Til hovedinnhold

Norge vant gull i kokke-OL

19. februar 2020Aktuelt
GULLKOKKER: Den norske kokkelandslanget under seremonien onsdag.
GULLKOKKER: Den norske kokkelandslanget under seremonien onsdag.
Foto: IKA/Culinary Olympics
Ingeborg Aspeli
Ingeborg Aspeli

Det norske kokkelandslaget stakk av med gull i OL for kokkekunst.

Denne uken har det vært duket for OL i kokkekunst i Stuttgart i Tyskland, hvor det har vært flere konkurranser. Onsdag ettermiddag var det premiereseremoni, hvor det ble klart at det norske kokkelandslaget fikk gull!

– Det er helt sykt. Laget har gjort en helt sinnssykt presentasjon, sier kaptein Christer Rødseth til Godt og forteller at han nettopp har tørket bort gledestårene.

Rødseth sier at det han er aller mest stolt av er hvordan laget har samarbeidet.

– Det fikk vi også mye skryt av fra dommerne, sier kokken som er kjøkkensjef på Vaaghals og kjent fra TV-programmet «Matsjokket».

Siste gang Norge vant OL i kokkekunst var i 2008.

– Vi er helt i skyene. Å vinne verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for kokkelandslaget er en drøm, sier coach Gunnar Hvarnes i en pressemelding.

I løpet av mesterskapet er det ulike konkurranser, men det er den sammenlagte poengsummen som gir den endelig plasseringen.

COACH: Gunnar Hvernes er coach for det norske kokkelandslaget, og fikk selv gull da han var med i 2008. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls
COACH: Gunnar Hvernes er coach for det norske kokkelandslaget, og fikk selv gull da han var med i 2008. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls

De fikk blant annet topplassering i konkurransen «Chefs Table», hvor de skulle tilberede seks serveringer med ingredienser fra norske fjorder, fjell og skoger. I konkurransen stilles det krav til bærekraftige ingredienser, og hva som tillates av blant annet matsvinn og plastbruk. Blant gull-rettene til det norske kokkelandslaget var det veganpasta servert med erter, purrestokk fra Rogalandskysten og svarte trøfler.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad gratulerer det norske kokkelandslaget med gull og junoirlaget med sølv.

- Det er nok et bevis på at Norge er en matnasjon med norske kokker og restauranter som er blant de beste i verden. Jeg er sikker på at oppmerksomheten vil gjøre at enda flere, både nordmenn og turister, får øynene opp for våre unike matopplevelser, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

GULLPASTA: Det norske kokkelandslaget imponerte med vegansk cannelloni. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls
GULLPASTA: Det norske kokkelandslaget imponerte med vegansk cannelloni. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls

På menyen til det norske kokkelandslaget var også mye norsk sjømat, som kveite, kongekrabbe, Lofotskrei og piggvar. På kjøttfronten ble det servert blant annet kalv fra Hurum, kanin og reinsdyrblod.

Det norske kokkelandslaget består av Kjell Patrick Ørmen Johnsen, Henrik Falkenstein, Aron Espeland, Kristoffer Westwik Lofnes, Kåre André Hjarhjolm, Robert Haugen, Jan-Erik Hauge, Tonje Torvanger, Åshild Lerbak, Nils Flatmark, Thomas Seim Breivik og Kenneth Pettersen.

Kokkemesterskapet arrangeres hvert fjerde år, og hele 2000 kokker fra 59 land deltar.

Norge har stilt med to lag til i tillegg til kokkelandslaget: Kokkelandslaget junior og kokkelandslaget i Community Catering. Kokkelandslaget junior vant gull da de lagde en treretters meny til 70 personer, men sammenlagt i OL fikk de sølv.

Publisert: 19.02.2020 kl. 15:44
Oppdatert: 19.02.2020 kl. 19:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?