Helgefavoritter fra 80-tallet: Langpannepizza, løvbiff og kylling i form

RETRO-MAT: Langpannepizza og saftig kylling i form minner om fredagskvelder foran TV'en på 80-tallet, men de smaker minst like godt i 2016. Foto: Sara Johannessen
RETRO-MAT: Langpannepizza og saftig kylling i form minner om fredagskvelder foran TV'en på 80-tallet, men de smaker minst like godt i 2016. Foto: Sara Johannessen
Lise Finckenhagen

Retro, «harry» eller nostalgi? Kall det hva du vil, men disse rettene faller fremdeles overraskende godt i smak blant små og store.

Det glade 80-tallet bringer frem en mengde mildt sagt fargerike minner, men matmessig var det bruntoner som dominerte. Retter som den gangen fremstod som eksotiske har i mellomtiden fått et lite harry-stempel på seg. Som for eksempel løvbiffen, eller som det het på 80-tallet: minuttbiff. Med godt kjøtt som utgangspunkt og en runde med biffbankeren, er du kun et par minutter unna et hyggelig gjensyn med fortiden. Tilbehøret kan selvsagt varieres, men for en skikkelig retrofølelse er det bearnaisesaus, pommes frites og finsnittet kinakål som gjelder. Og det er med antydning til rødming jeg må innrømme at kinakålsalaten (i dette tilfelle) smaker best toppet med Thousand Island-dressing.

Under oppveksten på Furuset ble jeg introdusert for pizza av den herlige familien Mugaas i andre etasje. De var stadig på Europaferier og kom tilbake med ny inspirasjon og internasjonale retter. Det var ikke sjeldent vi ringte på døra i andre etasje når spennende dufter spredte seg i oppgangen. Til og med grønne oliven hadde de på pizzaen sin, og det var spektakulært sammenlignet med råvareutvalget hos familien Finckenhagen i fjerde. Etterhvert ble det også hjemmelaget pizza i toppetasjen, men den var så langt ifra Napoli det er mulig å komme: veldig stor, veldig tykk og med veldig mye fyll! Og alltid med en påfølgende diskusjon angående sopp og ananas, jeg var for – og broren min var i mot.

Hva fredagskyllingen angår, så kom den ferdig krydret rett fra fryseren i aluminiumsformer. Tror den kom i flere smaksvarianter, og mest sannsynlig både i en Fredagsversjon og en Lørdagsversjon. Jeg tror sannelig den er å finne i frysedisken fremdeles, uten at jeg har lett nevneverdig. Med ferske råvarer har du allerede gitt retrokyllingen en nødvendig ansiktsløftning og et smaksmessig løft.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?