På denne festivalen kan du spise «Michelin-mat» til under hundrelappen

31. mars 2017Aktuelt
KOKKENES DAG: Det kommer en ny Matfestival på Strand restaurant til våren. Foto: Helge Mikalsen/VG
KOKKENES DAG: Det kommer en ny Matfestival på Strand restaurant til våren. Foto: Helge Mikalsen/VG

Kokker fra 35 restauranter fra hele landet serverer billig gourmetmat under matfestivalen «Kokkenes dag» på Strand restaurant i Bærum 21. mai.

Det er første gang arrangementet holdes.

- Jeg har invitert kule folk og gode kolleger fra forskjellige bra restauranter i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Tanken er at folk kan komme og smake på god mat og hilse på kokkene, sier arrangør og toppkokk Tom Victor Gausdal.

KOKK OG ARRANGØR: Tom Victor Gausdal har invitert restauranter til matfestival i mai. Foto: Kristian Helgesen/ VG
KOKK OG ARRANGØR: Tom Victor Gausdal har invitert restauranter til matfestival i mai. Foto: Kristian Helgesen/ VG

- Er dette en mulighet for matglade folk som ikke har mulighet eller råd til å spise på Lysverket eller Palace Grill til å spise gourmetmat på lavpris?

- Ja absolutt. Hvis det blir som jeg håper, lager kokkene en enkel meny som representerer restauranten sin. Det skal koste opptil 100 kroner for en rett, og så er tanken at folk kan spise 3-4 småretter på forskjellige steder. Dagen skal ha et festivalaktig preg, sier Gausdal.

Kåring samme dag

Arrangementet er åpent for alle, og Gausdal sier han regner med en god blanding bransjefolk og matinteresserte gjester. Samme dag skal også kåringen av «Kokkenes kokk» skje.

Gausdal vet ikke ennå hvilke kokker som kommer, men blant restaurantene er det flere profilerte navn som Grand Café og Statholdergaarden, samt flere Bib Gourmand-steder som Plah, Credo, Lysverket, Arakataka, Vaaghals og Tango.

Også nye steder som Kamai (asiatisk), Vippa (ny mathall på Vippetangen i Oslo), Pila (nordisk) og Astral (nordisk) kommer på «Kokkenes dag».

- Jeg inviterte alle jeg hadde lyst å invitere, og nesten alle har sagt ja, så det blir stappfullt. Men det er jo et luksusproblem, humrer Tom Victor Gausdal.

Festivalen arrangeres i samarbeid med Appetitt.

Kulinariske forskjeller i øst og vest

VGs matanmelder André Blomberg-Nygård mener det er positivt både for bransjen og for sluttbrukeren at man deler kompetanse og kreativitet i slike fora.

- Det er imidlertid ikke sikkert det blir billigere å spise småretter på festival enn å spise på restaurantene, sier Blomberg-Nygård.

Han fortsetter:

- Men man får muligheten til å smake på mat fra steder man vanligvis ikke har tilgang på, som for eksempel mat fra Lysverket, som drar i en litt annen kulinarisk retning enn man finner på Østlandet. Der Oslo er mer inspirert av Danmark og «ut og plukke lyng», er Vestlandet og Bergen mer opptatt av «snout to tail»-bølgen man finner i England, sier anmeldeleren.

Publisert: 31.03.2017 kl. 15:56
Oppdatert: 31.03.2017 kl. 16:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?