Vil du prøve tang og tørrfisk på softisen?
De fleste velger sjokolade, krokan eller kanskje tuttifrutti på softisen, om de føler seg ekstra crazy. Men noen tar den lenger ... Mye lenger!
Det selges store mengder softis om sommeren her i landet og det kommer stadig flere strøsselvalg i iskioskene. Der det tidligere kanskje var spørsmål om man ville ha sjokolade, krokan eller uten, er det nå lakris, salt karamell, tuttifrutti, Oreo, colaflakes eller mye, mye mer.
Og noen går enda lenger enn det med hjemmelaget strøssel og enorm kreativitet. Variasjoner på hva som er populært varierer fra nord til sør og smaken er som baken – delt.
Har du et tips om et digg strøssel du lager selv eller et sted som selger noe morsomt, godt eller spesielt softisstrøssel – så tips oss gjerne i kommentarfeltet!
Visste du forresten at Norges første softisbar het Studenten og åpnet på Karl Johan i 1957? Samme år ble de første 20 softismaskinene montert i Norge, fordelt i Oslo og Tønsberg. Hvis du elsker softis kan du sjekke våre andre funfacts om softis her.
Sur favoritt
Kenneth Hauglid Knedahl og kona Sigrid driver den populære Brumles Kiosk og Grill/Diner i vakre Bø i Vesterålen. Selv om temperaturen ikke alltid er den høyeste, er softis populært på Brumle.
– Bestselgeren må være en dobbeldyppet softis med sur jordbær og sur kiwi, sier innehaveren Kenneth Hauglid Knedahl til Godt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tang på toppen
«Husane sidder med tean i tanga, der jenta mi bor på en salrygga kvist», som det heter i sørlandsvisen. Men lengst sør i landet, ytterst på bryggekanten i Spangereid, har de hentet opp den lokale tangen og serverer den på blant annet softisen.
– Det er riktig. Vi lager vårt eget tangstrøssel, forteller Live Ueland, daglig leder hos Jentan på Båly til Godt.
Jentan på Båly er en fisk og delikatessebutikk som bare ligger snaue 500 meter fra Michelin-restauranten Under, som vår anmelder besøkte før de fikk tildelt Michelin-stjerne.
– Det er en blanding av brente mandler, havsalt og tang. Hva slags tang vi bruker er avhengig av hva slags tang vi får tak i, sier Ueland og forklarer at «Smaken av sørspissen» er et samarbeid med Lindesnes fyr, Lindesnes brygghus og Lindesnes Havhotell for å sette lokale råvarer som tang på menyen. En annen av de hjemmelagede bestselgerne hos Jentan på Båly er voksenstrø: Kandissukker og kaffe.
Droppet fiskestrøssel
Narvesen Bossekorp i Alta var landskjent, og kanskje også verdenskjent for sitt originale strøssel, nemlig tørrfisk-strøssel. Men når Godt ringer kiosken, er det nedslående nyheter å få; Narvesen Bossekorp har droppet fiskestrøsselet.
– Jeg har dessverre ikke smakt det selv og jeg har hørt at årsaken til at vi sluttet med tørrfisk på softisen var at det ble for dyrt, sier nyansatt butikksjef Ioana Gheorghita til Godt.
– Men vi har fortsatt fullt fokus på strøssel med 30 varianter, så jeg tror de fleste vil finne noe de vil like. Særlig chili-strøsselet er det mange som tester, forteller hun.
Les hvordan det gikk da våre anmeldere testet softiser i hovedstaden.
Cocktail-softis
I Oslo finnes det mange med softis på menyen, men noen som har utmerket seg de siste årene med spennende strøssel er Gutta på Haugen. De har nå sin egen iskrembod på St. Hanshaugen hvor de tester ut nye versjoner på publikum.
Når vi spør hvilke strøssel som går best, er det de salte versjonene som topper: Salt karamell og olivenolje med salt.
Den siste spennende kreasjonen som fanget vår oppmerksomhet er softisen med Negroni-sirup med litt Toblerone, hjemmetørket og pulverisert appelsinskall og et dryss mørk sjokolade. Softis-toppingen er spesialdesignet av Fuglen kaffe- og cocktailbar.
Den blir nok neppe en barnefavoritt, men kan fort bli sommerens hit blant de voksne. Og cocktailsoftisen er alkoholfri.
Publisert: 10.07.2020 kl. 12:36
Oppdatert: 13.07.2020 kl. 16:16
Lag deg en gratis konto