Slakteren deler sine ribbetips: Slik velger du riktig ribbe
Fra hvilken ribbe du bør velge til hvordan du steker ribben – her får du Strøm-Larsens ribbehemmeligheter.
– For de aller, aller fleste er det slik at skal man lage et godt måltid i løpet av året, så er det julaftenmåltidet. Både de som er glade i å lage mat og de som ikke gjør det så ofte kommer for å få tips og triks. Den dagen skal alt klaffe, så de siste dagene før jul er det travelt her, sier Jan Strøm-Larsen til Godt.
Lise Finckenhagens juleribbe-oppskrift: Slik steker du ribbe med sprø svor
Familiebedriften Strøm-Larsen på Torshov åpnet dørene for første gang i 1904, og butikken lever fremdeles i beste velgående.
– Det er folk her året rundt, men vi tredobler omsetningen i desember, forteller Strøm-Larsen, og legger til at de tre siste dagene før jul har de like stor omsetning som de har på en hel måned ellers i året.
– De fleste skal jo ha fersk ribbe, så da er det de nærmeste dagene før julaften som blir mest hektiske for oss, forteller han.
Sjekk også: Hellstrøms medisterkaker og medisterpølser
Når det kommer til smak er det fortsatt det tradisjonelle som trumfer.
– Vi selger mest tradisjonell julemat. Det har kommet mange varianter, som thai-ribbe eller langtidsstekt ribbe, som blir mer som en «pulled»-ribbe. Men på julaften vil folk helst ha det tradisjonelle. Kanskje man velger et annet alternativ til julebordet, sier han.
Kjøttforretningen har forskjellige typer ribbe, og slakteren gir oss en rask innføring i hvilke ribbetyper som finnes:
Flatribbe: Det er selve ribbestykket, og det samme som tynnribbe. Flatribba er mer marmorert, der ligger kjøtt og fett lagvis. Det er denne ribben vi selger mest av, og det er flatribbe som er mest vanlig å servere på julaften.
Familieribbe: Inneholder det samme som flatribbe, men har med kotelettkjøttet, og er derfor mer magert. Ribba henger jo ved kotelettkjøttet, og på familieribben fjerner man ikke den delen. Familieribbe er billigere enn flatribbe.
I tillegg har man forskjellige grisetyper. Hos Strøm-Larsen finner du blant økologisk skogsribbe og fjellgrisribbe, i tillegg til vanlig norsk gris.
– De to førstnevnte grisetypene, skogsgrisen og fjellgrisen, er dyrere enn den vanlige norske grisen. Omkring 40 prosent dyrere må man regne med at den er, sier Strøm-Larsen.
Slakteren sverger selv til fjellgris eller økologisk skogsgris.
– Generelt er de økologiske mer marmorerte og saftige, og høyere. Fjellgrisen er ikke økologisk, men den går ute hele sommeren.
Ingen jul uten: Her er oppskriften på kokosmakroner
Artikkelen fortsetter under bildet.
Uansett hvilken ribbetype du velger, så er det noen tips og triks som er viktige om du skal klare å servere den perfekte juleribben. Her er slakteren på Torshovs fire tips for å lykkes med ribben:
1. FETT UNDER SVOREN
– Noe av det viktigste for de aller fleste er at svoren blir sprø, da er det viktig å finne en ribbe som har nok fett under svoren.
2. KRYDDER
– Salt og pepre ribben 24–48 timer før du skal steke den. Slik at krydderet vil gå inn i kjøttet, og ikke bare bli liggende utenpå.
3. SAFTIG KJØTT
– Damp ribben en halvtime til tre kvarter i ovnen for å få den saftig. Ovnen bør stå på 200 grader. Det du gjør da er å legge den i en langpanne med vann, og dekker formen og ribben med folie slik at dampen holder seg inni pakningen. Ta så ribben ut av ovnen og formen, og gjør den klar til å stekes.
4. SPENN
– Noen vil langtidssteke ribben, men det tradisjonelle er å ta av folien og steke den i ovnen. Legg den på en rist, legg gjerne noe under ribben slik at den blir liggende i spenn. Bruk en dyp tallerken snudd opp ned eller sølvfolie. Så steker du den på 150 grader til den har en kjernetemperatur på rundt 70 grader. Bruk steketermometer. Sett opp temperaturen til 200–220 grader, eventuelt grill, slik at svoren popper. Normalt tar det alt fra et kvarter til en halvtime å få svoren til å poppe. Vips, så er ribben ferdig.
Her finner du Godts beste ribbe-oppskrifter: