Her bør du spise smørbrød i København

21. mai 2015Aktuelt
TYPISK DANSK; Smørbrød hører til Københavnsferien, det gjør også en rusletur i Nyhavn. Og det går fint an å kombinerer de to. Foto: Roger Neumann/Peder Oxe.
TYPISK DANSK; Smørbrød hører til Københavnsferien, det gjør også en rusletur i Nyhavn. Og det går fint an å kombinerer de to. Foto: Roger Neumann/Peder Oxe.

Moderne dansk på Aamanns, smushis på Royal Smushi Café og helt tradisjonelt på Peder Oxe - dette er noen av de beste stedene å spise smørbrød i Kongens By.

Det er mye man tenker på som typisk København. Sykkelstier og sykkelkøer. Brente mandler og enormt store is. Frikadeller og lagkaker. Og smørbrød:

Digre, bugnende smørbrød. Hvis du er en av dem som egentlig ikke syns at smørbrød er mat, så har du nok ikke spist et skikkelig dansk «smørrebrød». Det bør du gjøre neste gang du er i København. Og det er nok av smørbrødrestauranter å velge mellom.

Her er fem av de beste stedene du kan gå for å spise smørbrød - og drikke øl og snaps - i København.

Aamann

Øster Farimagsgade 10
2100 København Ø

Foto: Pia Cecilie Vabro
Foto: Pia Cecilie Vabro

På Aamann serverer de moderne danske smørbrød. Det betyr ikke at du ikke også kan få et klassisk karbonade- eller røkelakssmørbrød, men tanken er at smørbrødene skal være freshe, moderne og toppet med pålegg som er i sesong. Alle smørbrødene lages med deres økologiske malt-surdeigsbrød, og de bruker bare lokale kvalitetsråvarer. Det er ikke uten grunn at kokk Adam Aamann Christensen omtales som «Smørbrødkongen»: Restauranten er til og med nevnt i Michelin-guiden.

Søndag er smørbrøddagen på Aamann's. Da serverer de to smørbrød til 155 DKK og tre til 215 DKK.

PS: Aamann's tilbyr også take away. Ta med deg et smørbrød ut og nyt det i Københavns botaniske hage, som ligger bare 100 meter fra caféen.

Royal Smushi Café

Amagertorv 6

1160 København K

Foto: Pia Cecilie Vabro
Foto: Pia Cecilie Vabro

Dette er en smørbrødcafé litt utenom det vanlige. Den ligger i en bakgård inn fra Københavns hovedgate Strøget - og er innredet med danske designikoner fra Fritz Hansen, Arne Jacobsen og Holmegaard, og morsomme veggmalerier og tullete kunstverk. Det er som å tre inn i et slags dukkehus. Også maten har fått dukkehuspreg, på menyen står nemlig typiske danske smørbrød, men i sushistørrelse. På den måten har man muligheten til å smake på mange forskjellige smørbrød: Du kan altså dra til med både et par klassikere, som karbonade med stuet kål og røkelaks med eggesalat, og prøve noe helt moderne, som klippfisk med rosesirup og oksetartar med wasabi. I tillegg til sandwichene servere også caféen andre typiske danske spesialiteter, som rødgrøt med fløte og eplekake.

Smørbrødene på Royal Smushi café er små og tre stykker koster 138 DKK, og man må ha minst tre.

PS: Caféen ligger vegg-i-vegg med Royal Copenhagen's Flagship Store. Her kan du meske deg i kongelig dansk porselen når du er ferdig med lunsjen.

Restaurant Sankt Annæ

Sankt Annæ Plads 12

1250 København K

Foto: Pia Cecilie Vabro
Foto: Pia Cecilie Vabro

Restaurant Sankt Annæ har eksistert i over 200 år. Den tidligere hotellrestauranten har beholdt sin litt formelle atmosfære, med hvite duker og tøyservietter og snappsglass i krystall. Smørbrødmenyen består av alle de klassiske danske smørbrødene, de har syv typer sildesmørbrød, røket og gravet laks, egg, tartar og sprengt kalvetunge. Her er det nesten obligatorisk at du drikker øl og akevitt til smørbrødet, som selvsagt blir servert på kongelig dansk porselen.

Over 30 smørbrød kan du velge mellom på Sankt Annæ, de koster mellom 68 DKK og 155 DKK.

PS: Fra Restaurant Sankt Annæ er det bare to hundre meter å gå til Amalienborg Slott. Her holder det danske kongeparet til, og så er det et av de flotteste rokokkobyggene i København. En fin spasertur etter en god lunsj.

Peder Oxe

Gråbrødretorv 11

1154 København K

Foto: Pia Cecilie Vabro
Foto: Pia Cecilie Vabro

Peder Oxe åpnet på hyggelige Gråbrødretorv i 1975. Restauranten er en blanding av dansk og fransk kjøkken, og tilbyr et sesongbasert salatbord, muligheten til å velge dine egne fiske- og kjøttstykker, og over hvert bord henger en grønn lampe som gjestene kan skru på når de ønsker hjelp fra betjeningen. Til lunsj byr de på alt du kan ønske deg av klassiske danske smørbrød, roastbeef, rødspette, skinkesalat, sild og tartar. Man kan sitte inne i den hyggelige restauranten, med brede plankegulv og hvite duker på bordene, eller nyte maten ute på torvet i restaurantens forgård.

På Peder Oxe kan du spise to smørbrød og salat for 160 DKK. Eventuelt koster det 150 DKK for tre smørbrød.

PS: Oxe-burgeren på middagsmenyen til Peder Oxe er verdt et besøk i seg selv. Velg den med Dijonssennepsaus og bakt potet. Det er kanskje byens beste burger.

Told & Snaps

Toldbodgade 2
1253 København K

Du kan ikke reise til København uten å ta en tur til Nyhavn. Det er en av Skandinavias fineste havner, og her ligger restaurantene og barene vegg i vegg. Den beste smørbrødrestauranten i havnen er Told & Snaps. Det er en helt tradisjonell dansk lunsjrestaurant som har satt sin ære i å servere det beste fra dansk smørbrødtradisjon. De salter og røker kjøttet og fisken sin selv, og tilbyr mer enn 20 hjemmebrente snapsvarianter. En av dem må man kanskje ty til om man skal prøve en av deres særere smørbrød, som røkt ål eller saltet lårtunge, men de serverer også helt enkle silde- og laksesmørbrød, og ti forskjellige ostesmørbrød.

Det står 40 smørbrød på menye til Told&Snaps - det billigste koster 60 DKK og det dyreste 168 DKK.

PS: Told & Snaps ligger midt i Nyhavn. Fra Nyhavn kan du ta kanalbåttur rundt i Københavns havner og kanaler. Det er en veldig fin måte å bli kjnt med byen på.

Publisert: 21.05.2015 kl. 15:35
Oppdatert: 08.07.2016 kl. 10:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?