Slik lager du «facon»: – Ser fristende ut

9. januar 2020Aktuelt
BACON ELLER «FACON»: Det likner veldig på bacon, men i virkeligheten er det rispapir med marinade. Foto: Mona Bristøl.
BACON ELLER «FACON»: Det likner veldig på bacon, men i virkeligheten er det rispapir med marinade. Foto: Mona Bristøl.

I jakten på gode kjøtterstatninger har vi testet falsk bacon laget med rispapir.

Er planen å kutte ned på kjøttet i det nye året, eller har du kanskje gått fullt og helt inn for Veganuary – kjøttfritt januar? Mange av dem som vurderer å droppe kjøtt er redd de kommer til å savne bacon til helgefrokosten. Vi har testet ut hvordan du kan lage «liksom bacon» – av rispapir.

Vil du heller lese mer om ekte bacon? Klikk her for mesterkokkenes beste tips

DETTE TRENGER DU: Marinaden krever realtivt mange ingredienser, men går kjapt å røre sammen såfremt du har alt i hus. Bare vær forsiktig med mengden røykaroma, er du for slepphendt (slik journalisten var) ender du opp med en svidd bål-følelse i munnen som varer i mange timer. Foto: Mona Bristøl
DETTE TRENGER DU: Marinaden krever realtivt mange ingredienser, men går kjapt å røre sammen såfremt du har alt i hus. Bare vær forsiktig med mengden røykaroma, er du for slepphendt (slik journalisten var) ender du opp med en svidd bål-følelse i munnen som varer i mange timer. Foto: Mona Bristøl

Oppskriften er hentet og satt sammen av flere oppskrifter på forskjellige nettsider, blant annet The Edgy Veg. De aller fleste plantebaserte bloggerne har sin vri, også norske bloggere som Veganmisjonen og Norvegan.

Til cirka 20 bacon-strimler trenger du:

cirka 8 rispapir

1/4- 1/2 ts liquid smoke (kan kjøpes hos blant annet Jacobs og i utvalgte Meny-butikker).

2 ss soyasaus

1 ss lønnesirup

2 ss vann

2 ss næringsgjær (selges på helsekostbutikker og i mange velassorterte dagligvarebutikker)

2 ts hvitløkspulver

2 ts røkt paprikapulver

Slik gjør du:

Klipp forsiktig opp strimler av rispapiret. Legg to og to strimler sammen på et brett med bakepapir, og pensle dem med vann. Strimlene skal klistre seg sammen. Deretter mikser du sammen alle ingrediensene til marinaden, før du pensler på et tynt lag på begge sider av strimlene. Stek i cirka 7–8 minutter på 200 grader.

Positivt overrasket

Det lukter baconsvor, er første tilbakemelding fra journalistkolleger, som er nysgjerrige og vil smake.

– Jeg ble positivt overrasket ved første bit. Den var crispy og jeg kjente den bacon-aktige smaken, sier Godt-journalist Natalie Ngo Granum.

MinMotes Elise Alexandra Gulbrandsen er positivt overrasket over hvordan det ser ut.

LIKNER ORIGINALEN: Etter et par minutter i ovnen ser «faconet» nesten ut som ekte bacon. Foto: Mona Bristøl
LIKNER ORIGINALEN: Etter et par minutter i ovnen ser «faconet» nesten ut som ekte bacon. Foto: Mona Bristøl

– Det ser jo veldig fristende ut. Jeg hadde ikke reagert om jeg fikk dette servert sammen med et egg på hotellfrokosten, sier hun.

– Smaken er også god. Jeg kjenner den røkte paprika-smaken, sier hun, og legger til at hun synes det er litt for seigt.

– Kjempegodt, alt tatt i betraktning, stemmer Niklas Plikk fra Tek.no i.

– Jeg synes smaken er ok, hvis du ikke forventer at det skal være bacon, sier reisejournalist Mona Langset.

Andre er hakket mer skeptiske:

– Jeg ville nok heller bare ikke spist bacon, sier MinMote-kollega Ingeborg Aspeli, og får støtte av Thea Roll Rakeng.

– Jeg synes dette er litt ekkelt, og ettersmaken er ikke god, sier hun.

Noen foreslår at det nok kunne fungere i småbiter over torsk, for å gi litt ekstra smak, men at det igjen er altfor mye jobb å lage, for en så liten detalj på en større rett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLAR FOR SMAKING: Nå mangler vi bare eggene, så er vi klar til helgefrokosten. Foto: Mona Bristøl
KLAR FOR SMAKING: Nå mangler vi bare eggene, så er vi klar til helgefrokosten. Foto: Mona Bristøl

Ikke overbevist

Rampelys-journalist Ingvill Dybfest Dahl har flagget at hun har som nyttårsforsett å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker.

– Det smaker godt i begynnelsen, og lukter som bacon-snacks, sier hun.

Hun er likevel ikke helt overbevist.

– Jeg er motstander av å lage ting som skal ligne på kjøtt. Jeg synes heller de burde droppe imitasjonene og stå for å være egne veggisretter, sier hun.

Publisert: 09.01.2020 kl. 11:09
Oppdatert: 09.01.2020 kl. 11:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?