Syv vanlige tabber du gjør med oppvaskmaskinen
Skal man skylle oppvasken før man setter den inn i oppvaskmaskinen, eller ikke? Og skal bestikket stå med skaftet opp eller ned? Vi har spurt ekspertene.
Opplever du at middagstallerkenene ikke alltid er skinnende rene når de kommer ut fra oppvaskmaskinen? Eller at glassene kommer ut med et ekkelt belegg, som ikke var der tidligere?
Godt har snakket med Elkjøps ekspert på husholdningsapparater, Robert Terøy, Mieles produktsjef, Anett Engen Bjerkan, og kommunikasjonssjef i BSH Husholdningsapparater AS, Kristine Maudal, om de klassiske feilene vi gjør med oppvaskmaskinen vår.
Et hyppig diskutert tema er hvorvidt man skal skylle den skitne oppvasken før man setter den inn i maskinen eller ikke.
Anett Engen Bjerkan forteller at det kommer helt an på hvor skitten oppvasken er, hvilket program som skal benyttes, samt når maskinen skal settes i gang. På mange av dagens maskiner er det nemlig automatikkprogram som registrerer hvor skitne ting er, og justerer vasketid og temperatur deretter.
– Hvis oppvasken er skylt på forhånd vil maskinen kunne justere ned tid og temperatur mer enn ønskelig. Når det er sagt er det viktig å skylle hvis maskinen ikke settes i gang samme dag, da matrestene kan tørke inn, eller hvis du bruker programmer uten automatisk smussgjenkjennelse.
Robert Terøy mener at man generelt sett bør skylle bort matrester, men ikke vaske dem helt opp.
– TV2 gjorde i 2015 en test av skyllet kontra uskyllet oppvask, som vel konkluderte med at det kan lønne seg å skylle av, sier han.
Det er ikke alt som skal i oppvaskmaskinen. Mange produsenter anbefaler for eksempel å heller vaske kjeler og stekepanner for hånd, for å ikke utsette dem for unødvendig slitasje.
Terøy forteller at det kommer an på hvor skånsomme programmer maskinen har. Han mener at man generelt bør vaske krystall og porselen for hånd, først og fremst på grunn av slipemiddel i vaskemiddelet.
Maudal legger til at man bør styre unna å putte trematerialer i oppvaskmaskinen, og produkter som brukskunst, antikke ting, jerngryter, tinn og kobber.
Bjerkan forteller at plasseringen i maskinen bør gjøres på en slik måte at alt blir rent. Hun advarer mot å plassere ting for tett eller oppå hverandre.
– Hvilken kurv ting plasseres i spiller i utgangspunktet ikke så stor rolle, med mindre man har en oppvaskmaskin med intensivprogram for underkurven. Da kan det være lurt å plassere eksempelvis skjøre glass i overkurven. Det kan også være lurt å tenke på hvilken vinkel glass, skåler og bakeboller står. Hvis disse plasseres litt skrått, unngår man at det samler seg vann på dem, sier hun.
– Enkelt sagt gjelder det å stable fra stort nederst, til smått øverst. Kasseroller og middagstallerkener nede, og glass og kopper oppe, sier Terøy.
Maudal anbefaler å plassere sterkt tilsmusset oppvask, som gryter og tallerkener i underkurven, og mindre skitten oppvask i overkurven.
Hvilken vei bestikket skal stå er nok et omdiskutert tema. Også ekspertene vi har snakket med har delte meninger her.
Terøy mener at skaftet skal ned.
– Det er fordi det gir bedre vask, da de skitne delene kommer nærmere spylearmen, sier han.
Bjerkan og Maudal anbefaler derimot å sette bestikket med skaftet opp, så man slipper å ta på den delen man spiser av.
– Dette er mer hygienisk, og man unngår å skjære seg på skarpe kniver. Men selve vaskeresultatet blir like godt uansett hvilken vei du setter dem, forutsatt at du har en ren maskin og at det ikke ligger igjen matrester nede i kurven, sier Maudal.
Det mange kanskje ikke tenker på, er hvilken skuff du begynner å tømme først når oppvaskmaskinen er ferdig.
Ekspertene anbefaler å tømme maskinen nedenfra og opp, slik at man unngår at det drypper vann på det som ligger i skuffen under.
I verste fall risikerer du å måtte vaske på nytt, dersom vannet som har samlet seg er for skittent.
Bjerkan forteller at bruk av oppvaskprogrammer er blant de vanligste feilene vi gjør.
– Vi vasker altfor lite på høye temperaturer, noe som skader maskinen over tid. Dette er også hovedårsaken til lukt i maskinen, forteller hun.
Lukt i maskinen kan også komme hvis du er dårlig på å vaske maskinen.
– Den generelle regelen er at du bør rense oppvaskmaskinen når det begynner å lukte, sier Terøy.
Bjerkan sier at det også er viktig å rengjøre sil og spylearmer regelmessig som beskrevet i bruksanvisningen.
– Dette leder meg til den siste klassiske feilen, som er å ikke lese bruksanvisningen. Det er nemlig veldig viktig, og veldig nyttig!