Ukens matblogg: Saftig gresskarkake med mørk sjokolade

SAFTIG: Gresskar gjør kaken like saftig og god som gulrotkake, og hvis du vil kan du lage en glasur av kremost og lønnesirup i stede for melisdryss. Foto: Ina-Janine Johnsen
SAFTIG: Gresskar gjør kaken like saftig og god som gulrotkake, og hvis du vil kan du lage en glasur av kremost og lønnesirup i stede for melisdryss. Foto: Ina-Janine Johnsen
Magne D. Antonsen

På høsten i gresskarsesongen er dette en ypperlig måte å bruke det litt søtlige, oransjfargede gresskarkjøttet, mener ukens matblogger Ina-Janine Johnsen.

Ukens matblogger Ina-Janine Johnsen (50)Er matskribent og forfatter.Bor i OsloFavorittråvarene er løk og mørk sjokolade - ikke sammen, men hver for seg.Favorittredskapet er en silikonskje som samtidig fungerer som slikkepott og tåler høy varme.Når jeg lager mat så liker jeg å ha folk rundt meg.Blogger påMatpaabordet. no og Matbloggsentralen.no og vil formidle matglede, inspirere andre til å prøve noe nytt.Foto: Marte Marie Forsberg
Ukens matblogger Ina-Janine Johnsen (50)Er matskribent og forfatter.Bor i OsloFavorittråvarene er løk og mørk sjokolade - ikke sammen, men hver for seg.Favorittredskapet er en silikonskje som samtidig fungerer som slikkepott og tåler høy varme.Når jeg lager mat så liker jeg å ha folk rundt meg.Blogger påMatpaabordet. no og Matbloggsentralen.no og vil formidle matglede, inspirere andre til å prøve noe nytt.Foto: Marte Marie Forsberg

- Gresskaret gjør at kaken blir ekstra saftige og holder seg godt. Du kan pakke den inn i papir og folie, og oppbevare den i kjøleskapet flere dager. Når den blir tørr, frisker du den bare opp ved å toaste den i en brødrister, sier Ina til Godt.no.

- Akkurat som gulrotkake og bananbrød tåler gresskarkaker litt krydder, og for å gjøre den ekstra god tok jeg også i sjokolade. Da blir det unødvendig med glasur på toppen, men uten sjokolade hadde jeg kanskje slått til med en glasur av kremost med litt lønnesirup og pyntet med noen grovhakkede nøtter. Og apropos nøtter, det hadde også passet godt i kaken også, valnøtter for eksempel, forteller hun.

- Som for alle retter er det viktig å lese gjennom hele oppskriften før du begynner. Husk å sette ovnen på riktig temperatur før du lager deigen, og at formen du skal bruke er klar med bakepapir. Gjør alt klart før du setter i gang, og vær nøye med måling av ingredienser, forklarer Ina.

- Når det gjelder gresskarkjøttet så er det veldig mye vann som må siles av før du begynner å måle mengden du skal bruke for kaken, understreker hun.

Ina har utgitt to kokebøker, og blogger på Matpaabordet.no og står bak Matbloggsentralen.no. Følg henne også på Facebook, Instagram, Pinterest og Twitter.

  • 400 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1 ts malt kanel
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/2 ts malt nellik
  • 1/2 ts reven muskattnøtt
  • 300 g sukker
  • 3 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 400 g gresskarpuree
  • 150 ml rapsolje
  • 150 ml lettmelk
  • 100 g grovhakket mørk sjokolade
  • Melis til pynt

Lag først gresskarpurée ved å dele et gresskar i to og skrap ut frø og tråder. Skjær gresskaret i båter, skjær av skallet og skjær gresskarkjøttet i jevnstorebiter, gjerne litt store. Damp gresskarbitene til de er møre, omtrent 30 minutter, og mos dem med en stavmikser til du har en puré. Ha puréen over i en finmasket sil og la det overflødige vannet sile av. Alternativt kan du ha det over i et rent kjøkkenhåndkle, tvinne det sammen og presse ut overflødig vann på den måten. Et mellomstort gresskar gir ca. 700 g ferdig gresskarpurée.

Kle en stort brødform med bakepapir, alternativt 2 mindre brødformer. Sett ovnen på 180 grader.

Bland mel, bakepulver, natron, kanel, ingefær, nellik og muskatnøtt sammen i en bolle. Rør sammen sukker, egg, vaniljeekstrakt og gresskarpuree til det blir glatt i en annen romslig bolle. Bland melk og rapsolje i en egen skål.

Rør melblandingen og melkeblandingen vekselvis inn i eggblandingen. Begynn og avslutt med melblandingen. Rør inn sjokoladebitene.

Hell kakerøren i brødformen og stek i 60 minutter eller til toppen er gyllen og du kan stikke inn en tannpirker uten at det følger med deig når du trekker den ut igjen. Hvis du bruker to små former er steketiden 30-40 minutter.

La kaken avkjøle i formen. Velt kaken ut av formen, og bruk en finmasket sil for å drysse melis over som pynt. Del i skiver og server.

Har du lyst på flere deilige oppskrifter fra Ina?

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?