Ble drukket av Kim Kardashian: Er kamelmelk den nye supermaten?

21. november 2017Aktuelt
SUNT: Kamelmelk skal inneholde tre ganger så mye vitamin C som vanlig kumelk. Merk: Dette er illustrasjonsbilder. Foto: Egil Svendsby/Linda Næsfeldt/VG
SUNT: Kamelmelk skal inneholde tre ganger så mye vitamin C som vanlig kumelk. Merk: Dette er illustrasjonsbilder. Foto: Egil Svendsby/Linda Næsfeldt/VG

Den britiske supermarkedkjeden Asda skal nå begynne å ta inn kamelmelk. Ernæringsbiolog tror ikke det hadde blitt en slager i Norge.

Soyamelk, havremelk, kokosmelk og rismelk er noen av alternativene til kumelk vi finner i butikkhyllene i dag. Nå er kamelmelk på fullt fart på vei inn i britiske butikker, skriver Telegraph. Supermarkedkjeden Asda annonserte tidligere i november at de snart vil fylle opp med kamelmelk av merket Camelicious som produseres i Dubai.

– Vårt mål er å sørge for at utvalget vårt er så variert som mulig og kamelmelk er noe mange kunder har etterspurt å se i hyllene, sier Asda til Sky News.

Melk fra kameler har vært populært i Nord-Afrika og Midtøsten i mange tiår. I Australia selges det egen melk fra australske kameler, og i 2016 var kamelmelk å finne hos 50 butikker og restauranter i Perth.

Ifølge flere internasjonale medier er det Kim Kardashian som har gitt kamelmelk en ny «boost» utenfor disse grensene. Mange fikk nemlig øynene opp for melken da realitystjernen la ut et bilde av et glass kamelmelk på sosiale medier.

Melken skal være mer kremete i konsistensen og smaker noe saltere enn vanlige europeiske meieriprodukter.

Ikke behov for kamelmelk

Det er imidlertid ikke smaken som viser seg å være hovedårsaken for den økende etterspørselen. Det hevdes at kamelmelk inneholder tre ganger så mye C-vitamin som kumelk. Derfor har den vært viktig for beduiner, som er nomadiske arabere, fordi de historisk sett har manglet frukt og grønnsaker i kostholdet sitt. I tillegg skal den være rik på jern, ifølge forskning gjort av United Arab Emirates University.

EKSPERT: Ernæringsbiolog Lise von Krogh mener kumelk er vel så bra som kamelmelk. Foto: Alberto Palladino
EKSPERT: Ernæringsbiolog Lise von Krogh mener kumelk er vel så bra som kamelmelk. Foto: Alberto Palladino

Fra et faglig ståsted ser ikke ernæringsbiolog Lise von Krogh i Bramat.no behovet for kamelmelk i Norge. Hun tror det neppe blir en slager hvis det hadde dukket opp i norske butikkhyller.

– Tommel opp for en større variasjon i matvareutvalget. Derimot er jeg mer skeptisk til å importere en matvare langveisfra som vi selv har et godt alternativ til her hjemme. Dessuten har vi jo også geitemelk vi kan bruke, sier von Krogh og fortsetter:

– Vi skal ikke glemme at kumelk er en utrolig viktig kilde til jod (utover sjømat) fordi kua får fôr som er jodberiket. Jodinnholdet i kamelmelk er ukjent og avhenger av hvilket fôr den får. Og til tross for at kamelmelk inneholder 3 milligram vitamin C - og kumelk 0 milligram, så er dette en ubetydelig mengde ettersom vi trenger 75 milligram per dag.

Ernæringsbiologen har sammenlignet næringsinnholdet i lettmelk 3,9 % med kamelmelk, og konstaterer at kamelmelk ikke er så ulik kumelk rent ernæringsmessig:

– Innholdet av de viktige næringsstoffene som melken bidrar med; protein, riboflavin vitamin B12 og fosfor er litt lavere i kamelmelk sammenlignet med kumelk. Fettinnholdet i kamelmelk ligger mellom lett- og helmelk og laktoseinnholdet er litt lavere, men ikke fraværende. B-vitaminet tiamin er høyere i kamelmelk.

Laktoseredusert alternativ?

Melken markedsføres som et alternativ for de med laktoseintoleranse, og skal heller ikke inneholde kjente allergener.

– Når det gjelder laktose, så har vi laktosereduserte og laktosefrie varianter av kumelk som er like næringsrik som vanlig kumelk. Jeg kan ikke se at kamelmelk eller vegetariske alternativer kan matche denne. Sistnevnte er heller ikke jodberiket. Vurderer du å kutte ut kumelk, så vil en melk fra et annet dyreslag vanligvis være ernæringsmessig bedre enn vegetariske varianter. Ved kumelkproteinallergi må andre alternativer vurderes, sier von Krogh.

Trendforsker Gunn-Helen Øye kjenner ikke selv til kamelmelk, men er ikke overrasket over at det kan være et produkt som går rett hjem hos de som er opptatt av helsefordelene.

– Det er en del helseorienterte mennesker som vil drikke en annen melk som ikke kommer fra kua, som for eksempel havre- og soyamelk. Helsefordelene sier seg også selv; det må være det at det er noe genuint med kamelmelk, sier Øye til Godt.

Publisert: 21.11.2017 kl. 16:07
Oppdatert: 22.11.2017 kl. 11:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?