Åtte gode grunner til å bruke øl i mat

2. november 2013Aktuelt
ØL I MATEN: Mørkt øl i kylling gir en diskret ølsmak som gjør kjøttet ekstra mørt og godt. Foto: Magnar Kirknes/VG
ØL I MATEN: Mørkt øl i kylling gir en diskret ølsmak som gjør kjøttet ekstra mørt og godt. Foto: Magnar Kirknes/VG
AvOlav Brekke MathisenogNatalie Ngo Granum

Øl og mat er en fantastisk kombo. Øl i mat er enda bedre. Jekk opp en øl - og lag noe godt å spise.

Den første fredagen i august feires «International Beer Day». Øl er godt bare å drikke til maten, men er også en spennende ingrediens som kan brukes til smakstilsetning, som krydder, til ovnsbaking og damping.

– Min personlige favoritt? Det må bli blåskjell med belgisk hvete-øl og koriander. Utrolig godt, sier Ronja Velten, øl-guide på Ølakademiet i Oslo.

– Mitt beste tips er å bruke mørkt øl til marinering. Mørkt øl har mye fine maltsødme og lite bitterhet. Ha litt av marinaden i sausen til slutt, så får du skikkelig smak, fortsetter hun.

De fleste tenker at det kun er rødvin og hvitvin som brukes i mat, men det er altså ikke tilfelle.

– Spekteret er utrolig bredt og jeg mener øl har enda flere muligheter enn vin. Alt fra surøl til skikkelig mørkt sjokoladesmakende øl som kan brukes i desserter, forteller Ronja.

Fra varmende gryte til fish'n'chips – under finner du åtte deilige oppskrifter med øl:

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Gi gryteretten et ekstra løft med en klunk mørkt øl. Resultatet er mørt og smakfullt kjøtt som smelter på tungen. Server med hjemmelaget potetstappe med parmesan – og helgen er reddet.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

En fugl på tallerken er bedre enn ti på taket. Flatbanket kyllingbryst panert i sprø Cornflakes servert med en saus av honning, øl og sennep er bare skikkelig snadder.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Her er hovedingrediensen riktignok fisk og poteter, men for at stekeskorpen på fiskestykkene skal bli god og luftig bruker alle proffene litt øl i frityrrøren. Usannsynlig godt er det også.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Denne øl-gryten setter fart på kvelden. På samme måte som vi gjerne koker kjøtt i rødvin for smakens og marineringens skyld, gir ølet kyllingen en diskret øl-smak i denne retten. Øl-kylling serveres gjerne med brød eller kokt ris som tilbehør. Kokte poteter passer også bra til denne grytekyllingen.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Nom, nom, nom... Øl-kokte krabber er noe av det mest smakfulle du kan sette tennene i. Pluss i margen til de som fanger krabbene sine selv.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Kokkene på suksessrestauranten Smalhans i Oslo har laget en knakendes god oppskrift på øl-kokt skank. Skanken er litt som oksehale, full av god smak. Retten trenger god tid i ovnen, lenge nok til at du lese litt mer om bruk av øl i matlaging.

Advarsel: Den som serverer dette til vennene sine kommer for alltid til å bli «han/hun som er så flink til å lage mat». «Pulled pork» er saftig svinekjøtt som nesten smelter i munnen. Ingen kjappis akkurat, men lettlaget og fantastisk godt.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Kombinasjonen av ordene «øl» og «biff» vil for mange gi like mye glede som ordene «lotto» og «millionær», eller «lang» og «helg». Nå som det er surt om kvelden er en varm og velsmakende biffgryte med engelsk stout noe av det beste du kan by kroppen din på.

Publisert: 02.11.2013 kl. 06:48
Oppdatert: 07.08.2015 kl. 09:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?