Bartenderne svarer: Dette er de rareste og vanligste bestillingene de får

RARE BESTILLINGER: Bartendere Chris Grøtvedt og Anne Maurseth har fått mange rare bestillinger gjennom tidene. Foto: Odin Jæger/Sara Johannessen/VG
RARE BESTILLINGER: Bartendere Chris Grøtvedt og Anne Maurseth har fått mange rare bestillinger gjennom tidene. Foto: Odin Jæger/Sara Johannessen/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Konjakk med melk, og en frossen fasan som tips: Tre høyprofilerte Oslo-bartendere forteller om det rareste folk bestiller, deres favorittdrinker og deres signaturdrinker. 

CHRIS GRØTVEDT: Barsjef på *ISM. Foto: Odin Jæger/VG
CHRIS GRØTVEDT: Barsjef på *ISM. Foto: Odin Jæger/VG

Hvis du tror at du er vill fordi du bestiller noe annet en Cosmopolitan eller Aperol spritz, må du tro om igjen.

Vi har snakket med tre topp-bartendere om deres sprøeste opplevelser bak bardisken.

Barsjef på nyåpnede *ISM. Har tidligere jobbet som barsjef på Theatercaféen og The Thief.

– Hva er den rareste bestillingen du har fått?

– En ganske dyr konjakk - og melk. Jeg syntes det var rart å bruke så mye penger på et glass konjakk, bare for å putte melk oppi. Med det sagt har har jeg lært at jeg ikke skal diktere hva folk skal drikke, men jeg måtte bite meg lenge i leppa da. Jeg spurte flere ganger om han var helt sikker, men han var det. Så lenge de betaler regningen sin på slutten skal de få gjøre hva de vil.

– Den vanligste, da?

– I Norge nå? Litt avhengig av sesong. Når man jobber på hotell går det ofte i klassiske ting som Martini, Negroni og Manhattan. Mer sånne old-school drinker.

Men når sommeren kommer er det klart det er aperol spritz over hele linja uansett. Så fort plussgradene beveger seg oppover går det bøttelass. Det er det det går mest av, absolutt.

– Hva er favorittdrinken din?

– Det jeg pleier å drikke selv er også litt sesongbetont. I drinkveien er jeg veldig enkel; jeg elsker dry martini. Hvis ikke er det aldri feil å bare gi meg en øl og shot Mezcal. That’s my go-to stuff.

– Din signaturdrink, da?

– Jeg er ekstremt glad i å lage Daiquiri, for det er verdens enkleste drink å lage - på papiret. Du tenker at hvem som helst kan lage den, men 90 prosent av bartendere klarer det ikke.

– Hva er hemmeligheten da?

– Hemmeligheten sier jeg ikke! Det handler bare om å finne en bra balanse. Om du bruker sukkerlake eller rørsukker får du ulik tekstur. Jeg liker å lage med rørsukker, for da får du en krønsj hver gang du drikker. Det er faktisk den drinken jeg som regel pleier å måle bartendere på. Nailer du den, da vet jeg at jeg er i trygge hender.

ANNE MAURSETH: Åpner snart sin egen bar. Foto: Sara Johannessen/VG
ANNE MAURSETH: Åpner snart sin egen bar. Foto: Sara Johannessen/VG

Åpner straks baren «Andre Til Høyre» . Var tidligere barsjef på Khartoum og Pigalle.

– Hva er den rareste bestillingen du har fått?

– Det er alltid spennende å få en bestilling på en alkoholfri Dry Martini, da er det ikke så mye som gjenstår å putte i glasset annet enn oliven. Men det rareste jeg har opplevd i en bestillingssituasjon var da jeg lagde en Whisky Sour til en mann og som tips fikk en hel, frossen fasan som han hadde skutt selv. I en kiwipose. Det er vel ingenting som topper det.

– Den vanligste, da?

– Whisky Sour er den nye mojitoen. Nesten absolutt alle syns det er godt - kvinner og menn, gamle og unge.

– Hva er favorittdrinken din?

– Min all-time favoritt er Dry Martini. Jeg er veldig glad i gin, og den er krisp, enkel og ren i smaken. Det er en ganske vanskelig drink å få til bra, du må kunne teknikker for å få det til - ha litt fingerspissfølelse på hvor lenge du skal røre den, hva slags gin som tåler hvilken type vermut ... Men jeg liker også å prøve ut signaturdrinker fra forskjellige steder.

– Hva er din signaturdrink?

– Jeg tror vel kanskje det går igjen og at flere synes jeg lager en ganske god Negroni, som jeg har utviklet opp gjennom årene. Min stil i signaturdrinker er generelt litt uvante varianter eller sammensetninger og store, «bold» smaker. Jeg er glad i kraftige, smaksrike drinker, og jeg liker å underbygge basesprit eller én hovedingrediens.

MONICA BERG: Jobber som bartender og bor i London. Foto: Gaby Moncada
MONICA BERG: Jobber som bartender og bor i London. Foto: Gaby Moncada

Bor og jobber som bartender i London, har tidligere jobbet på blant annet Himkok og vært barsjef på Aqua Vitae Bar.

– Hva er den rareste bestillingen du har fått?

– Jeg tror en av de merkeligste situasjonene jeg har opplevd var da en gjest kom opp til baren og fortalte at han hadde oppfunnet en fantastisk drink på nachspiel natten før, og kunne gjerne tenke seg en slik en. Dessverre husket han ikke hva som var i den, og overraskende nok ble han ganske sint da jeg dessverre ikke kunne lage den, ettersom jeg ikke viste hva som var i den.

– Hva er den vanligste bestillingen, da?

– Hehe, det må være den internasjonalt anerkjente klassikeren «en god drink» eller «something nice».

– Hva drikker du helst selv?

– Det varierer litt, alt etter tid og sted, men jeg vil vel kanskje si at min go to-drink er Mezcal Negroni. Rosévin står høyt på listen på varmere dager, og Champagne står alltid på topp! I tillegg er jeg blitt veldig glad i te, og drikker dette mer og mer i situasjoner der jeg ikke ønsker å drikke alkohol.

– Hva er din signaturdrink?

– Etter mer enn 15 år som bartender så har jeg laget en del drinker etter hvert, men jeg må innrømme at uavhengig av hva det er, så inneholder mine drinker ofte akevitt. Jeg er veldig glad i akevitt som smaksprofil, og føler det er et enormt stort potensial for drinkmiksing der. I tillegg er jeg veldig stolt av de fantastiske mat- og drikketradisjonene Norge har, og jeg føler det er viktig at jeg som bartender kan bidra til å holde disse vedlike.

Hva er din favorittdrink? Del gjerne i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?