Lise Finckenhagens klassiske nyttårsfeiring: Saftig kalkun med tilbehør og bringebær-iskake

22. desember 2015Aktuelt
NYTTÅRSMENY: Helstekt kalkun med godt tilbehør som stekte poteter, stuffing og salat, samt deilig dessert hører med på årets siste fest. Foto: Sara Johannessen/VG
NYTTÅRSMENY: Helstekt kalkun med godt tilbehør som stekte poteter, stuffing og salat, samt deilig dessert hører med på årets siste fest. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Årets siste dag bør feires med skikkelig fest og fyrverkeri - og tre retter. Helstekt kalkun er en nyttårsklassiker for mange, og med riktig stell, omsorg og kjærlighet blir kalkunen festens naturlige midtpunkt.

Som alltid er kvaliteten på råvarene avgjørende for det ferdige resultatet, også når det gjelder kalkun.

Skremmende store og stivfrosne kalkuner når sjeldent de helt store gastronomiske høyder. Fersk kalkun er å foretrekke, og hvis du ikke skal lage mat til et veldig stort selskap bør du gå for en liten en, mindre fugler er lettere både å håndtere og å steke. Kommer du i tillegg over en lykkelig økologisk kalkun som har fått flakse vilt rundt vakre frukttrær, ja da har du ekstra mye glede i vente.

Lurer du på hvilke bobler du skal velge til nyttårsfeiringen? Få tips fra vineksperten her!

I jakten på saftig kjøtt har jeg laget et kryddersmør som jeg fyller innunder brystskinnet. På den måten tilføres både smak og saftighet underveis i hele stekeprosessen, men du må fortsatt være flink med både stell og pensling i tillegg, fuglen din trenger det.

Som en flott og eksklusiv forrett er hjemmelaget blinis med rømme og rogn et strålende valg. De små pannekakene kan lages god tid i forveien, og selve anretningen er gjort unna på kort tid.

Til dessert anbefaler jeg hjemmelaget bringebæriskake på marengsbunn som med fordel kan lages dagen før. Bringebærisen er en superenkel oppskrift som ikke krever ismaskin for å få en flott konsistens. Utgangspunktet er søtet kondensert melk (ikke Vikingmelk altså, den er ikke søt nok), fløte, vanilje og rørte bringebær eller bringebærsyltetøy (helst hjemmelaget selvsagt). Marengsbunnen har jeg krydret med litt kardemomme, og glem for all del ikke stjerneskudd til servering!

Ja, da burde alt ligge til rette for at årets siste kveld skal bli et smakfullt høydepunkt!

Med de beste ønsker om et riktig godt nytt år fylt med kjærlighet og matglede!

Publisert: 22.12.2015 kl. 10:27
Oppdatert: 14.11.2018 kl. 10:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?