Forsvarer verdens sterkeste chili - slik spiser du den

27. april 2018Aktuelt
VERDENS STERKESTE CHILI: Carolina Reaper heter den, og den er beregnet for bruk i matlaging. Foto: Jeffrey Collins / Ap
VERDENS STERKESTE CHILI: Carolina Reaper heter den, og den er beregnet for bruk i matlaging. Foto: Jeffrey Collins / Ap
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Du skal behandle den som salt i mat, ifølge en chilibonde.

En amerikansk mann havnet på sykehuset med livstruende hodepine etter å ha spist en hel stykk av verdens sterkeste chili i en chili-spisekonkurranse. Nå forsvarer den engelske bonden Salvatore Genovese chilien, skriver Sky News.

Genovese er Englands største produsent av chili, og produserer blant annet Carolina Reaper - verdens sterkeste chili. Han forteller til nyhetsnettstedet at han er ingen lege eller forsker, men han har solgt over en halv million Carolina Reapers de siste to årene - og har aldri hørt om noen som har havnet på sykehuset på grunn av chilien.

Bruk chilien i mat

Det er ingen grunn til å være redd for å spise chilien, så lenge den blir spist riktig, mener bonden. Den røde chilien er nemlig ikke laget for å gomle på.

– Jeg ville aldri gjort det og jeg ville ikke anbefalt det, sier bonden til Sky News.

Han anbefaler å bruke chilien i maten, for eksempel lage en curry eller la chilien trekke sakte og ta den ut igjen hvis du vil, slik at du får den rike smaken fra den sterke grønnsaken.

– Selv behandler jeg den alltid som salt. Du skal ikke ta en håndfull salt og putte i maten din [...] Bare bruk små mengder, bruk chilien tilsvarende, anbefaler bonden.

Carolina Reapers-chilien ble kåret til verdens sterkeste chili i Guinness rekordbok i fjor. I tillegg til den sterke smaken, skal chilien ha en søt og fruktig smak med et hint av kanel og sjokolade.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAG CURRY: Chilibonden anbefaler å bruke den sterke chilien i en curry. Foto: Sara Johannessen / VG
LAG CURRY: Chilibonden anbefaler å bruke den sterke chilien i en curry. Foto: Sara Johannessen / VG

Fikk hodepine

Salvatore Genovese forsvarte chilien som en respons til en nylig publisert rapport fra British Medical Journal. I rapporten slo de fast at den 34-år gamle mannen måtte legges inn på sykehus med livstruende hodepine etter å ha spist Carolina Reaper-chilien i chili-spisekonkurransen. Studiens forfattere mente at chilien førte til at blodårene i hjernen snevret inn.

Ifølge The New York Times var dette første gang de hadde gitt diagnosen reversibel cerebral arteriell vasokonstriksjon (RCVS) til en pasient etter å ha spist en chili. En av studieforfatterne og lege, Kulothungan Gunasekaran, sa at mannen må ha vært veldig sensitiv for capsaicin - det kjemiske stoffet i chilien som gir den brennende skarpe smaken.

The Washington Post skriver at forfatterne av rapporten sannsynligvis var litt for kjappe til å legge skylden på chilien. Andre eksperter innen nevrologi og hodepine sier at det ikke finnes bevis på at chilien kan føre til innsnevring av blodårer.

Britisk klinisk ernæringsfysiolog Lucy Jones sier imidlertid til Sky News at hun anbefaler folk med eksisterende helseproblemer som astma å være forsiktig med inntak av supersterke chilier.

Prøv disse oppskriftene med (mildere) chili:

Publisert: 27.04.2018 kl. 13:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?