italienske Viviana Lorenzini står bak. Hun ble så inspirert av USA-feriene med familien som barn at hun startet sin egen amerikanske kafé i Roma.

Maten: Klassiske amerikanske frokostretter som egg og bacon, omelett, tykke pannekaker, arme riddere, bagels og sandwicher. Hver rett kommer med kaffe og ferskpresset appelsinjuice.

Stemningen: Hyggelig og lyst sted å starte dagen, enten du sitter ute eller inne.

Verdt å vite: Frokost serveres mellom kl. 8-12 på hverdager og 9.30-16.00 på lørdager og søndager. Ellers har de også lunsjretter, samt egen brunsjmeny i helgene. Det er også lett å la seg friste av de lekre bakevarene.

$$: 4.50-10 euro for frokost, 9-10 euro for brunsj.

Adresse: Corso Trieste 157 eller Via Riano 11

Tel: +39 06 9437 7841 eller +39 06 88805526

MIDDAG

Farinè la Pizza

Roma er ofte å finne på topplisten over byer hvor du finner verdens beste pizzaer - og ikke uten grunn. Farinè la Pizza er drevet av et ektepar som har gått på Italy’s National School of Pizza. Her leker de med andre ord ikke pizza. Stedet er kjent for å servere byens beste pizza: Sprø og luftig skorpe toppet med dagsferske ingredienser rett fra markeder i nærområdet.

Maten: Den faste menyen er enkel med syv varianter i tre ulike størrelser, blant annet med klassikere som Margherita og Napoli. De har også ukens pizza basert på sesongens råvarer.

Stemningen: Uhøytidelig med få bord samt uteservering på sommeren. Her får du ikke pizzaen servert på tallerken eller med kniv og gaffel.

Verdt å vite: Hemmeligheten ligger i deigen som har en hevingstid på 72 timer.

$$: 2-3 euro for små pizzaer, 5-6 euro for medium og 9-12 euro for store.

Adresse: Via degli Aurunci, 6/8

Tel: +39 06 445 1162

Osteria Bonelli

Restauranten ligger et lite stykke utenfor sentrum, men er verdt turen med taxi eller buss. Osteria Bonelli er nevnt av flere reisenettsteder som en av de anbefalte restaurantene der turister vanligvis ikke går. Grunnen kan være at menyen er på italiensk og de ansatte snakker lite engelsk. Til gjengjeld er maten helt fantastisk og prisen er budsjettvennlig.

Maten: Enkel tradisjonell mat med fokus på retter som hjemmelaget pasta og ravioli og biff. Enkelte dager kan du finne grillet og fritert fisk på menyen.

Stemningen: Bortsett fra papirdukene er stedet hjemmekoselig med avslappet italiensk stemning.

Verdt å vite: Book bord på forhånd da det ikke er mange andre alternativer i nærheten.

$$: Mye mat for pengene.

Adresse: Viale dell'Acquedotto Alessandrino, 172

Tel: +39 329 863 3077

ISBAR

Gelateria Del Teatro

GELATO: Det er mange spennende smaker å velge mellom hos den populære isbaren i Romas gamleby. Foto: Gjermund Glesnes/VG
GELATO: Det er mange spennende smaker å velge mellom hos den populære isbaren i Romas gamleby. Foto: Gjermund Glesnes/VG

Ingen sommerdag uten en is, i hvert fall når du er på Italia-ferie. Selv om det ikke er vanskelig å finne iskremboder i Romas gater, ligger en av de beste bortgjemt i et smug mellom møbel- og antikkbutikker. Eieren bak Gelateria del Teatro er tidligere konditor og har en forkjærlighet for pistasj- og valnøtter fra Sicilia og sitroner fra Amalfi. Han er heller ikke fremmed for å eksperimentere med nye, kreative smakskombinasjoner.

Maten: Her får du ekte italiensk is laget på naturlige og friske råvarer, samt spennende smaker du ikke finner noen andre steder.

Stemningen: Vær forberedt på kø. Til tross for at isbaren er en «skjult» skatt, finner stadig flere turister frem.

Verdt å vite: Fra vinduet vendt mot gaten kan du se hvordan isen tilberedes. Alle ingrediensene til isen blir nemlig skrelt, kuttet og most for hånd.

Adresse: Via dei Coronari 65/66

Tel: +39 06 4547 4880

Vinbar

Litro

VORDRINK: Er du glad i naturviner fra Italia, kan du velge og vrake hos Litro. Foto: Litro
VORDRINK: Er du glad i naturviner fra Italia, kan du velge og vrake hos Litro. Foto: Litro

På dagtid er stedet i utgangspunktet en kafé som serverer kaffe, enkel frokost og lunsjmat som panini. På kveldstid forvandles det til en vinbar hvor du kan nyte naturviner fra små, italienske vinprodusenter.

Maten: I tillegg til vin, øl og drinker, får du kjøpt kalde småretter som går hånd i hånd med flere av vinene. Spesialiteten er bruschetta laget med Piennolo del Vesuvio-tomater.

Stemningen: Perfekt sted å ta noen glass eller vordrink blant moderne og rustikt interiør.

Verdt å vite: Vinutvalget (både på flaske og glass) endrer seg stadig.

$$: 16-80 euro for en flaske vin, 3-6 euro for bruschetta, 7-9 euro for salat og 8-14 euro for oste- eller skinketallerkener.

Adresse: Via Fratelli Bonnet 5

Tel: +39 0645447639

Shopping

Pro Loco DOL

LOKALT: Velg og vrak mellom gode, italienske oster. Illustrasjonsfoto: Jørgen Braastad/VG
LOKALT: Velg og vrak mellom gode, italienske oster. Illustrasjonsfoto: Jørgen Braastad/VG

Likte du noen av spekeskinkene eller ostene fra vinbaren Litro nevnt over, så er det stor sannsynlighet for at du finner varene i denne gourmetbutikken. Her får du kjøpt de beste lokale matproduktene som skinke, pølse og ost samt vin. En god olivenolje er også et must.

Verdt å vite: Pro Loco DOL startet som en delikatessebutikk, men flyttet over gaten for noen år siden for å drive med servering også, hvor ost- og skinketallerkener, pasta og pizzaer står på menyen. Alle ingrediensene - fra olje til pizzamel - er selvfølgelig fra lokalområdet.

Adresse: Via Domenico Panaroli 35

Tel: +39 06 2430 0765

Publisert: 17.06.2016 kl. 13:15
Oppdatert: 04.07.2016 kl. 09:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?