Hønemor og eplebonde

GÅRDSKAFÈ: Gunn Elisabeth (t.h.) har småbruk og hagekafè med hjemmelaget mat sammen med matglade Geir på Herefoss i Birkenes. Til venstre: Tone Rosåsen, kafeens gode hjelper. (Foto: Tore-André Baardsen)
GÅRDSKAFÈ: Gunn Elisabeth (t.h.) har småbruk og hagekafè med hjemmelaget mat sammen med matglade Geir på Herefoss i Birkenes. Til venstre: Tone Rosåsen, kafeens gode hjelper. (Foto: Tore-André Baardsen)
AvAnne-Line HenriksenogTore Baardsen

Det kommer så mye godt fra epletrær og happy høner i Herefoss at Gunn og Geir har åpnet kafé med råvarer fra gården.

På Hagen Café kan du plukke eplemynten selv og ha over desserten, eller strø estragon over eggesmørbrødet. Urtene står i potter mellom kafébordene, og går det som vertinnen drømmer om, kan vi en dag sitte i drivhuskafé og spise middag mens maten gror rundt oss.

Her serveres det aldri sur kolbekaffe, men kaffe av nykverna bønner. Eplekaka som står i ovnen er laget av egg fra Gunn Elisabeths høner som flakser under epletrærne. Så frittgående økologisk og kortreist som det kan bli.

Matelskere

Bak kafeen står Gunn Elisabeth Slettene (37) fra Herefoss og Geir Hegland (43) fra Vennesla. Paret som har fem barn til sammen, elsker mat.

Gunn Elisabeth var lærer i matlaging på skolen, men da minstejenta Åsta kom til verden for fem år siden, ville hun satse på epler og høner på slektsgården hennes, der eplehagen er på fem mål og 150 høner spaserer rundt. Der modnet drømmen om en kafé.

– Tenk, så åpnet vi vår lille kafé midt i snøføyka en lørdag i februar i år. Vi hadde sommerfugler i magen og mange tanker i hodet. Herefoss er ikke verdens navle.

Men ikke tro at bygda eller riksveien er gudsforlatt. Om kvelden satt nesten hundre gjester og koste seg med chili con carne og et glass med noe godt.

Lokal hylleblomstsaft

Mat og drikke skal være så kortreist som mulig. Hylleblomstsaften kommer ikke fra Danmark, som på så mange andre utsalgssteder – men fra bygda, der noen har samlet sommeren på flasker. Pølsene er fra Rykene, mellom Arendal og Grimstad.

– Der har vi en slakter som lager supergode pølser! Jeg er alltid livredd for at han skal være utsolgt når jeg ringer og bestiller.

Hjemme på gården dyrker de jordskokk, forskjellige eplesorter og noen grønnsaker.

– Så er det hønene. De har virkelig et sosialt liv, og har du tid til å følge med, er det ganske underholdende, forteller Gunn Elisabeth, som er ei skikkelig hønemor.

– Mens hønene er mest opptatt av mat, er hanen opptatt av hønene. Han vet nøyaktig hvordan han skal kurtisere dem. Først later han som han finner noe spiselig i jorda, så titter han inviterende bort på kvinnfolka – som straks kommer klukkende. Dermed gyver han løs på den første som er nær nok.

Plante, dyrke og høste

Mens Gunn Elisabeth er gartner og sjef for det som kan høstes, liker Geir seg ved grytene. Stadig nye varianter av kyllingretter prøves ut på det lille kjøkkenet, og det er han som er kokken bak kyllingwoken med kokossaus eller de hjemmelagde kjøttkakene i brun saus. Tradisjonsmat er å få, men godt for ganer som liker asiatisk, vil de også ha på menyen.

Vi er jo bare amatører, sier Gunn og Geir.

– Men det betyr jo at vi elsker det vi gjør.

Oppskrifter fra Hagen Cafe i Herefoss

Hagens eplekake med mynte

Foto: Tore-André Baardsen
Foto: Tore-André Baardsen

Eplekake med mynte, servert med vaniljeiskrem. (Foto: Tore-André Baardsen)

250 g smør

250 g sukker

250 g hvetemel

2 ts bakepulver

5 egg

30-50 g mynteblader (eplemynte, peppermynte, sveitsermynte eller lignende)

6-10 syrlige epler

30 mandler

Sukker

Sett ovenen på 200 grader.

Kna sammen smør, sukker, hvetemel og bakepulver. Bland inn eggene og finhakkede mynte-blader. Skrell og del de fleste eplene i terninger og bland i deigen.

Ha røra i en 24 cm springform. 2-3 av eplene deles i båter og legges i et fint mønster på toppen av kaka. Hakk mandlene og strø de sammen med sukker på toppen.

Sett inn i ovnen og steik i ca 50 minutter. Sjekk om kaka er ferdigstekt med en strikkepinne eller lignende før du tar den ut av ovnen.

Serveres med vaniljeis eller pisket krem.

Gunn & Geirs Focaccia

Foto: Tore-André Baardsen
Foto: Tore-André Baardsen

Server hjemmelget foccacia med nygrillet kylling og friske grønnsaker. (Foto: Tore-André Baardsen)

11 dl hvetemel

2 ts salt

1 ts sukker

1 pk tørrgjær

6 dl varmt vann

Olivenolje

Basilikum

Rosmarin

Maldonsalt

Sett ovnen på 175 grader.

Bland hvetemel, salt, sukker og tørrgjær godt sammen.

Ta i varmt vann (bruker du tørrgjær må du bruke varmere vann enn til fersk gjær) og lag en klissete deig. Når det er klissete deig blir brødet saftig uten elting.

La den heve i 30 minutter.

Hell godt med olje på deigen og elt rundt et par ganger før du har deigen over i langpanna med bakepapir i. Trykk den ut i kantene med fingrene, det skal være så mye olje at den ikke kleber. Hev i 15-20 minutter til.

Hakk frisk basilikum og rosmarin og strø det på toppen av deigen sammen med en klype maldonsalt. Hell mer olje over før du prikker deigen med fingrene sånn at det blir mange små hull i brødet. Da blir oljen liggende i hullene.

Steikes i 50-60 minutter.

Veldig god urtemajones

Foto: Tore-André Baardsen
Foto: Tore-André Baardsen

Urtemajones gjør seg godt til sandwich med grillet kylling. (Foto: Tore-André Baardsen)

Ca 10 gr. frisk estragon

Ca 10 gr. frisk gressløk

Ca 10 gr. frisk persille

1-2 fedd hvitløk

3 dl olje

3 eggeplommer

1 ss hvitvinseddik

Salt

Pepper

Bruk en stavmikser til å hakke og blande urtene inn i oljen.

Eggeplommene må være romtempererte. Salte og pepre eggeplommene litt, begynn så med å piske disse mens du heller på olje/urte-blandingen i en veldig tynn stråle. Når blandingen tykner kan du helle litt fortere. Vær oppmerksom på at urtene faller til bunnen av oljen. Rør litt i oljeblandingen av og til. Bland inn hvitvinseddiken. Press hvitløken og bland denne inn i majonesen. Smak til med litt mer salt og pepper.

Potetsalat med eple

1 kg poteter

1 eple

3 ss creme fraiche

1 ss sitronsaft

1 ss sukker

1-2 ss gressløk

Salt

Pepper

Hjemmelaget majones:

3 eggeplommer

3dl olje

1ss hvitvinseddik

Salt

Pepper

Foto: Tore-André Baardsen
Foto: Tore-André Baardsen

Potet- og eplesalat er snadder til pølsemiddagen. (Foto: Tore-André Baardsen)

Skrell potetene (hvis potetene er nygrodde kan skallet med fordel være på) og kutt de i passe biter og kok dem med 2 ts salt.

Mens potetene koker kan du skrelle eplet og kutte dette i små biter.

Bland eple og sitronsaft i en bolle. Dette gjør at eplene ikke blir brune.

Majones:

Eggeplommene må være romtempererte.

Salte og pepre eggeplommene litt, begynn så med å piske disse mens du heller på olje i en veldig tynn stråle.

Når blandingen tykner kan du helle litt fortere.

Bland inn hvitvinseddiken.

Smak til med salt og pepper.

Ha i pepper, sukker, gressløk, creme fraiche og majonesen og bland dette godt.

Etter at potetene har dampet av seg kan de godt stå et kvarter slik at de ikke er så varme. Vend de så grundig inn i blandingen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?