Thanksgiving: Høsttakkefest-middag med Lise Finckenhagen

17. november 2017Aktuelt
THANKSGIVINGMIDDAG: Helstekt kalkun med stuffing, søtpotetmos, fløtesaus, rosenkål, en frisk salat og varme tranebær. Foto: Christian Brun
THANKSGIVINGMIDDAG: Helstekt kalkun med stuffing, søtpotetmos, fløtesaus, rosenkål, en frisk salat og varme tranebær. Foto: Christian Brun
AvLise FinckenhagenogChristian Brun

Her er alle oppskriftene du trenger til det perfekte thanksgiving-måltidet.

Thanksgiving er en nasjonal festdag med lange tradisjoner i Amerika. Dagen feires den fjerde torsdagen i november, og det feires i mange flere land enn bare USA. Selv ble jeg kjent med tradisjonen gjennom et norsk-amerikansk vennepar som inviterte oss et år.

Ettersom høsttakkefesten har rotet seg litt bort i glemselen, skal i hvert fall jeg utvide mitt festdagsregister og markere begivenheten med en saftig kalkun, søtpotet og tranebær som seg hør og bør. Vi har da all grunn til å vise litt takknemlighet her hjemme også.

Alle som har håndtert en kalkun vet at det krever både god tid og planlegging. Som alltid er kvaliteten på råvarene avgjørende for det ferdige resultatet. Fersk kalkun er å foretrekke fremfor frossen, men må du velge en frossen fugl må den få tid til å tine stille og rolig i kjøleskapet. Og hvis du ikke skal lage mat til et veldig stort selskap bør du gå for en liten en, mindre fugler er lettere både å håndtere og å steke. Kommer du i tillegg over en lykkelig økologisk kalkun som har fått flakse vilt rundt vakre frukttrær, ja da har du ekstra mye glede i vente.

Amerikanere er glade i kalkun, og en av tilberedningsteknikkene jeg har forsøkt meg på i jakten på saftig kjøtt, er å legge hele fuglen i en salt- og sukkerlake før steking. Laken kan krydres med andre ingredienser og her er det selvsagt lov å eksperimentere. På den måten tilføres både smak og saftighet, og resultatet ble overraskende bra (bare husk at det er ganske mye salt i laken så la ikke fuglen bade for lenge). Men du må fortsatt være flink med både stell og pensling underveis i stekingen, fuglen din trenger det. For med riktig stell, omsorg og kjærlighet blir den helstekte kalkunen festens naturlige midtpunkt.

Her får du hele menyen til thanksgivingmiddagen:

Publisert: 17.11.2017 kl. 15:27
Oppdatert: 23.11.2020 kl. 11:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?