Kiwi vil endre sopp-posene: Kan spare rundt fire tonn plast i året
Bare ved å droppe den tynne plastremsen i de brune papirposene vil butikkjeden redusere plastbruken drastisk.
Har du handlet sopp i matbutikken, har du mest sannsynlig også plukket med deg den brune papirposen med plastvindu. Kombinasjonen av papir og plast gjør det lettere for butikkansatte å se hva slags sopp du har plukket med deg.
Samtidig har det gjort posen til en aldri så liten resirkuleringsnøtt for forbrukerne. Og en unødvendig bruk av plast, mener noen.
En av butikkjedene som har plastvindu på sopp-posene sine er Kiwi. Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin forteller imidlertid at de nå har fått signaler fra Grønn Punkt Norge om at de ønsker såkalte monomaterialer, altså poser i enten kun plast eller kun papir.
– Det lytter vi selvsagt til, og vi har derfor besluttet å teste rene papirposer til sopp, og vi kommer sannsynligvis til å gå over til rene papirposer i løpet av 2019, sier hun til Godt.
I 2018 brukte Kiwi-kundene to millioner sopp-poser. Det er derfor snakk om en plastreduksjon på rundt fire tonn i året om butikkjeden går over til kun papir, ifølge kjeden selv.
– Vi besluttet i 2017 at vi skulle redusere plast i vår frukt- og grøntavdeling. Da lovet vi å fjerne 200 tonn plast innen 2020, det vil si en reduksjon på 20 prosent. Vi er foran planen, og vil nå målet allerede i sommer, sier Arvin.
Hun forteller videre at de har gjort den samme jobben i brødavdelingen sin, hvor alle brødposene nå er uten plastvindu. Kiwi har ifølge Arvin spart 48 tonn plast årlig bare ved å endre brødposene.
Kiwis endring av sopp-posene får ros fra Framtiden i våre hender-leder Anja Bakken Riise.
– Det er veldig bra! Det er på høy tid at dagligvarekjedene gjennomgår miljøaspektene ved design og utforming av matemballasje slik at de tilrettelegger for gjenvinning, reduserer plastforbruket eller minsker matsvinn, sier hun til Godt.
Hun forteller at plastvinduene ikke har noen funksjon, ut over at man kan se hva som er i posen.
– De er både problematiske for miljøet og helt unødvendige. Designet gjør dem vanskelige å gjenvinne. I blandingsprodukter som dette blir ofte kun ett av materialene gjenvunnet, hvis de leveres til gjenvinning. Hvis en pose av papir med plastvindu sorteres som papir, blir ikke plasten gjenvunnet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Godt har vært i kontakt med både Rema 1000 og Meny, som begge bekrefter at de fortsatt opererer med en papir- og plastkombinasjon når det gjelder sopp-emballasje.
Kommunikasjonssjef i Rema 1000, Frederik Jahr, forteller at de har pappesker med plastvindu.
– Disse skal kastes i restavfall, sier han.
Kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne, anbefaler på sin side å skille plasten fra papiret, for så å kaste de to elementene i henholdsvis plast- og papiravfall.
Til sammen selger Rema 1000 og Meny rundt fem millioner soppesker og -poser med plastvindu i året, ifølge tallene de selv har oppgitt til Godt.
Ifølge en undersøkelse fra det danske Miljødepartementet, omtalt av blant andre NRK, kommer det frem at det bare er en myte at handleposer av papir er bedre enn de i plast.
På spørsmål om hvorfor Kiwi vil gå over til rene papirposer i stedet for plastposer, forteller Arvin at sopp ikke er egnet til plast.
– Plastposer går kraftig utover kvaliteten til soppen. Papir er derfor det beste alternativet.
Hun får støtte fra Horn Hynne i Meny, som forteller at rene plastposer vil ødelegge soppen.
Det er altså med tanke på resirkulering at dropping av plastvinduer først og fremst vil være bra for miljøet.
I likhet med Kiwi har også Coop fjernet plasten på en rekke brødposer av miljøhensyn. De har imidlertid fortsatt plastvindu på sopp-posene sine.
Kommunikasjonsrådgiver Per Løberg Eriksen forteller til Godt at Coop er klar over problematikken.
– Vi har en jobb å gjøre slik at det blir enklere for folk å kildesortere riktig. Vi er helt enige i at plastvinduene gjør det vanskelig for folk, sier han.
Han forteller at Coop, ved å fjerne plasten på Smak*-brødene, nå sparer 50 tonn plast i året.
– Vi gjennomgår nå 4000 varelinjer, for å se på hvordan produktene kan emballeres bedre, og hvordan vi kan gjøre det enklere for å kildesortere disse riktig. Posene til sopp er naturlig å ta i neste runde, sier han.