Ny nordisk Michelin-guide - dette spår mat-Norge
Nye stjernerestauranter utenfor Oslo, og mulighet for en tredje stjerne til Maaemo.
Torsdag 26. februar presenterer Michelin for første gang i historien en frittstående guide for Norden, «Guide Michelin Nordic Cities 2015», og det er knyttet stor spenning til hva dette vil ha å si for årets utdeling av de gjeve Michelin-stjernene.
Hva er Michelin-guiden? Se faktaboks nederst i saken.
Tidligere har restaurantene i Norge og de andre nordiske landene bare vært presentert som en del av «Guide Michelin Main Cities of Europe», som er en oppsamlingsguide som inkluderer restaurantene fra diverse lokale europeiske guider: Det finnes blant annet en egen guide for Frankrike, en for Benelux-landene, en for den iberiske halvøy og en for Storbritannia og Irland. Det ble riktignok lansert en egen nordisk byguide i 2014, men denne kom i etterkant av den europeiske guiden og inneholdt kun de restaurantene som allerede var inkludert i den originale guiden.
VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård mener grunnen til at det nå lanseres en lokal Michelin-guide for Skandinavia er todelt.
- Det betyr at den nordiske regionen nå er verdt en egen guide; vi har nok gode restauranter til å bli en lokalguide, og Michelin har virkelig begynt å ta den nynordiske mattrenden på alvor.
En lokal guide gir bedre dekning
Det spekuleres nå i om den nye nordiske guiden vil inneholde både steder og restauranter som ikke tidligere har vært nevnt i guiden. I de tidligere guidene er det kun restauranter fra de nordiske hovedstedene som har vært vurdert.
- Nå vil vi kunne se restauranter presentert fra de fjerneste områdene i regionen, sier Blomberg-Nygård.
Restaurantanmelderes trekker blant annet frem Henne Kirkeby Kro på vestspissen av Danmark, som drives av Paul Cunningham (som tidligere hadde The Paul i København, der han fikk en stjerne etter bare ni måneder).
Artikkelen fortsetter under bildet.
Blomberg-Nygård har også tro på danske Fredrikshøj like ved Aarhus og Søllerød på midt-Jylland; Fäviken Magasinet i Järpen i Midt-Sverige og Daniel Berlin i Skåne; og nevner Måltid i Kristiansand, Lysverket i Bergen og RE-NAA i Stavanger.
- Jeg tror allikevel mest på et godt tilsig av nye restauranter fra Sverige og Danmark, mens vi Norge nok får en mer forsiktig feiring, sier Blomberg-Nygård.
Det er lov til å tro på minst en trestjerners restaurant
Nå som det kommer en egen guide for de nordiske landene, spekuleres det også i hvilke av restaurantene som vil bli tildelt tre stjerner.
- Det finnes ikke én lokal Michelinguide uten en trestjerners restaurant, så det er naturlig å tenke seg at det i det minste blir én trestjerners restaurant å finne i den nye nordiske guiden, sier Blomberg-Nygård.
I fjor ble Mathias Dahlgren og Björn Frantzen nevnt som potensielle trestjernerskandidater av René Redzepi på Noma. Selv har Blomberg-Nygård stor tro på danske Geranium, samtidig som han mener at alle restauranter med to stjerner i dag er med i løpet, inkludert norske Maaemo.
Danske Noma, som gjentatte ganger har blitt kåret til verdens beste restaurant av Restaurant Magazine, og ble rangert som den beste restauranten i Norden av White Guide Nordic som ble lansert for første gang like før jul, er Blomberg-Nygård mindre sikker på.
- Hvis Michelin er litt tøffe, gir de tre stjerner til et sted som Fäviken Magasinet, mener Blomberg-Nygård. - Det hadde vært mye smartere markedsmessig å løfte frem en slik restaurant (som absolutt også fortjener de tre stjernene; den er «verdt en reise i seg selv»), enn å gi Noma tre stjerner, noe som i seg selv vil overskygge lanseringen av den nye guiden.
I påvente av torsdag og den store lanseringen har vi snakket med fire av Norges mest erfarne kokker og restaurantsjefer og fått svar på hva deres forventninger er til den nye nordiske Michelinguiden.
Dette tror mat-Norge
Vi stilte disse spørsmålene:
1. Hvem fortjener stjerne i år?
2. Får vi se noen overraskelser?
3. Kan vi ende opp med tre stjerner i Norge?
4. Hva betyr det for restaurantnæringen å nå ha en egen nordisk guide?
Tom Victor Gausdal, kjøkkensjef Strand Restaurant med sølv i kokke-VM
1. Én stjerne går bare på maten, så da er det mange som kan få. Jeg er ganske sikker på at RE-NAA i Stavanger får stjerne, og kanskje Tango. Ellers tror jeg Engø Gård på Tjøme, og Restaurant Kontrast i Oslo. Til sist må jeg selvfølgelig trekke frem Credo i Trondheim. De spår jeg virkelig at kommer til å få en stjerne.
2. Ja, det gjør vi nok. Det kan være de har funnet en liten sjappe et eller annet sted. Siden de gir ut en helt ny guide regner jeg med at de har reist rundt en del. Vi får bare håpe at de har reist mye i Norge òg, ikke bare Sverige og Danmark. Det hadde vært leit om det bare var Oslo-restauranter som fikk stjerner.
3. Både Maaemo og Ylajali kan ende med tre stjerner, med mindre de eventuelt mangler litt på fasilitetene. Ofte er trestjerners-restaurantene på utrolig fasjonable steder med hinsides lysekroner. Maaemo kan liksom bli trukket for at betongtrappen opp til restauranten er for bratt.
4. Det er virkelig en seier for vår region, og det er helt fantastisk uansett utfall. Denne guiden er skikkelig bra reklame for Norden og Skandinavia, og vi blir satt på verdenskartet. Guiden betyr at de har lagt merke til oss.
Lars Erik Underthun, kjøkkensjef Feinschmecker, 21 år med stjerne i Michelin-guiden
1. Jeg tror og håper at RE-NAA i Stavanger får en stjerne, for Svein Erik Renaa fortjener det virkelig. Men ellers tror jeg situasjonen er litt på stedet hvil.
2. Jeg ser ikke noe grunn til at det skal komme flust med nye stjerner bare fordi vi får en ny guide. Det hadde vært veldig hyggelig hvis flere restauranter fikk anerkjennelse, men etter så mange år med en relativt fast profil her i landet tviler jeg på at noe drastisk vil skje i denne utgaven.
3. Hvis noen får tre stjerner, tror jeg det må bli Maaemo i Norge, Geranium i Danmark eller Matsalen i Sverige. Det hadde vært veldig hyggelig, for guiden er avhengig av det skandinaviske markedet. Den har vært kritisert tidligere for å fokusere veldig på fransk og spansk mat, men etterhvert har vi fått en betydelig styrke her i Skandinavia.
4. Denne guiden er veldig viktig, og det var på høy tid at vi fikk en egen. Det blir spennende å se hvilket nivå de legger seg på, og hvilke byer de velger å ha med. Selv om restauranter ikke nødvendigvis får stjerner, er det viktig bare at byene blir nevnt i guiden.
Sven Erik Renaa, prisbelønt toppkokk og kjøkkensjef på Restaurant REN-AA i Stavanger
1. De som allerede har en stjerne fortjener å beholde den, men utenom det tror jeg ikke vi får noen nye stjerner. Selv om både Heidi Bjerkans Credo, og nye RE-NAA, er veldig bra.
2. Det er naturlig at vi får noen overraskelise i og med at det kommer en ny guide, men for å være helt ærlig tror jeg ikke Michelin-inspektørene har vært så mye rundt og spist i Norge.
3. Akkurat nå er det bare én restaurant i Norge som kan få tre stjerner, og det er Maaemo. De er veldig flinke. Ellers må jeg nevne NOMA i Danmark, som leverer en fantastisk opplevelse, og Sveriges Matsalen eller Restaurant Frantzén.
4. For den daglige gjest i Trondheim eller Stavanger tror jeg ikke denne guiden har så mye å si. Men den kan føre til at vi blir mer anerkjent i utlandet, og at vi får mer matturisme. Jeg håper vi også får flere Bib Gourmand-restauranter, selv om også disse nok blir ansett for å være ganske dyre for turister.
Heidi Bjerkan, kjøkkensjef Restaurant Credo, og tidligere kjøkkensjef ved Slottet
1. Flere fortjener en stjerne, men jeg tror ikke det er så mange som får det, og jeg blir veldig overrasket om noen utenfor Oslo får en. Jeg tror ikke guiden har vært mye rundt, unntatt hos de restaurantene som allerede har stjerner. Det hadde vært kjempemoro om vi på Credo fikk en stjerne, men Michelin-inspektørene har ikke vært her såvidt vi vet.
2. Jeg håpet den nye guiden skulle åpne voldsomt, men jeg har faktisk ikke hørt om noen som har fått besøk av inspektørene utenom stjernerestaurantene i Oslo. Så nei, jeg tror det blir ganske likt som i fjor.
3. Nei, jeg tror ikke det blir tre stjerner i Norge.
4. Jeg tror den nye guiden får mest å si for Danmark, siden de har flere restauranter på et mindre areal. Med det sagt kan det også ha kjempestor betydning for oss her i Norge.
Christopher Haatuft, kjøkkensjef Lysverket med erfaring fra trestjernersrestauranten Per Se i New York
1. Det er det mange som gjør. Jeg har ikke hatt anledning til å spise på så mange steder etter at jeg flyttet tilbake til Norge, så jeg kan ikke si noe utover at det er enormt flinke folk rundt omkring, blant annet på Credo og RE-NAA. Det er mange som har jobbet mye og som hadde fortjent en stjerne.
2. Jeg tror faktisk ikke at det kommer så mange overraskelser i Norge, vi har ikke hørt noe særlig om at det har vært inspektører rundt omkring. Det hadde vært gøy om de hadde modellert guiden rundt å inkludere distriktene, det er svært mye mer Norge har å by på enn det som skjer i Oslo. Kanskje det dukker opp mer av dette fra Sverige og Danmark?
3. Det ville i så fall være Maaemo. Og det er godt mulig, de har jo sikkert de flinkeste folkene i Norge på kjøkkenet der. Men jeg syns det er vanskelig å si, da jeg syns at de generelt er svært strenge i Norden; det er helt uforståelige at det ingen av restaurantene i København har tre stjerner.
4. Lite. Med mindre den virkelig inkluderer distriktene. Så lenge guiden ikke har inkludert restauranter utenfor Oslo har den hatt lite å si for oss, men dersom den nå dekker hele landet vil det forandre ting. Både i hvordan miljøet blir innad i restaurantnæringen på de ulike stedene, og så vil det ha noe å si for øknomien i de restaurantene som omtales i guiden.
Guide Michelin
- Den første Michelin-guiden kom i 1900, den ble produsert på intitiativ av dekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportiddel.
- I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
- I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
- Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte uttdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
- I år kommer historiens første nordiske Michelin-Guide: «Guide Michelin Nordic Countries».
- Norge har per i dag fire stjernerestauranter: Maaemo (to stjerner), samt Statholdergaarden, Ylajali og Fauna (alle én stjerne). Bagatelle hadde også én stjerne til restauraten stengte i 2014.
- I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand - en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser. Her i Norge har vi tre restauranter med denne utmerkelsen: Lille B, restauranteik og Oro Bar & Grill.
Kilde: Michelin
Publisert: 24.02.2015 kl. 15:21
Oppdatert: 25.02.2015 kl. 16:39
Lag deg en gratis konto