Grilltips: Slik griller du grønnsaker og frukt
Alle grønnsaker kan grilles, og alle grønnsaker blir bedre på grillen. Her tipser grillmester Jan Ivar Nykvist om hvordan du kan grille grønnsaker og frukt.
Fire ganger norsk mester i grilling Jan Ivar Nykvist kan sin grillmat, og i vår har han tatt på seg oppgaven å lære Godt.no å grille. Hver uke deler grillmesteren sine aller beste grilltips for forskjellige råvarer. Denne uken snakker vi om frukt og grønnsaker.
– Hvilke grønnsaker kan man grille?
– Jeg liker å si at alle grønnsaker blir bedre etter en omgang på grillen. Noen grønnsaker fungerer best i aluminiumsfolie, mens andre blir aller best rett over glørne. Når man skal grille grønnsaker, så handler mye om forberedelser for å få et bra resultat. Akkurat nå er asparges min store favoritt - og for å få et perfekt resultat, koker jeg dem først i godt saltet vann til de begynner å bli myke, det tar gjerne et par minutter. Så avkjøler jeg aspargesen i kaldt vann og tørker av dem, før jeg pensler dem med rapsolje og griller dem på direkte varme rett før servering.
– Kan man grille frukt?
– Frukt på grillen er fantastisk. Den direkte varmen gir en karamellisert overflate som bare grillen kan gi deg. Med en mild røyksmak i tillegg, så når frukten nye høyder. De fleste nordmenn har ikke noe forhold til dessert på grillen. Når de skal være elleville og grille frukt, så blir det stort sett ananas og marshmallows. Men fersken eller aprikos rett på grillen smaker også utrolig godt. Server dem med en god vaniljeis eller en god vaniljesaus til. Nå kommer også snart de norske jordbærene – en rask tur på grillen gir deg en jordbærdessert du ikke har smakt maken til. Skal du lage jordbærsorbet? Grill jordbærene først, så får du en grillet jordbærsorbet som smaker himmelsk.
– Hva er den vanligste feilen vi gjør når vi griller grønnsaker?
– Den vanligste feilen er at man slenger grønnsakene på grillen uten å gjøre noe med dem på forhånd. Den barskeste grillmesteren vil si at å forkoke grønnsakene før man griller dem er juks. Jeg mener dette er et fantastisk triks for å få perfekte grønnsaker på grillen. Å legge rå asparges på grillen gir tørre, småsvidde asparges på tallerkenen. Hvis du forkoker dem litt vil du få gylne, saftige og sprø asparges – akkurat slik du får dem på restaurant!
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Er det noen grønnsaker/frukt man absolutt ikke kan grille?
– All frukt kan i utgangspunktet grille, men pass på at frukten ikke er for moden. Altfor moden banan, fersken eller fiken vil bli alt for bløt, og blir hengende igjen på grillen. Velg derfor frukt med litt fasthet når du skal grille – så er du garantert suksess. Er det en frukt du tror ikke smaker godt på grillen? Prøv da vel!
– Kan man marinere grønnsakene før man griller dem?
– Ja, absolutt! En god urtemarinade fungerer godt! Men da vil jeg anbefale å lage marinaden selv – da vet du hva den inneholder, og du får en marinade som ikke inneholder masse salt og sukker. Du kan også lage en urteolje som du pensler grønnsakene med mot slutten av grilltiden – det er enda bedre.
Hvordan skal man helst grille grønnsakene?
- Når grønnsakene er forkokt, så griller jeg dem på direkte varme til de er gyllne. Hvis de fortsatt er harde, så flytter jeg dem over på indirekte varme til de er så myke som jeg ønsker dem.
Her er grillmesterens beste råd for grilling av grønnsaker og frukt:
Poteter
Jeg liker å putte små poteter med skall i aluminiumsfolie med olje, hvitløk, urter, salt og pepper. Så setter jeg aluminiumspakken på indirekte varme til potetene er helt møre. Her kan du justere urtene og smaken etter hva du skal servere potetene til.
Tomater
Velg cherrytomater! Del dem i to og vend dem i olivenolje. Deretter legger du tomatene på et ark aluminiumsfolie på indirekte varme på grillen. Krydre med salt og pepper - og eventuelt annet krydder. La tomatene ligge på lav varme til de skrumper inn og vannet har fordampet. Sånn får du din egen versjon av soltørkede tomater på grillen.
Asparges
Kok aspargesen i godt saltet vann til de begynner å bli møre. Avkjøl og tørk dem godt før du pensler dem med rapsolje og griller dem ferdig på direkte varme. De skal ha en fast kjerne når de serveres.
Hvitløk
Kutt bunnen av en helt hvitløk og sett den på litt grovt salt på et aluminiumsfolieark. Pakk sammen til en tett pakke og la den stå på indirekte varme på grillen til den er mør. Helt perfekt å bruke i marinader, som krydder og som base til en fantastisk aïoli.
Rabrabra
Her er det direkte varme i kort tid som gjelder. Pensle gjerne rabarbraen med litt sukkerlake mot slutten av grilltiden.
Banan
Også her er det direkte varme i kort tid som gjelder. Pass på at du ikke griller for modne bananer. Hva med å servere en grillet banansplitt i sommer? Annerledes, morsomt og fantastisk godt!
Publisert: 29.05.2015 kl. 13:40
Oppdatert: 15.05.2018 kl. 15:26
Lag deg en gratis konto