Nytt gatemat-forbud i Bangkok skaper rabalder

19. april 2017Aktuelt
FORBUD: En kvinne legger klar snacks i Pratunam-distriktet i Bangkok.  Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP Photo
FORBUD: En kvinne legger klar snacks i Pratunam-distriktet i Bangkok. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP Photo

Et forbud mot gateboder har fått stor oppmerksomhet. Den thailandske ambassaden sier informasjonen har blitt misforstått.

Myndighetene i Thailands hovedstad, Bangkok, har innført et forbud mot boder som selger mat i byens hovedgater, melder NTB. Bangkok har blitt kåret til byen med best gatemat to år på rad av CNN. Forbudet gjelder alle typer boder som selger varer på fortauene, inkludert de som selger klær og andre varer.

De lokale myndighetene, Bangkok Metropolitan Administration, har som mål å fjerne boder fra Bangkoks 50 distrikter i løpet av 2017. Grunnen skal være et ønske om å «prioritere orden og hygiene», skriver The Guardian.

Forbudet har skapt rabalder i verdenspressen, og har blant annet blitt dekket av Time, nevnte The Guardian og Telegraph, samt den lokale nyhetsportalen The Nation.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJENT SYN: Gatemat tilberedes i Phrakanong-distriktet i Bangkok. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP
KJENT SYN: Gatemat tilberedes i Phrakanong-distriktet i Bangkok. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

Den thailandske ambassaden skriver i en mail til Godt at informasjonen har blitt misforstått, og at ikke alle boder skal fjernes:

«Informasjonen som er gitt er blitt misforstått av pressen. Hensikten bak har blitt forvrengt og feiltolket i media. Målet er ikke å fjerne gatematen, men å promotere den. Noen områder, som Yaowarat og Khaosan Road, er kjent for sin gatemat og dette er noe Bangkok Metropolitan Administration ønsker å opprettholde. Gatemat vil bli værende i områdene det er populært, men ikke i alle gatene i de 50 distriktene. Å selge gatemat på fortauet er ulovlig. Imidlertid jobber vi for å nå en balanse mellom turisme-promotering og offentlig trygghet. Dette er et steg for å sikre mat med god kvalitet mens vi samtidig gir plass tilbake til fotgjengere.»

- Endrer bybildet

Terje Ommundsen driver thairestauranten Plah i Oslo, og er i Bangkok på vei til et matmarked når Godt ringer.

- Forbudet vil endre bybildet ganske mye, men enkelte steder vil det kanskje ikke gjøre noe. I visse områder tenker jeg at bodene har tatt litt over, siden det ikke bare står matselgere der, men også folk som selger ulovlige varer, forteller Ommundsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

YRENDE LIV: I Phrakanong-distriktet i Bangkok. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP
YRENDE LIV: I Phrakanong-distriktet i Bangkok. Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

Kokken tror også at gatematen er så viktig for innbyggerne at det vil bli vanskelig å gjennomføre et totalforbud i praksis.

- I tillegg finnes det mange matmarkeder og nattmarkeder der folk får sette opp matboder lovlig, og her finnes det mange superflinke folk. Enkelte av bodene langs fortauene, derimot, selger ikke nødvendigvis så bra mat - og hygienen er ikke på topp, sier Ommundsen.

Høy kvalitet

Kokken har selv blitt svært inspirert av gatematen i hovedstaden.

- Noe av det spesielle med matbodene i Bangkok er at du finner alt, og at kvaliteten er utrolig høy på mye av maten. Jeg har betalt dyrt for en curry crab som ikke smakte spesielt godt på en restaurant, og fikk en fantastisk curry crab på gata som var kjempefrisk og supergod, sier Ommundsen.

Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP
Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

Publisert: 19.04.2017 kl. 15:29
Oppdatert: 20.04.2017 kl. 09:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?