Derfor smaker juice vondt etter tannpuss

18. juli 2017Aktuelt
IKKE GODT: Kjemiske reaksjoner gjør smaken sur og bitter. Foto: Shutterstock /Tore Berntsen / VG
IKKE GODT: Kjemiske reaksjoner gjør smaken sur og bitter. Foto: Shutterstock /Tore Berntsen / VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Grunnen ligger i en kjemisk reaksjon.

Det har skjedd oss alle: Du står opp, pusser tenner og lager deg en deilig frokost med et stort glass fersk appelsinjuice. I det du tar en slurk av juicen, endres fjeset til en grimase - for juice etter at man har pusset tennene smaker rett og slett ikke godt.

Grunnen til at juice smaker såpass vondt etter tannpussen, handler rett og slett om kjemikalier, ifølge laborant Mads Erling Pedersen fra Nofima.

Mads Erling Pedersen er laborant i Nofima. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima
Mads Erling Pedersen er laborant i Nofima. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

– I mange typer tannkrem finner du stoffet Sodium Lauryl Sulfate (SLS), forteller Pedersen.

SLS er et stoff som også finnes i både rengjøringsprodukter og kosmetikk. Det er dette stoffet som får frem den skummende effekten i tannkremer. Laborant Pedersen forteller at stoffet hindrer vår opplevelse av grunnsmaken «søt», og at det også bryter ned visse fosfolipider (fettsyrer) på tungen, noe som hemmer vår sensitivitet for bitterhet.

– Juicen vil med andre ord oppleves som mindre søt, og mer sur og bitter, sier Pedersen.

– Tilsetningen av mentholsmaken i tannkremen hjelper heller ikke, da den er sterk og også kan bedøve smaksløkene, legger han til.

Frykt ikke

Du trenger likevel ikke droppe den faste morgenjuicen - løsningen er nemlig enklere enn du skulle tro: For å slippe den verste smaken anbefaler Pedersen å lete etter en tannkrem uten tilsatt SLS.

Han tipser også om at for eksempel eplejuice i utgangspunktet er mindre bittert enn appelsinjuice, og at utslaget derfor ikke vil være like stort om du drikker det eller andre juicer.

DEN BESTE APPELSINJUICEN: 
- Når man finner de beste og søteste appelsinene, presser de gjennom en juicepresse og serverer med isbiter, sier kjøkkensjef Sundal. Foto: Tore Berntsen / VG
DEN BESTE APPELSINJUICEN: - Når man finner de beste og søteste appelsinene, presser de gjennom en juicepresse og serverer med isbiter, sier kjøkkensjef Sundal. Foto: Tore Berntsen / VG

Kjent smak

Kjøkkensjef ved Scandic St. Olavs plass, Richard Eide Sundal, har selv opplevd den vonde smaken et par ganger.

- Det blir ganske bittert, siden det skjer en kjemisk reaksjon mellom innholdet i tannkremer og appelsinjuicen, forteller han.

Hotellet har vunnet beste frokost i Oslo, og de har heldigvis ikke opplevd at kunder har klaget på juicen på grunn av vond smak fra tannkremen.

- Jeg tenker at generelt sett så har de fleste opplevd at mat og drikke smaker vondt etter tannpuss, så de venter med å pusse til etter de har spist, sier kjøkkensjefen.

Kuriosa

Dette er ikke første gang vi skriver om rare fenomener og undringer. Vi har blant annet skrevet om hva det hvite som tyter ut av fisken faktisk er, hva ordet «sushi» egentlig betyr, og vannmelonisen folk gikk mann av huse for.

Har du noen rare undringer eller morsomme idèer? Del de i kommentarfeltet!

Publisert: 18.07.2017 kl. 13:08
Oppdatert: 29.07.2018 kl. 22:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?