Tre enkle skreioppskrifter til hverdags og fest

21. februar 2014Aktuelt
I SESONG: Skreien er den beste fisken akkurat nå, og kan serveres med lever, rogn og smørsaus, ovnsbakte tomater eller baconsmør. Foto: Sara Johannessen/VG
I SESONG: Skreien er den beste fisken akkurat nå, og kan serveres med lever, rogn og smørsaus, ovnsbakte tomater eller baconsmør. Foto: Sara Johannessen/VG

Skreien er en etterlengtet og høyt elsket råvare. Lag et festmåltid med skrei, lever og rogn, server med baconsmør eller bak den i ovnen som enkel hverdagsmat. 

Kjønnsmoden og potent norsk arktisk torsk kommer inn fra Barentshavet for å gyte. Fem års lengsel gjør sitt til at en million nye egg blir befruktet på samme sted som de amorøse vandrerne selv ble unnfanget.

Og vi kan glede oss over den herlige treenigheten skrei, lever og rogn!

Et virilt festmåltid proppfullt av omega 3-fettsyrer som gjør oss både sprekere, gladere og smartere, i tillegg til å styrke hjertet og få fart på blodomløpet.

Det hvite, spenstige og delikate fiskekjøttet er en sann glede å tilberede, men må behandles med kjærlighet og omtanke.

Fiskekjøttet er klart i det øyeblikket det deler seg i store flak ved et lett trykk. Kjernen bør, etter min smak, være noe glassaktig, uten selvsagt å være rå. Ingen saft eller hvite proteinstoffer skal piple ut, men bevares i kjøttet.

Når du skal trekke skreiskivene, er det viktig med nok salt i vannet. Går du for ovnsbaking eller steking, med eller uten skinn, bør du først salte hele fileten. Det gjør du enkelt ved å drysse fileten med et jevnt lag grovt havsalt og la den ligge slik i 20 minutter.

Skyll vekk saltet, klapp fileten tørr med kjøkkenpapir og den er klar for videre bruk. Da er kjøttet perfekt saltet og «fast i fisken».

Med tanke på det virile utgangspunktet er skreien muligens også for et afrodisiakum å regne. Det er ikke bevist, men heller ikke motbevist.

Og det er jo lov å håpe.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Hva er din favoritt-skreioppskrift? Del bildet med oss på Instagram med #godtno, så plukker vi deg kanskje til siden vår!

Publisert: 21.02.2014 kl. 07:50
Oppdatert: 21.02.2014 kl. 13:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?