Hissige fyrer
Sol, sommer og strandliv – pluss strandkrabber.
Strandkrabber har alltid fascinert meg. Både som illsinte og evig kjempende byttedyr ved brygga og som hovedingrediens i verdens beste sjømatkraft.
factbox
Denne ukens blogger:
Ina Shelby
Med base i Egersund har bloggen til Ina Shelby på bare et drøyt år oppnådd at det hver dag er rundt 600 personer der for å finne tips. I tillegg skriver hun månedlig i lokalavisen Dalane Tidende om hennes families vei fra halvfabrikata til hjemmelaget mat.
Hvor finner du inspirasjon til nye retter?
Overalt. Restaurantbesøk, magasiner, bøker og andres matblogger. Men også gjennom samtaler med andre mat-interesserte, gjerne over et godt måltid.
Hvilken type ferdigmat kommer aldri inn på kjøkkenet ditt?
Suppeposer og pulversaus. Det største svindelforsøket må være hvit suas på pose.
Hva er din favoritt-dippedutt på kjøkkenet?
Egentlig har jeg lyst til si slikkepott, selv om den har en beskjeden plass på de flestes kjøkken. Microplane rivjern og Kitchen Aid-maskinen på delt andreplass.
Jeg kan ikke forestille meg noe mer heroisk enn en enslig krabbe i en bøtte med vann. Ispedd noen tangrester som små, ivrige jegere omsorgsfullt har møblert dens nye hjem med, eller skal man kalle det hotell, siden oppholdet pleier å være av midlertidig karakter?
Alle som har fanget krabber vet at de tilhører kategorien dyr som aldri gir opp. Ikke engang når håpet er forsvunnet med snøret, når det er krabben mot resten av verden og den befinner seg i en bøtte med glatte kanter. Selv ikke når de er på bortebane oppå brygga klarer min krabbespisende boxer å skremme dem fra å trekke våpen, det vil si klørne.
Heldigvis overlever krabbene et midlertidig opphold i en balje på brygga. Men hva med å lage noe av dem neste gang fangstarbeidet likevel er unnagjort?
Etter at jeg oppdaget at krabber har verdi også som mat, ikke bare tidtrøyte for ungene, oppfordrer jeg stadig til krabbefangst når vi er ved sjøen. Dermed har jeg alltid god kraft på lager.
Krabbekraft
Kraft på strandkrabber er smakfull og et godt utgangspunkt for fiskesuppe.
Kraft på sjøkrabber. (Foto: Ina Shelby)
2 gulrøtter
1 fennikel
3–4 sjalottløk
3–4 fedd hvitløk
Bladpersille
2 dl hvitvin
1 liter vann
Strandkrabber, så mange du klarer å fange, minst ti.
Fres gulrøtter, fennikel, løk og hvitløk i en raus gryte i litt olje. Hell på hvitvin og la det koke noe inn. Spe på med vann og kok opp. Tilsett krabbene én etter én, og la vannet koke skikkelig opp mellom hver krabbe slik at de dør raskt.
Fisk alle krabbene opp igjen, klipp dem i to og legg dem tilbake i kraften. La det surre omtrent en halv time, sil kraften og kok ytterligere inn.
Chili- og timianaïoli
Hjemmelaget aïoli er sterkt avhengighetsskapende.
Aïoli med timian og chili. (Foto: Ina Shelby)
3 eggeplommer
3 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1 ts Dijonsennep
Saft fra 1/2-1 sitron
2–3 fedd hvitløk
1 chili uten frø
1–2 spiseskjeer fersk hakket timian
Eggeplommene og oljen må være romtempererte for å unngå at majonesen skiller seg. Pisk eggeplommene sammen med sennepen til de er litt stive.
Hell oljen dråpevis eller i en tynn stråle i eggeplommene under pisking. Det skal etter hvert bli til en stiv masse, og når halvparten av oljen er tilsatt kan man øke tempoet noe.
Smak til med sitronsaft eller eventuelt hvitvinseddik.
Tilsett til slutt 2–3 fedd revet hvitløk, finhakket chili og finhakket timian.
Fransk fiskesuppe
Dette er en suppe som piskes med eggeplommer og den fremstår nesten som kremet. Smaker spesielt godt med selvfisket fisk, og som alltid gjelder regelen om at hjemmelaget kraft er aller best. Buljong går også dersom man hverken har strandkrabber, rekeskall eller fiskeben.
Fransk fiskesuppe. (Foto: Ina Shelby)
Oppskriften er til 3–4 personer:
Olivenolje
1 liten purre
1 løk
4 cm appelsinskall
2 ts fersk timian
1,5 l fiskekraft
1 fennikel
3 gulrøtter
2 laurbærblad
Fisk etter smak og tilgjengelighet, 500–700 gram
2 eggeplommer
Aïoli av ca. én eggeplomme
Salt og hvit pepper
Sitron
Bladpersille
Ha hakket løk og purre i en kjele med litt olje sammen med appelsinskall og timian. Surr til løken blir blank. Tilsett kraft, laurbærblad, fennikel og gulrøtter i litt store skiver og la det småkoke i noen minutter.
La fisken trekke i kraften til den er ferdig.
Fisk opp stykkene og legg dem til side. Ta også ut laurbærbladene og appelsinskallet. Pisk aïolien sammen med eggeplommene og ha deretter i en øse suppe og pisk videre. Ta suppekjelen av platen og rør forsiktig inn blandingen.
Varm deretter opp suppen under omrøring. Vær forsiktig med temperaturen så ikke eggeplommene stivner. Smak deretter til med salt, pepper og sitron.
Server suppen med fiskestykkene med et godt dryss med bladpersille over, gjerne med nybakt brød og mer aïoli.
Smak på nett
Nett og papir smelter sammen i sommer. Mens jeg tar ferie fra hele papirhaugen, rykker matbloggere fra nettet inn på kjøkkenet her.
TEKST: Yngve Ekern
De er mange, de er entusiastiske – og ikke minst er de inspirerende. Glemte jeg å si ujålete?
Yngve Ekern. (Foto: Trygve Indrelid)
Matbloggernes folkelige og direkte stil gjør at man fort blir kjent med dem. Og det er jo det viktigste når vi skal prøve noens oppskrifter, at vi stoler på dem.
Det skader jo heller ikke tilliten at man alltid kan henvende seg direkte til dem i det såkalte kommentarfeltet. Kjør debatt!
Er det for mye mel i denne oppskriften, eller for lite? Det går an å abonnere på bloggene også, helt gratis.
Bloggstafetten skal gå i åtte uker, med fire utvalgte matbloggere på laget.
De du skal treffe er:
TrinesMatblogg.no (Trine Sandberg)
Vegetarbloggen.no (Mari Hult)
Hobbykokken.no (Olav Birkeland)
HeiaMat.no (Espen Nersveen)
Kjoekkentjeneste.blogspot.com (Ina Shelby)
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49
Lag deg en gratis konto