Slik disker du opp skikkelig festmat i en fei

3. oktober 2013Aktuelt
TRE ENKLE RETTER: Server en frisk drink til forrett, helstekt kylling til hovedrett og en saftig sjokoladekake til dessert, og du har en festmeny som gjør at du slipper å stå på kjøkkenet hele kvelden. Foto: Marcel Lelienhof
TRE ENKLE RETTER: Server en frisk drink til forrett, helstekt kylling til hovedrett og en saftig sjokoladekake til dessert, og du har en festmeny som gjør at du slipper å stå på kjøkkenet hele kvelden. Foto: Marcel Lelienhof

For Monica Csango (44) er det et hårfint skille mellom hverdags- og festmat. Her deler matbloggeren sine beste tips og triks for å lage treretters på 1-2-3. 

– Mange synes det er slitsomt å lage mat dag inn og dag ut. Å lage mat er litt som oppvasken – du vil gjøre det kjapt fordi du synes det er kjedelig, sier Monica Csango.

Selv er den populære matbloggeren naturligvis glad i å stå på kjøkkenet, men mener at matlaging ikke trenger å være veldig tidkrevende.

GLAM: Monica Csango mener det er viktig å sette gullkant på hverdagen, uten at at det trenger å gå på bekostning av tid eller smak. Foto: Marcel Lelienhof
GLAM: Monica Csango mener det er viktig å sette gullkant på hverdagen, uten at at det trenger å gå på bekostning av tid eller smak. Foto: Marcel Lelienhof

Monica Csango er ikke bare matblogger, men også regissør, coach og journalist. Vanligvis leder hun film- og TV-linjen på Westerdals. Likevel tar hun tid til å lage god mat hver dag – enten det bare er til seg selv og sønnen på 7 år eller hvis hun får middagsgjester.

– Jeg vil inspirere til at folk skal kunne lage god mat selv etter en tung arbeidsdag eller invitere venner og familie på middag med senket skuldre, forklarer hun.

Nå er hun aktuell med kokeboken «Til å spise opp» som er fylt med nesten 90 oppskrifter som er verdig både hverdager, helger og fester. Fellesnevneren er at de er enkle og kjappe å tilberede.

Glamour til hverdags og fest

Enkel mat trenger imidlertid ikke å være kjedelig eller blass, men snarere tvert i mot. Det beste Monica vet er nemlig fest – og hun spriter gjerne opp hverdagen med et glass sprudlende eller pent dekket bord.

– Jeg ser ingen grunn til at man skal spare det beste til slutt.

Sjekk Monicas oppskrifter på bringebær-bellini, helstekt kylling og sjokoladekake med appelsin lenger ned i saken!

Maten hun serverer på bordet er blant annet salater som raskt blir spennende med friske ingredienser, gryte- eller ovnsretter som lager seg selv eller desserter som hun gjerne har tilberedt i forkant.

– Mitt beste råd til fredagen, når hele arbeidsuken har tatt alle kreftene, er å kjøpe en hel kylling, fylle den med deilige urter, hvitløk og bacon og lirke godt med smør under kyllingskinnet å sette den i ovnen. Det eneste som tar tid er egentlig stekingen, tipser Csango.

Samtidig er hobbykokken opptatt av at det ikke trenger å koste dyrt for å se bra ut.

– De færreste nordmenn har kjøleskapet fylt med trøfler og dyre råvarer. Derfor er det viktig at varene jeg bruker i oppskriftene er tilgjengelig i alle norske matbutikker uansett hvor du bor i landet.

Søndag er bakedag

Denne høsten er Csango også å se i dommerpanelet i bakeprogrammet «Kakekrigen» på FEM. Matbloggeren er selv glad i å bake alt fra cookies, gjærbakst til kaker. Sistnevnte spiser hun gjerne til frokost i helgene, hvor søndagen ofte er en bakedag. Hun lar imidlertid lite tid gå til spille.

– Tiden det tar å heve en deig kan man fylle med noe annet. Jeg pusler gjerne med en middag i mellomtiden, forteller hun.

Monica har nemlig alltid en middag klar til den tunge mandagen - gjerne en gryterett som kun trengs å varme opp. Den blir nemlig bedre av å stå, slik at krydderne får trekke og smaken får satt seg.

Mye av matinspirasjonen har hun tatt med seg fra generasjonene før seg, og flere av familieoppskriftene er videreutviklet og delt i den nye kokeboken.

– Jeg er oppvokst i en matglad familie med ungarsk mormor og en mor som er vanvittig god til å lage mat , hos oss var ikke frokosten ferdig før middagen allerede var planlagt.

TRE ENKLE OG GODE RETTER FRA MONICA CSANGO

Enten du vil piffe opp hverdagen med litt glamour eller skal ha gjester på festmiddag - her er tre oppskrifter på matsuksess.

Bringebær-bellini

Foto: Marcel Lelienhof
Foto: Marcel Lelienhof

– Mormor lærte meg at gjestene skal få et glass straks de kommer inn døren. Server forretten stående sammen med en velkomstdrink: noen gode saltede mandler som du har ristet og saltet i en panne, noen gode skiver serrano skinke og litt kald honningmelon på et fat en skål med deilige oliven, og du har snacks til drinken, forklarer Monica.

Du trenger:

1 pose frosne bringebær

3 ss sukker

Prosecco

Slik gjør du:

Kjør bærene i blenderen sammen med sukkeret til det er en puré. Ta massen gjennom en sil. Ha oppi en spiseskje puré per glass og fyll det opp med bobler!

Denne fremgangsmåten kan du bruke på alle typer frosne bær, hvis du ønsker å eksperimentere med andre bærsmaker.

Foto: Marcel Lelienhof
Foto: Marcel Lelienhof

Denne retten krever minimalt med forberedelser og lager seg selv mer eller mindre. Restene kan du bruke dagen derpå enten i en god kyllingsalat eller mellom to stykker ristet brød, tipser Monica.

Du trenger:

3-4 personer

1 hel god kylling

300 g smør, romtemperert

1 pakke god bacon

Revet skall av en sitron (husk å vaske den godt)

Friske urter, for eksempel timian og rosmarin blandet

5–6 fedd hvitløk

Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Vask kyllingen godt og tørk den. Så har du smøret i en bolle. Finhakk baconet og

bland det inn. Riv sitronskallet fint og tilsett. Finhakk urter – cirka 1 neve av hver type. Gjør det samme med hvitløken. Pepre blandingen godt, og tilsett cirka 1 ts salt.

2. Så løfter du forsiktig skinnet fra kyllingen og stapper inn smørblandingen overalt hvor

du kommer til. Smør kyllingen utenpå også. Resten av blandingen stapper du i hulrommet

på kyllingen sammen med to halve sitroner (bruk den du allerede har revet skallet av).

3. Finn frem en ildfast form og stek kyllingen i forvarmet ovn på 180 grader. Bruk et steketermometer på kyllingen. Den er ferdig når temperaturen viser 68 grader.

Smaker godt med potetbåter og salat med grønne bønner og valnøtter.

Foto: Marcel Lelienhof
Foto: Marcel Lelienhof

Inspirert av en appelsinsjokolade fra England har Monica utviklet denne kakeoppskriften. Lag kaken på forhånd, så har du dessert ferdig og klar til middagen.

Du trenger:

200 g god mørk sjokolade

200 g smør

4 eggeplommer

150 gram mel

200 g sukker

4 eggehviter

Revet skall av en appelsin

Slik gjør du:

1. Smelt sjokolade og smør på svært lav varme eller i vannbad. La det kjølne.

2. Pisk eggeplommene med 100 gram sukker til massen blir tykk. Sikt inn melet. Fold sjokoblandingen inn i eggeplommene. Pisk eggehvitene stive og tilsett resten av sukkeret litt etter litt. Bland alt.

3. Tilsett revet appelsinskall og saften av appelsinen. Hell deigen inn i en smurt springform og stek på 180 grader i 35 minutter.

Publisert: 03.10.2013 kl. 05:52
Oppdatert: 04.10.2013 kl. 08:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?