Til hovedinnhold

Hvalbiff – det sunne grillalternativet

GRILLMIDDAG: Marinert hvalbiff med potetsalat, asparges og enkel salat er både sunn og god sommermat. Foto: Frode Hansen/VG
GRILLMIDDAG: Marinert hvalbiff med potetsalat, asparges og enkel salat er både sunn og god sommermat. Foto: Frode Hansen/VG

Du trenger ikke å begrense grillkosen med riktige valg. Prøv ernæringsekspertens favoritt på grillen: hvalbiff med sommerlig tilbehør. 


Sol og grill går hånd i hånd, og mer enn 90 prosent av oss griller i løpet av sommeren. Det viser tall fra Statens institutt for forbruksforskning.

– Ovnen byttes ut med grill og vi får andre måltidsforventninger. Grillmat er en klar favoritt, sier SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge om årstiden.

Hun arbeider med å kartlegge nordmenns mat- og spisevaner, og har sett at kostholdet er mer løssluppent om sommeren.

– Sommermånedene kan beskrives som en lang lørdag. Kjøtt dominerer og vi inntar mer snacks og alkohol, sier Bugge.

4 av 10 nordmenn fyrer opp grillen flere ganger i uken, til tross for at myndighetene fraråder grillkos over 30 ganger per år, eller to ganger i uken. Studier viser at feil grilling kan gi økt risiko for livsstilssykdommer som kreft og hjerte- karsykdom.

Med enkle grep kan du selv redusere denne sykdomsrisikoen. Mye handler om hva du legger på grillristen.

Mye fet mat

– Mange har lett for å tenke fet mat når de tenker grill, sier Jon Krog Pedersen, matansvarlig for Godt.

Han mistenker at en stor del av oss er redde for å prøve noe nytt.

– De fleste lykkes med nakkekoteletter, og holder seg til det. Da er det viktig å huske at det går an å grille andre ting. Fete fisketyper fungerer for eksempel godt, og er i tillegg supersunt, sier han.

Kombinerer du fisken med grønnsaker, har du langt på vei et sunt måltid.

SUNN BIFF: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh (42) deler oppskriften sin på grillet hvalbiff. Foto: Frode Hansen/VG
SUNN BIFF: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh (42) deler oppskriften sin på grillet hvalbiff. Foto: Frode Hansen/VG

– For at en middag skal kunne regnes som sunn, skal minst en tredel bestå av grønnsaker, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh iBramat.no.

Hun foretrekker hvalbiff på grillen.

– Det er mørt, sunt og smaker helt vidunderlig, mener hun.

Ikke fisk

– Hvalbiff føles som kjøtt, men inneholder en mer gunstig fettsyresammensetning enn rødt kjøtt, sier von Krogh. Kjøttet inneholder også mer vitamin A, vitamin D og jern enn storfe.

Hun forklarer at hvalbiff likevel ikke regnes som fisk, ettersom hvalen er et pattedyr som lever under vann.

– Kjøttet kan brukes på samme måte som vanlig biff, både rått og tilberedt. Det smaker svært godt og kan til og med spises rått. Men det bør ikke ligge for lenge i romtemperatur. Da harskner fettet og kjøttet får transmak.

Ernæringsfysiologen forklarer at dette har sammenheng med hvalens marine kost.

– Vilt spiser frukt og bær. Antioksidantene i disse konserverer kjøttet. Hval spiser ikke bær og kjøttet klarer seg derfor ikke så lenge på kjøkkenbenken.

SAKEN ER BIFF: Hvalkjøtt er som en mellomting mellom indrefilet av okse og tunfisk, i følge Jon Krog Pedersen, matansvarlig i Godt.no. Foto: Frode Hansen/VG
SAKEN ER BIFF: Hvalkjøtt er som en mellomting mellom indrefilet av okse og tunfisk, i følge Jon Krog Pedersen, matansvarlig i Godt.no. Foto: Frode Hansen/VG


Bra for blodsukkeret

Hjemmelaget potetsalat smaker bedre enn butikksolgte, du har full kontroll på ingrediensene og slipper unna tilsetningsstoffene, mener von Krogh.

– Plukk ut poteter som er blitt grønne og som har ligget i lyset. Disse inneholder giftige stoffer som ikke lar seg koke bort, og som kan gi kvalme og magesyke. Vær særlig oppmerksom på dette når du har barn.

Når poteter avkjøles, reorganiseres stivelsen i dem slik at den glykemiske indeksen (GI) blir lavere.

– Kalde poteter er bedre for blodsukkernivået i kroppen, og gunstig for diabetikere. Har du litt eddik i potetsalaten synker GI-en ytterligere, forklarer von Krogh.

Velger du små mandelpoteter, er det også tid å spare på tilberedningen.

– Da kan en koketid på rundt ti minutter være nok. La skallet på potene være på, så får du i deg ekstra med fiber, tipser hun.

HJEMMELAGET: Potetsalat av mandelpoteter, rømme, hvitløk og urter. Foto: Frode Hansen/VG
HJEMMELAGET: Potetsalat av mandelpoteter, rømme, hvitløk og urter. Foto: Frode Hansen/VG


EKSPERTENES TIPS FOR SUNN GRILLING

Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved UiO:

  • Bruk rent kjøtt, fisk og kylling. Grønnsaker av alle slag, pasta og poteter bidrar til et sunt måltid. Velg dessert med mye frukt og bær fremfor iskrem og kaker med mye fett og sukker.

Rune Blomhoff, avdelingsleder for ernæringsvitenskap på UiO:

  • Unngå veldig høyt inntak rødt kjøtt. Pass på at kjøttet ikke grilles på for høy temperatur eller brennes for mye.

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh, driver nettstedet Bramat.no:

  • Velg fortrinnsvis rene fileter, gjerne av kalkun, kylling, fisk, vilt og hval.
  • Lag spyd med kreps eller store, norske reker.
  • Tofu kan også grilles.
  • Grill grønnsaker! For eksempel paprika, tomat, squash og asparges.
  • Magre pølser eller pølser med høy andel rent kjøtt er ok å spise en gang iblant.
  • Spis mindre fett kjøtt og pølser, røkt og salt kjøtt, rødt kjøtt. Utspedde kjøttvarer som pølser er et dårligere valg enn rent kjøtt fordi disse ofte er tilsatt bindemidler og fyllstoffer. Familiedeig, medisterdeig og kjøttdeig av storfe inneholder mer fett enn karbonadedeig, kjøttdeig av svin og kyllingkjøttdeig. Velger du magrere farse reduseres fett- og kaloriinntak, samtidig som får du i deg mer protein og jern.

Jon Krog Pedersen, matansvarlig for Godt.no:

  • Prøv fisk på grillen. Fete fisketyper som hel makrell og kveitekoteletter fungerer bra.
  • Sørg for at grillristen er ren. Da vil fisken løsne av seg selv når den er ferdig grillet.
  • Fisk med mye bein er enklere å lykkes med, fordi beina bidrar til å senke grilltemperaturen.
  • Spis mer variert og prøv nye retter. Variasjon er viktig for et sunt kosthold.
  • Det er viktig å kose seg. Inntak av fet mat kan kompenseres for ved å spise grønnsaker og bevege deg.

KILDER: Rune Blomhoff - avdelingsleder for ernæringsvitenskap på UiO, Christian Drevon - professor i ernæringsvitenskap ved UiO, Lise von Krogh - ernæringsfysiolog, Julie Tesdal Håland - rådgiver i Mattilsynet, Folkehelseinstituttet.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?