Ukens matblogg: Eltefritt nøttebrød

18. mai 2014Aktuelt
KJAPT OG GODT: Bland sammen ingrediensene og rør sammen. Stek i en time så får du et skikkelig godt brød. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
KJAPT OG GODT: Bland sammen ingrediensene og rør sammen. Stek i en time så får du et skikkelig godt brød. Foto: Marit Røttingsnes Westlie

Har du lyst på et kjapt og godt brød? Da er dette er brødet for deg. Det trenger hverken elting eller heving, så inviter til en på-sparket-aften med godt å spise og godt å drikke.

Ukens matblogger Marit Røttingsnes Westlie (44)Er matformidler og driver Fru Timian.Bor i Rakkestad i Østfold.Favorittråvaren er ferske urter.Når jeg lager mat så liker jeg å høre på musikk, og gjerne ha med meg barna.Blogger påwww.frutimian.no med ukomplisert, ujålete og umåtelig god mat.Foto: Øystein Westlie
Ukens matblogger Marit Røttingsnes Westlie (44)Er matformidler og driver Fru Timian.Bor i Rakkestad i Østfold.Favorittråvaren er ferske urter.Når jeg lager mat så liker jeg å høre på musikk, og gjerne ha med meg barna.Blogger påwww.frutimian.no med ukomplisert, ujålete og umåtelig god mat.Foto: Øystein Westlie

- Når jeg plutselig får lyst til på invitere til en osteaften baker jeg dette brødet, sier ukens matblogger Marit Røttingsnes Westlie til Godt.no.

- Vanligvis baker jeg brød med gjær i, men siden dette brødet bakes med med bakepulver i stedet, trenger det hverken forheving eller etterheving. Det går veldig fort å bake, sier Marit.

- Det er en annen kjemisk prosess som skjer når du baker med bakepulver enn når du bruker gjær. Med bakepulver vil ikke brødet holde seg saftig i like mange dager som et brød bakt med gjær, så det bør spises samme dag, forklarer hun.

- Når du lager brødet rører du deigen kjapt sammen. Her kreves det ingen elting, og resultatet blir faktisk luftigst og best når deigen ikke blir arbeidet for hardt med. Du kan også bruke steketermometer når det står i ovnen, brødet er ferdig når temperaturen midt i brødet er omtrent 98 grader, sier hun.

- Får jeg rester, tar jeg det i brødristeren når det skal spises. Da får det nytt liv, og blir veldig godt med blåmuggost og litt honning på toppen, sier Marit.

Les bloggen til Marit her, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter også. Husk å bruke hashtaggen #godt når du deler dine matbiler på Instagram.

Dette trenger du til 1 nøttebrød

  • 75 g store havregryn
  • 75 g pekannøtter
  • 50 g cashewnøtter uten salt
  • 25 g valnøtter
  • 25 g pinjekjerner
  • 100 g sammalt fint rugmel
  • 125 g hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 3 dl melk
  • 1 egg
  • 3 ss flytende honning

Topping

  • ca. 50 g blandede nøtter av de du bruker i deigen

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 °C. Smør en liten brødform med formfett eller olje.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Jeg lar nøttene være hele. De blir automatisk mindre når du skjærer skiver av brødet i etterkant.

Hell over melka, egget og den flytende honningen og rør det hele godt sammen før du har det over i brødforma og setter den på nederste rille i stekeovnen.

Det er en ganske grov deig, så den trenger nok rundt 1 time steketid for å bli gjennomstekt.

Hvelv det forsiktig ut av forma og kakk på undersiden av brødet. Får du en hul lyd, er brødet gjennomstekt. Er du i tvil, kan du stikke et steketermometer midt inn i brødet. Gradestokken skal da gå opp til 98 grader.

Avkjøl på en bakerist.

DIGG: Nøttebrødet passer veldig godt med blåmuggost og honning. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
DIGG: Nøttebrødet passer veldig godt med blåmuggost og honning. Foto: Marit Røttingsnes Westlie

Publisert: 18.05.2014 kl. 08:20
Oppdatert: 19.05.2014 kl. 10:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?