Seks sunnere alternativer i hverdagen

ENKELT SUNNERE: Avokado kan brukes som smør, sunn wokmiddag går fort å lage og en fruktsalat kan stilne søtsuget.
ENKELT SUNNERE: Avokado kan brukes som smør, sunn wokmiddag går fort å lage og en fruktsalat kan stilne søtsuget.
Foto: Foto: Carina Hultin Dahlmann og Sara Johannessen
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Mange er allerede godt i gang med  nyttårsforsettene. Kanskje hadde du som mål å gjøre kosten litt sunnere? Da kan disse tipsene funke!

Det nye året er godt i gang, og mange har også startet å etablere nye vaner. Om du er blant dem som ønsker å endre matvanene dine, eller bare ønsker en lettere og friskere periode etter mengdene julemat i desember er dette tipsene for deg.

Basert på helsedirektoratets kostholdsråd har vi samlet noen matvarer du enkelt kan bytte med sunnere alternativer.

Fra meierismør til avokadosmør

Om du velger myk margarin i stedet for smør får du i deg mer av det sunne umettede fettet, og mindre av det mettede fettet fra animalske produkter. Ifølge Helsedirektoratet vil man da redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Om du vil bytte ut smør helt kan du lage avokadosmør som er friskt og minst like godt.

Hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt

Helsedirektoratet anbefaler rent, magert og hvitt kjøtt fremfor bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Kjøtt er rikt på proteiner, A- og B-vitaminer, mineralene sink, selen og jern. En enkel og sunn middag kan være kyllingwok, hvor du i tillegg til det magre kyllingkjøttet får i deg en rekke grønnsaker.

Magre meieriprodukter fremfor fete

Meieriprodukter står for mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod, ifølge Helsedirektoratet. Likevel kan det være lurt å følge med på fettinnholdet i matvarene du velger. Helsedirektoratet anbefaler at man velger magre meieriprodukter. Det kan være kesam i stede for rømme, skummet melk i stedet for helmelk eller lettost i stedet for fet ost.

Bytt brus med vann

«Vann er den aller beste drikken når du er tørst», slår Helsedirektoratet fast. Dermed kan du spare både kalorier og gi kroppen din den væsken den trenger ved å passe på å drikke nok vann. Brus inneholder ofte mye sukker, og lettbrusen kan du med fordel spare til helgekosen.

Bønner og linser fremfor kjøtt

Vegetartrenden står sterkt også i 2017, og det er ingen grunn til å ikke eksperimentere med retter uten kjøtt. I det indiske kjøkkenet kan du finne en rekke smaksrike retter som ikke har kjøtt. Bønner har også et høyt innhold av flere vitaminer og mineraler, i tillegg holder de deg mett lenge.

Bytt snop med frukt og grønt

«Fem om dagen» er et motto de fleste kjenner til, og det betyr at man bør få i seg to porsjoner grønnsaker og tre porsjoner frukt hver dag. Det får du lett til med litt planlegging. Ifølge Helsedirektoratet bør du ha noe frukt eller grønt til hvert måltid. Så hva med å lage seg en deilig fruktsalat når søtsuget melder seg? Skjær opp en mango eller en ananas i biter, eller lag en frisk og deilig smoothie til kvelds når du kjenner søtsuget som mest.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?