Lise Finckenhagens høstlige lammeoppskrifter

LAMMENAM: Deilig lammekebab og klassisk fprikål er to av de nydelige middagene med lam Lise Finckenhagen lager denne uken. Foto: Sara Johannessen/VG
LAMMENAM: Deilig lammekebab og klassisk fprikål er to av de nydelige middagene med lam Lise Finckenhagen lager denne uken. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Endelig er tiden inne for et av årets store høydepunkter. Nå kan vi glede oss over høstens fristelser som nærmest står i kø, fristelser som for eksempel velfødte norske lam, som er en råvare i verdensklasse. 

En av mine må-ha favoritter er nydelig fårikål. To ingredienser som kokes sammen til noe fantastisk godt - rett og slett en superkombinasjon. Og så høyt elsket at den har sin egen festdag: Den siste torsdagen i september feires fårikålen med et realt etegilde. Det er lett å lykkes med fårikål selv om du ikke følger oppskriften slavisk. Men velg kjøtt fra forparten på dyret (såkalte mindre edle stykningsdeler), kjøtt med bein og fett gir masse smak. Noen liker å fylle på med kjøttrike skiver av lammelår, men her sverger jeg heller til tykke gode skiver av bog.

Det er en smakssak i likhet med mengden salt, hel sort pepper og mel mellom lagene. Et glutenfritt tips er å erstatte hvetemel med kikertmel. Det lærte jeg av selveste Hellstrøm. Det er veldig fristende å fylle på med for mye vann fra starten av, men ikke gjør det. Kålen vil nemlig avgi masse væske underveis i kokingen. Skulle du likevel være redd for at det koker tørt bør du heller fylle på med en skvett etter behov.

Skanken er i ferd med å bli lammets mest populære kroppsdel. Kjøttet trenger riktig stell og lang tid, men saftigere og mer smaksrikt kjøtt skal du jammen lete lenge etter. En skikkelig koserett med smelt-i-munnen-garanti som dufter og smaker av både øl og anis. En rotmos er det perfekte tilbehøret, gjerne rik på både fløte og smør. Har du i tillegg noe god sopp tilgjengelig er det også helt supert til denne retten. Ha stekt sopp rett i sausen eller serverer det ved siden av.

Kvernet lammedeig gir også mange muligheter. Krydret med blant annet spisskummen, kanel, kardemomme og chili blir denne kebab-variant med pitabrød, tahinidressing og granateplekjerner en eksotisk opplevelse som levere maksimalt på smak. Dryss over litt persille eller koriander og gled deg over noe av det beste høsten har å by på.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?