Delikatessen som koster halvparten av kongekrabbe
Den mindre kjente lillebroren til kongekrabben er full fart på vei inn i norske matbutikker. Slik tilbereder du snøkrabbe.
Snøkrabben har fått navnet sitt fordi krabbekjøttet er hvitt som snø. Den omtales også noen ganger som dronningkrabbe, fordi den ligner veldig på den mer kjente kongekrabben. Den er bare litt mindre. Og mye billigere.
- Snøkrabbe koster omtrent halvparten av det kongekrabben koster i butikken, forteller Gunnar Hvarnes.
Hvarnes er en av Norges beste konkurransekokker. Han er flere ganger norgesmester i kokkekunst og har representert Norge i prestisjefylte Bocuse d´Or. Nå jobber han ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.
- Egentlig er krabbene ganske like. Kjøttet ligger i klørne og i festet inn mot kroppen. Selve krabbekroppen inneholder ingenting, bare plast og annet søppel som krabben får i seg og ikke klarer å fordøye, forklarer kokken.
De siste årene har det blitt stadig mer vanlig å finne snøkrabbe i velassorterte matbutikker, og tilgjengeligheten vil bare bli større fremover.
Snillere inntrenger
Snøkrabben har, i motsetning til kongekrabben, selv funnet veien til Barentshavet. Kongekrabben ble satt ut i Barentshavet av russerne på 1960-tallet for å gi russiske fiskere en ny, potensielt svært luksuriøs, inntektskilde. Konsekvensen av dette har vært at kongekrabben har endret det naturlige miljøet på havbunnen, og siden kongekrabben gjorde sitt inntog har bestanddelen av flere arter kråkeboller, sjøstjerner og sjøromer, som nå har blitt krabbeføde, minket.
Snøkrabben, derimot, ble først oppdaget i Barentshavet i 1996. Forskere er usikre på om den har vandret dit selv eller om den har vært med som blindpassasjer med en fiskebåt fra Beringhavet. Det er tidlig å si hvilke endringer i økosystemet som vil følge den nye innbyggeren, men undersøkelser gjort av Havforskningsinsituttet viser at det kan virke som at snøkrabben faktisk har en positiv effekt på livet i Barentshavet. Særlig fordi den, som mat, kan hjelpe til med å øke bestanddelen av torsk og hyse.
Livsfarlig fangst
Krabbefiske vurderes som en av verdens farligst jobber. Discovery Channel har laget en dokumentarserie som viser livet til krabbefiskerne som fisker etter kongekrabbe og snøkrabbe i Beringhavet. Den har fått navnet «Deadliest catch» fordi mannskapet utsettes for svært store farer under fisket.
- Snøkrabben lever på 150-200 meters dyp, og må ha temperaturer under 2 grader for å overleve, forteller Hvarnes.
I tillegg at snøkrabben befinner seg på svært dypt vann, foregår det norske snøkrabbefiske over 500 kilometer fra kysten. Det innebærer dager til sjøs på åpent hav i tøft og kaldt vær. Allikevel velger mange fiskere å utsette seg for disse farene fordi det ligger et stort inntektspotensiale i fiske av konge- og snøkrabbe.
VG meldte tidligere i år at SINTEF og rederiet Opilio AS inngått et samarbeid for å utvikle løsninger som gjør at mye det tunge og farlige manuelle arbeidet kan ertsattes av maskiner og teknologi. Forskningsrådet har også gått inn og støttet prosjektet, fordi dette potensielt kan bli en svært lønnsom eksportvare for norsk fiskenæring.
Frossen er best
Den kongekrabben du får kjøpt i butikken er ferdigkokt, og har gjerne vært frossen. Skulle man fått tak i fersk snøkrabbe bør den uansett fryses før den tilberedes.
- Fryser man snøkrabben blir den mye lettere å jobbe med, samt å spise. Kjøttet får bedre struktur og det blir lettere å få kjøttet ut av skallet. Dessuten smaker den bedre når den har vært frossen, forklarer snøkrabbe-entusiasten.
Det er to «typer» kjøtt i snøkrabben. I beina er kjøttet fastere og det er fint å servere helt eller skåret i mindre biter. I festeleddene er kjøttet mer revet, det er perfekt til salater.
- For å få kjøttet ut av krabbebeina kan det være lurt å bruke en saks og klippe beina opp på langsiden, så dytter du kjøttet ut med fingrene. Hvis du serverer krabben i skallet, bør du legge ved en krabbegaffel.
Krabbekjøttet tåler godt varmebehandling, selv om det allerede er kokt.
- Krabbe har litt mer å gå på før det blir seigt og tørt, slik som lett skjer med mye annen sjømat når det kokes eller stekes for lenge, sier Hvarnes.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Du kan i utgangpunktet tenke akkurat likt når du skal tilberede snøkrabbe, som når du lager kongekrabbe. Hvarnes foreslår å bruke ingefær, soyasaus, chili og koriander når man tilbereder snøkrabbe hjemme.
- Det søte snøkrabbekjøttet gjør seg særlig godt sammen med asiatiske smaker, tipser kokken.
Det betyr ikke at du ikke kan lage snøkrabbe på mer tradisjonelt norsk vis.
- Pisk litt pepperot inn i en god majones og server snøkrabben på godt brød toppet med litt «barnehagekarse». Enkelt og knallgodt!
Publisert: 11.08.2015 kl. 16:04
Oppdatert: 01.09.2015 kl. 14:53
Lag deg en gratis konto