Til hovedinnhold

Internettbråk: Mener unge har skylden for at tunfisk på boks «dør ut»

6. desember 2018Aktuelt
MINDRE POPULÆR: Tunfisk på boks har hatt en stor nedgang blant de unge forbrukerne. Ifølge et en tunfiskprodusent er det fordi unge ikke har boksåpnere. Foto: ArtCookStudio/Shutterstock/NTB scanpix
MINDRE POPULÆR: Tunfisk på boks har hatt en stor nedgang blant de unge forbrukerne. Ifølge et en tunfiskprodusent er det fordi unge ikke har boksåpnere. Foto: ArtCookStudio/Shutterstock/NTB scanpix

Derfor snakker «alle» om tunfisk og boksåpnere.

Følger du med i utenlandske medier har du kanskje fått med deg den pågående debatten om tunfisk på boks.

Etter at en tunfiskgigant la skylden på den yngre garde for tunfiskens markedsfall, har diskusjonen tatt helt av på internett.

Hevder unge ikke eier boksåpnere

Det hele startet i forrige uke, da Wall Street Journal publiserte en artikkel om tunfiskindustrien, og antydet at millenniumsgenerasjonen (generasjonen født mellom starten av 1980-tallet og midten av 1990-tallet, journ.anm.) dreper den. Og det er, ifølge artikkelen, ikke fordi de unge ikke liker fisk.

– Tunfisk på boks slår ikke an hos de unge forbrukerne. Mange orker ikke å åpne og tømme boksene, eller hente kjøkkenutstyr for å spise tunfisken, skrev artikkelforfatterne.

Visemarkedssjef Andy Mecs hos det amerikanske tunfiskmerket StarKist forteller til tidsskriftet at mange unge ikke engang eier boksåpnere. Han peker også på at salget av fersk fisk har økt blant aldersgruppen.

– Tunfisk er kattemat

Artikkelen har vakt mange reaksjoner, og særlig blant nettopp millenniumsgenerasjonen. I tillegg til å forklare at de faktisk har boksåpnere, skriver de unge Twitter-brukerne at den egentlige grunnen er at tunfisk ikke akkurat er livretten deres:

– Ah, ja, Millenniumsgenerasjonen går bort fra tunfisk på boks fordi vi er late, og ikke fordi, ehm, det er j*vlig ekkelt, skriver en Twitter-bruker.

– Tunfisk på boks drepte tunfisk på boks, ved å smake som papp med stanken av fisk som har vært død lenge, skriver en annen.

– Jeg bryr meg ikke hva andre sier, tunfisk på boks er kattemat.

Kan være en rekke andre årsaker

Også en rekke aviser og magasiner har publisert artikler, ledere og debattinnlegg som reagerer på Wall Street Journal's påstand.

Washington Post kommer med følgende svar på påstanden om manglende boksåpnere:

– Her er en annen teori: Kanskje millenniumsgenerasjonen ikke spiser så mye tunfisk fordi de vokste opp med historier om hvordan delfiner ofte ble drept da de ble fanget i tunfisknett?

New York Times peker på at nedgangen i tunfisk på boks blant unge forbrukere også kan skyldes at folk mellom 18 og 34 foretrekker fryst eller fersk fisk, ifølge en markedsundersøkelse.

– Basert på min veldig begrensede forskning, er mine jevnaldrende like forskjellige i deres tunfiskinntak som andre tunfiskspisere gjennom historien. Mens de fleste eier en boksåpner, er det ikke alle som liker tunfisk. Andre foretrekker dessuten poser eller andre tunfiskpakninger, skriver Anna Silman i The Cut.

Publisert: 06.12.2018 kl. 13:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?