Ti spennende måter å bruke quinoa på

29. januar 2014Aktuelt
MANGFOLDIG: Quinoa kommer i svart, brun og hvit - den hvite er den mest brukte, og den er særlig god i salater. Foto: NTB Scanpix.
MANGFOLDIG: Quinoa kommer i svart, brun og hvit - den hvite er den mest brukte, og den er særlig god i salater. Foto: NTB Scanpix.

Bruk de næringsrike frøene i alt fra burgere og salater til muffins og kjeks.

I utlandet har quinoa lenge vært den «nye» supermaten. Quinoa har blitt dyrket i Andesfjellene i flere tusen år, men nå klarer de knapt å dekke etterspørselen etter gullfrøene. Frøene med den vanskelige uttalen er ikke bare proppfulle av sunne og gode næringsstoffer som protein og omega-3, men inneholder en komplett miks av essensielle aminosyrer. Et ekstra pluss er at quinoa er glutenfritt.

Inkaindianerens gull kan derfor brukes som erstatning for tilbehør som pasta og ris, men også som en spennende ingrediens i matlagingen.

Quinoa finner du i velassorterte matvarebutikker, samt helsekostforretninger. Frøene kokes som regel først i vann, men ønsker du ekstra smak kan du tilsette buljong eller krydder i kokevannet.

Godt har plukket ut oppskrifter fra ti kreative matbloggere fra inn- og utland, slik at du kan la deg inspirere til bruk av quinoa.

Foto: FitFoodieFinds.com
Foto: FitFoodieFinds.com

Lag en ny vri på nachosretten med quinoa-salsa med smak av friske tomater og koriander. Ikke bare utrolig godt, men også næringsrikt sammen med hjemmelagde tortillachips.

Foto: Veganmisjonen.com
Foto: Veganmisjonen.com

Disse bollene er en glimrende erstatning for vanlige kjøttboller, og er både saftige og fulle av smak. Bollene er laget av enkle ingredienser som kokt quinoa, løk, selleristang og currypaste, som sammen er perfekt følge til nudler.

Foto: HowSweetEats.com
Foto: HowSweetEats.com

Quinoa er et glimrende kjøttsubstitutt – både for vegetarianere og de som ønsker å kutte ned på kjøttinntaket. Disse burgerne er sprøe på utsiden og saftige på innsiden. Servert med brød, avokadoskiver og chilimajones, kan du ikke annet enn å la deg friste.

Foto: KvardagsMat.no
Foto: KvardagsMat.no

Denne deilige oppskriften på rundstykker med quinoa er perfekt hvis du har rester fra middagen eller lunsjen. Quinoaen gir dessuten en deilig og mild nøttesmak.

Foto: QueenofQuinoa.com
Foto: QueenofQuinoa.com

Kunsten å få til rett konsistens på risen er ofte det mest utfordrende med hjemmelaget sushi. Et alternativ er å bytte ut sushisrisen med quinoa, slik som blogger Alyssa har gjort.

Foto: HappyFoodStories.com
Foto: HappyFoodStories.com

Quinoa er ypperlig i salat med friske grønnsaker og/eller frukt. Gjør som matblogger Hanna og lag en deilig quinoasalat med mango og avokado. Perfekt alene, men også som tilbehør til for eksempel rå eller stekt laks.

Foto: MyFoodPassion.net
Foto: MyFoodPassion.net

Den mektige blomkålen er tilbake, og trenger du inspirasjon til hvordan du kan tilberede den er denne oppskriften et godt alternativ. Bakt i ovnen med malt koriander og spisskummen får den en nydelig smak. Sammen med kokt quinoa har du et fullverdig og mettende måltid.

Foto: OlivenogSjokolade.com
Foto: OlivenogSjokolade.com

Snacks trenger ikke alltid å være usunt. Disse quinoabitene med epler er en slags blanding av müslibarer og mini-eplekaker og passer som snacks eller mellommåltid hvis du er på farta.

Foto: JulianneLy.Blogspot.com
Foto: JulianneLy.Blogspot.com

Har du rester av quinoa liggende kan du lage mettende lapper - perfekt i matpakken med pålegg. Alt du trenger er quinoa, havregryn, cottage cheese og egg!

Foto: Wholesome-Cook.com
Foto: Wholesome-Cook.com

Quinoamel kan brukes i forskjellig bakst, men selve frøene egner seg også i baking. Disse sprø småbitene med smak av quinoa, kokos og peanøtter er det perfekte følge til et glass melk.

Vis oss din favorittmat med quinoa på Instagram og merk bildet med #godtno, så plukker vi deg til siden vår!

Publisert: 29.01.2014 kl. 08:53
Oppdatert: 26.01.2015 kl. 09:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?