Kaffe-NM 2019: Her er de nye norgesmesterne

4. mars 2019Aktuelt
VINNERNE: Disse norgesmesterne utgjør nå Norges kaffelandslag. Fra venstre: Erlend Wessel-Berg, Adrian Berg, Simo Kristidhi og Ludvik Bonna Hopstock. Foto: Robert Magnussen
VINNERNE: Disse norgesmesterne utgjør nå Norges kaffelandslag. Fra venstre: Erlend Wessel-Berg, Adrian Berg, Simo Kristidhi og Ludvik Bonna Hopstock. Foto: Robert Magnussen

Kaffebaren Dromedar gjorde det sterkt under helgens norgesmesterskap, med to av fire gullmedaljer. 

I helgen ble Norgesmesterskapet i Kaffe 2019 arrangert i trønderhovedstaden i forbindelse med Trondheim Kaffefestival. Under mesterskapet ble det konkurrert i fire ulike kategorier: «klassisk barista», «brewers», «roasting» og «cup tasting».

Full oversikt over helgens medaljevinnere finner du nederst i artikkelen.

I baristakonkurransen stakk ålesunderen Adrian Berg (29), som til daglig jobber som driftsansvarlig i Dromedar Kaffebar i Trondheim, av med seieren.

– Det føles helt surrealistisk å bli norgesmester. Jeg har drømt om dette i seks år og så når det endelig skjer så er det nesten litt overraskende, sier Berg til Godt, og legger til at det var et svært høyt nivå på konkurrentene i år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MESTERBARISTA: Adrian Berg ble norgesmester i klassisk baristakunst. Her fra bryggekonkurransen, som han også deltok i. Foto: Frida Helgerud
MESTERBARISTA: Adrian Berg ble norgesmester i klassisk baristakunst. Her fra bryggekonkurransen, som han også deltok i. Foto: Frida Helgerud

Brant kaffen selv

Berg har deltatt i klassisk baristakunst fem ganger. I fjor kom han til NM, men valgte å stå over fordi han ikke hadde kaffe klar i tide til konkurransen. Etter det bestemte han seg for å brenne kaffen selv.

– Jeg stilte dermed i år med både kaffe og presentasjon hvor jeg hadde full kontroll på alt fra bønne til kopp. Jeg tror den kunnskapen jeg fikk av å brenne selv og den lidenskapen som kom av å presentere min egen kaffe var x-faktoren som gjorde at jeg vant i år, sier han.

Om fem uker går turen til Boston, når Berg skal representere Norge i VM. Han forteller at han føler på et stort ansvar.

– Jeg tror jeg har gode sjanser til å komme meg til semifinalen, men har ikke høyere ambisjoner enn det. Men jeg har fått masse støtte og gode råd fra hele den norske kaffebransjen, sier han.

Dobbel seier til Dromedar

Brewers, bryggekonkurransen, går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Også her gikk Dromedar Kaffebar til topps, da fysikkstudent og barista Erlend Wessel-Berg (21) ble norgesmester.

– Seieren har fortsatt ikke sunket helt inn, så jeg er litt knapp for ord. Det føles helt rått, sier Wessel-Berg til Godt.

Wessel-Berg forteller at han og baristavinner Adrian Berg har jobbet sammen hver eneste kveld de siste ukene for å få det til.

– Så det er innmari kult at vi vant i hver vår gren. Det viser at det vi holder på med her i Trondheim er på både nasjonalt og internasjonalt nivå. I tillegg er det jo utrolig moro at to dromedarer vinner det året NM blir holdt her i Trondheim, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAFFEBRYGGING: Erlend Wessel-Berg er Norges beste kaffebrygger. Foto: Frida Helgerud
KAFFEBRYGGING: Erlend Wessel-Berg er Norges beste kaffebrygger. Foto: Frida Helgerud

Vant for tredje år på rad

Roasting-konkurransen gikk over tre dager, hvor deltakerne skulle brenne totalt fire ulike kaffer: én single origin og tre ulike kaffer til en blend.

I denne konkurransen gikk Simo Kristidhi (44), kaffebrenner hos Solberg & Hansen, til topps, for tredje år på rad.

– Det føles godt å vinne. Det er en bekreftelse på alt det harde arbeidet og dedikasjonen jeg har gitt til dette yrket. Jeg hadde aldri klart det uten den erfaringen jeg har opparbeidet, den interessen jeg har for faget og tiden jeg har brukt på å utvikle meg vitenskapelig, sier Kristidhi til Godt.

I fjor tok han også sjetteplass i VM. Han får dermed muligheten til å prøve seg på nytt i år, noe han gleder seg til.

– Erfaringen fra VM i 2017 og 2018, der jeg kom på henholdsvis 8. og 6. plass, samt min seier i første World Coffee Roasting Challenge fra 2012 gir et godt grunnlag for årets VM. Jeg får massiv støtte fra kaffemiljøet i Norge, SCA Norge, Kaffebrennerlauget og arbeidsgiveren min. Jeg kommer til å bruke en god del tid fremover på trening og utarbeide en bra plan som skal forhåpentligvis gi uttelling, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAFFEBRENNER: Simo Kristidhi vant NM i kaffebrenning for tredje år på rad, og får dermed prøve seg på nytt i VM i år. Foto: Kristian Helgesen
KAFFEBRENNER: Simo Kristidhi vant NM i kaffebrenning for tredje år på rad, og får dermed prøve seg på nytt i VM i år. Foto: Kristian Helgesen

Den siste kategorien, Cup Tasting, går ut på å identifisere flest mulig ulike kaffetyper. Deltakerne får servert 8 x 3 kopper filterkaffe, hvor hver trio består av to like kopper, og én som skiller seg ut. Deltakerne skal så identifisere kaffekoppen som er ulik.

Ludvik Bonna Hopstock (21), som til daglig jobber som kaffebrenner hos Fuglen Coffee Roasters, vant konkurransen, og skal dermed representere Norge i World Cup Tasters Championship.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD SMAKSSANS: Ludvik Bonna Hopstock klarte å identifisere flest ulike kaffer, og går dermed videre til Cup Tasting-VM. Foto: Frida Helgerud
GOD SMAKSSANS: Ludvik Bonna Hopstock klarte å identifisere flest ulike kaffer, og går dermed videre til Cup Tasting-VM. Foto: Frida Helgerud

Her er alle medaljevinnerne:

Brewers cup

1. plass: Erlend Wessel-Berg, Dromedar Kaffebar

2. plass: Anton Söderman, Kaffebrenneriet

3. plass: Edvard Moe, Coffeeberry

Klassisk barista

1. plass: Adrian Berg, Dromedar Kaffebar

2. plass: Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks

3. plass: Alexander Monsen, Norõ

Kaffebrenning

1. plass: Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
2. plass: Idar Andre Ellingsen, Pala Kaffebrenneri
3. plass: Oliver Hanken, Jacu Coffee Roasters
Cup tasting

1. plass: Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters
2. plass: Vilde Lützow-Holm, Solberg & Hansen

3. plass: Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks

Kilde: Norsk Kaffeinformasjon

Publisert: 04.03.2019 kl. 14:41
Oppdatert: 04.03.2019 kl. 19:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?