På kjøkkenbenken med Nadia Hasnaoui: – For meg er mat avkobling

29. juli 2016Aktuelt
GLAD I MAT: Nadia Hasnaoui liker å lage mat, og bruker matlaging som avkobling. Foto: Roger Neumann/VG
GLAD I MAT: Nadia Hasnaoui liker å lage mat, og bruker matlaging som avkobling. Foto: Roger Neumann/VG

Den kjente og kjære programlederen trives på kjøkkenet, og kommer på både ideer og intervjuspørsmål mens hun lager mat.

Navn: Nadia Hasnaoui
Født: 10. juni, 1963. 
Sivilstatus: Gift med skuespiller Kim Haugen. Sammen har paret tre barn.
Jobb: Programleder på NRK, blant annet for «Sommeråpent».
Foto: Frode Hansen/VG
Navn: Nadia Hasnaoui Født: 10. juni, 1963. Sivilstatus: Gift med skuespiller Kim Haugen. Sammen har paret tre barn. Jobb: Programleder på NRK, blant annet for «Sommeråpent». Foto: Frode Hansen/VG

– Hvor går ferien i år?

– Nå er jeg akkurat ferdig med «Sommeråpnet», så nå er jeg på hytta ved Lesjaskogvannet. Vi skal være her en uke, så skal vi til Edinburgh i Skottland på en teaterfestival.

– Hva spiser du helst på ferie?

– Jeg spiser egentlig alt mulig forskjellig. I går lagde vi hjemmelaget pizza på grillen. Vi har ikke stekeovn, bare en gassgrill. Vi har ikke noe strøm på hytta, skjønner du. Jeg lagde kake i går, og da måtte jeg vispe kremen for hånd. Men det gikk helt fint, det.

– Hvor reiser du for den ultimate matferien?

– Det er vel Frankrike og Italia vi har spist best av de stedene vi har vært. Ofte hvis man drar på sånne turiststeder er det nesten som man lager bedre mat selv. Det er mye av det samme som går igjen. Da synes jeg det er bedre å kjøpe gode råvarer og lage maten hjemme.

– Hva er din favorittdrikk?

– Jeg drikker mye vann - jeg er litt kjedelig. Og kald hvitvin. Men ofte hvis jeg ber om vann får jeg fancy vann med kullsyre. Du kan jo få alle slags smaker og grader av kullsyre, men jeg vil bare ha friskt norsk kildevann.

– Hvordan vil du beskrive matinteressen din?

– Jeg er veldig glad i å lage mat, for meg er det avkobling. Jeg lagde en kokebok for mange år siden, kanskje 15 år siden: «Ta deg tid» het den. Å holde på med råvarer og kose meg med det, da får jeg koblet av fra jobben. Men jeg kommer på ganske mange gode ideer til programmet og spørsmål å stille intervjuobjekter. Jeg liker å lage mat og samle folk rundt bordet. Det er jo det viktigste i livet; å bare sitte rundt bordet og skravle lenge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Hva er din verste kjøkkenkatastrofe?

– Jeg skulle lage lammestek for mange år siden, og hadde invitert masse venner og unger. Og da jeg pakket opp lammesteken var den sur. Først trodde jeg at den bare luktet litt surt med en gang den ble åpnet, men da jeg stekte den luktet det surt i hele kjøkkenet. Dette var en søndag for mange år siden, så det var ikke så mye søndagsåpent da. Så vi dro rundt om og hanket inn forskjellig kjøtt. Jeg hadde laget masse ratatouille og måtte bare kjøpe masse forskjellig kjøtt. Da var jeg ikke helt fornøyd med middagen, men jeg fikk jo samlet folk rundt bordet. Det er jo det viktigste.

– Hva er den rareste maten du liker?

– Jeg synes ikke det er noe som er så spesielt lengre, folk spiser det meste for tiden. Hele matverdenen har kommet til Norge, føler jeg. Men jeg liker best vann, det er kanskje rart. Det er i hvert fall da jeg føler meg rarest. Også er det så mange rare titler på mat at jeg blir gal. Du er nesten rar hvis du liker kjøttkaker med stuet kål.

Jeg har ikke rukket å spise så mye ordentlig mat i det siste på grunn av «Sommeråpent». Det er så travelt, så det blir mest knekkebrød. Så nå når vi kjørte opp på hytta, så stoppet vi på en moskusgrill på Dombås. Jeg var den eneste som kjøpte kjøttkaker, poteter og stuet kål. Og masse tyttebærsyltetøy. Da var livet herlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMERÅPENT: Nadia Hasnaoui har vært programleder i NRK-programmet i mange år. Her fra 2014 med Tore Strømøy, Atle Bjurstrøm, Anne Rimmen, Dan Børge Akerø, Haddy N´jie og Nadia Hasnaoui. Foto: Nils Bjåland/VG
SOMMERÅPENT: Nadia Hasnaoui har vært programleder i NRK-programmet i mange år. Her fra 2014 med Tore Strømøy, Atle Bjurstrøm, Anne Rimmen, Dan Børge Akerø, Haddy N´jie og Nadia Hasnaoui. Foto: Nils Bjåland/VG

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Hvitløk, chili, ingefær, sitron, paprika og currypaste. De ingrediensene er i hvert fall alltid der.

– Hvis du skulle spist én rett resten av livet, hva ville det vært?

– Bare én rett hele tiden? Nei, uff da, noe så grusomt. Men det måtte blitt noen lett wokede grønnsaker, hvis jeg hadde fått lov å variere med forskjellige paster. Og grov ris.

– Det var veldig sunt?

– Ja, jeg kunne ikke spist kjøttkaker til alle måltider resten av livet for å si det sånn.

– Hva er din signaturrett?

– Det blir mye wok med kokosmelk og currypaste. Det er lett å smelle sammen og kan varieres veldig. Ellers så har jeg begynt å lage couscous-retter i det siste, med lammekjøtt. En varm rett med gode krydder og aromatiske smaker. Men det er ikke noe jeg tyr til, det er heller noe jeg har lyst å bli god på.

– Så når du har selskap, da serverer du...?

– Det kan være couscousen, som jeg vil bli bedre på. Eller hvis vi ikke er så mange kan jeg lage fiskepakker med litt grønt. Purre, gulrot, godt med smør og hvitløk, salt og pepper. Og osso bucco med kalveskank. Det tar lang tid å lage, men lett å servere når gjestene kommer siden alt er i én gryte.

– Hva ville du aldri ha spist?

– Jeg hadde slitt hvis jeg visste at jeg fikk servert hund eller noe sånt. Jeg sliter jo litt med kanin i Frankrike. Det er godt, men jeg liker ikke tanken.

– Hva er det rareste du har fått servert?

– Det var i Marokko. Jeg husker ikke hva retten heter, men det så ut som butterdeigplater, også lå det kjøtt lagvis i mellom. På toppen var det melis, og det smakte veldig søtt. Tradisjonelt serveres det med duekjøtt, men jeg er usikker på om det var det vi fikk. Da slet jeg, det var en veldig spesiell smak. Men det var veldig stas for de som serverte det, det er veldig fin rett der. Da skulle jeg ønske jeg klarte å spise mer av det. Det er jo noe med det når noen har brukt lang tid på å lage mat til deg.

– Hvilke tre ingredienser ville du tatt med til en øde øy?

– Nå sitter jeg på en holme, jeg føler at det er litt øde. Hit har jeg tatt med meg currypasten og kokosmelk. Kanskje litt sitron og hvitløk, men det kan jo ikke blandes med noe. Brød, smør og gulost! Neida. Jeg måtte hatt med hvitløk. Vi får si currypaste, hvitløk og noe gøy…tomater! Eller kanskje en Firkløver, vi må jo ha noe søtt og godt til kaffen. Ja, hvitløk, sitron og Firkløver til kaffen.

– Hva er ditt smarteste kjøkkentriks?

– Jeg tror ikke jeg har så mange triks, men jeg skulle gjerne lært noen. Jeg føler jeg surrer litt rundt i det samme, og har egentlig lyst til å gå på matkurs og utvide repertoaret. Det skal jeg ønske meg til jul. Kjøkkentriks tas imot med takk.

– Hva ville du servert på første date?

– Hvis jeg skal spole tilbake til da det var aktuelt med Kim (Haugen, Hasnaouis skuespiller-ektemann, journ.anm.), for 25 år siden, da hadde det vært det en god fransk fiskesuppe. Det ville vært veien inn til hans hjerte. Det har jeg enda ikke blitt god på å lage, så det må jeg kjappe meg med nå.

Fire kjappe:

1. Vert eller gjest?

– Vert.

2. Vann eller vin?

– Ja takk, begge deler.

3. Kjøtt eller fisk?

– Fisk.

4. Vennefest eller kjendisfest?

– Vennefest, ikke noe tvil. Jeg er veldig sjelden på kjendisfester.

Publisert: 29.07.2016 kl. 13:13
Oppdatert: 29.07.2016 kl. 13:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?