Matguide til Paris: Kastanjesoufflé, croissanter og Nutella-pannekaker

DET BESTE SOM FINNES: Paris byr på mye godt for matglade turister. Skal det være en croissant? Foto: NTB Scanpix.
DET BESTE SOM FINNES: Paris byr på mye godt for matglade turister. Skal det være en croissant? Foto: NTB Scanpix.
Pia Cecilie Vabro

Det er mye godt på menyen i Paris. Her er våre beste tips.

Paris ble nylig kåret til en av nordmenns absolutte favorittsteder når det gjelder mat. Det er kanskje ikke så rart. De fleste forbinder Frankrike med god mat, og god mat med Frankrike: fransk matlaging anses av mange som den grunnleggende, den klassike, måten å lage mat på, den franske kokken Escoffier lanserte på 1900-tallet det som er kjent som «haute cuisine», Michelin-guiden, verdens mest anerkjente restaurantguide, kommer fra Frankrike - og i 2010 definerte til og med UNESCO fransk gastronomi som en del av Verdens kultur- og naturarv.

«If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a moveable feast», skrev Ernest Hemmingway i sin bok A movable feast. Nå er det ikke sikkert at han var mest opptatt av maten - man kan anta han deltok i en del andre festligheter i Lysenes by - men det er nå en gang akkurat slik, at å spise i Paris er som å være på en eviglang fest.

Her er våre aller beste spisetips til en helg i Frankrikes hovedstad:

FROKOST

Colorova Pâtisserie. Foto: Skjermdump Instagram.
Colorova Pâtisserie. Foto: Skjermdump Instagram.

Dette er et frokost- og lunsjsted hvor du kan starte dagen med en skive eller full brunsj (inkludert et glass vin). Det er hipt og avslappet, og du kan godt sette av god tid til å se på folk og nyte maten.

Maten: Gode brød og godt pålegg. Friske frukter og organisk yoghurt og melk. Hjemmerørte syltetøy og salt karamell-smør.

Stemningen: Litt retro-chic med diverse bruktmøbler, store vinduer og innsyn til kjøkkenet. Akkurat passe avslappet. Akkurat passe pretensiøst.

Verdt å vite: Bakervarene deres er veldig gode. Hvis du ikke orker dessert etter frokost, ta allikevel med deg en godbit til senere på dagen.

$$: EURO 28 for full brunsj.

Adresse: 47 rue de l'Abbé Grégoire, 75006 Paris

Tel: +33 1 45 44 67 56

REN LYKKE: Slik spiser du croissant som en ekte parisianist. Foto: Skjermdump Instagram.
REN LYKKE: Slik spiser du croissant som en ekte parisianist. Foto: Skjermdump Instagram.

Du kan ikke reise til Paris uten å spise croissant. Eller makroner eller brioche eller éclairs. Men i hvert fall croissant. Og skal man først spise croissant bør man spise byens beste.

Maten: Her får du tradisjonelle franske bakervarer. Og kanskje byens beste croissanter. Alt er bakt med mel fra franske bønner. Og smør fra franske kuer.

Stemningen: Her er det busy, og egentlig ikke noe sted å sette seg. Men det lukter fantastisk av det som bakes til en hver tid. Og bakervarene er like gode på fortauet utenfor.

Verdt å vite: Ikke la deg skremme av at det er lang kø utenfor. Det går fort unna.

$$: EURO 1 for en croissant.

Adresse: 69 rue Monge (rue Lacépède), 75005 Paris

Tel: +33 1 43 31 27 29

LUNSJ

Moncoeur Belleville. Foto: Moncoeur Belleville.
Moncoeur Belleville. Foto: Moncoeur Belleville.

Dette er «en av Paris fineste terasser». Egentlig ikke en terasse, men en stor uteservering på høyden i Belleville-parken med utsikt over byen, inkludert Eiffeltårnet. På kjøkkenet står en kokk som tidligere har jobbet på flere Michelinrestauranter.

Maten: Her er det kortreist, økologisk og ultrafransk. Det merkes at kokkene er godt trent. Og opptatt av både hvordan det smaker og hvordan det ser ut.

Stemningen: Det blir ikke mer parisisk enn dette. Den ultimate fortausrestaurantopplevelse. På fredag og lørdag er det i tillegg levende musikk.

Verdt å vite: De er gode både på mat og drikke. De har et svært godt utvalg av gode viner fra små franske produsenter og en spennende cocktailmeny.

$$: Fra EURO 18 for en lunsjrett.

Adresse: 1 rue des Envierges, 75020 Paris

Tel: +33 1 43 66 38 54

Miss Kō. Foto: Miss Kō.
Miss Kō. Foto: Miss Kō.

Dette er designer Philippe Starcks seneste prosjekt. Og er ment å være som en myldrende, asiatisk markedsplass i restaurantform. Det er en stor restaurant med diverse sitteområder og en meny som strekker seg fra Frankrike i vest til Japan i øst.

Maten: Menyen er asiatisk-inspirert og svært moderne. Her får du japansk carpaccio, ingefærmos, brød med blekksprutblekk og noen freidige vrier på mer typisk franske retter.

Stemningen: Litt rotete, og ganske eklektisk, i ekte Philippe Stark stil. Åpent kjøkken, neonlys og asiatiske lanterner; man kan sitte ved det høye fellesbordet i midten av restauranten eller i sofaer nærmere utgangen.

Verdt å vite: Hvis du er redd for drager er det ikke sikkert dette er restauranten for deg; det kommer nemlig en på besøk i restauranten med jevne mellomrom.

$$: EURO 24 for dagens lunsj.

Adresse: 49/51 avenue George V, 75008 Paris

Tel: +33 1 53 67 84 60

TE

Mariage Frères. Foto: Skjermdump Instagram,
Mariage Frères. Foto: Skjermdump Instagram,

Man forbinder kanskje ikke te med Paris, men på Mariage Frères er faktisk et tradisjonelt, fransk gourmet-tehus. Her får du grønne og sorte teer, fra India, Kina og Japan. I tillegg kan du nyte en ekte fransk «afternoon tea» på en av deres koselige tesalonger.

Maten/teen: Alt du kan drømme om av te. Og både tradisjonelle og utradisjonelle tekaker og sandwicher, som kan tilpasses den teen du velger.

Stemningen: Her nyter du teen din i majestetisk og ærverdige lokaler med hvite duker fra løvtynn porselen.

Verdt å vite: Det er helt vilt mange teer å velge mellom, men betjeningen kjenner dem alle og det er verdt å be om hjelp til å velge.

$$: EURO 10 for te og scones.

Adresse: 260 Rue de Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris

Tel: +33 1 46 22 18 54

MIDDAG

Hélène Darroze. Foto: Skjermdump Instagram.
Hélène Darroze. Foto: Skjermdump Instagram.

Darozze har flere ganger blitt kåret til verdens beste kvinnelige kokk..

Maten: En litt lettere versjon av fransk Michelinstjerne-mat. Det er sesongbasert, kortreist og organisk. Og litt skum.

Stemningen: Elegant og stemningsfullt. Det er tykke, hvite tøyservietter, Hermes-glass, omfattende presentasjoner av maten og Champagne servert som hos Dronning Elizabeth som gjelder her.

Verdt å vite: Salon d'Helene er tapasrestauranten som ligger vegg-i-vegg. Det kan være et godt alternativ om du ikke få bord, eller har lyst på en litt mer uhøytydelig, men like god, middagsopplevelse.

$$: NOK 1100 for seks retter.

Adresse: 4 rue d'Assas, 75006 Paris

Tel: +33 1 42 22 00 11

Le Cosi. Foto: Skjermdump Instagram.
Le Cosi. Foto: Skjermdump Instagram.

Den lille korsikanske nabolagsrestauranten frekventeres av både studenter og professorer fra Sorbonne-universitetet. Prisnivået er ganske rimelig til Paris å være - uten at det skorter på kvaliteteten på maten.

Maten: Litt avansert husmannskost i fransk/koriskansk stil. Det er også mange gode vegetarretter på menyen.

Stemningen: Upretensiøst og familivennlig. Betjeningen er hjelpsomme og hyggelige. Og det er god stemning med gode samtaler rundt bordene.

Verdt å vite: Kastanjesouffléen, en tradisjonell korsikansk dessert, er verdt å spare plass til.

$$: EURO 21 for en hovedrett.

Adresse: 9 Rue Cujas, 75005 Paris

Tel: +33 1 85 15 29 15

SHOPPING

Rue Mouffetard. Foto: Skjermdump Instagram.
Rue Mouffetard. Foto: Skjermdump Instagram.

Hemingway beskrev ganske riktig Rue Mouffetard som «that wonderful, narrow crowded market street» i sin bok «En varig fest». Gaten er nettopp det, som et eneste stort gatemarked. Spesialbutikkene ligger på rekke og rad - ost, te, skinker, fisk, sjokolade - alt du kan drømme om av franske og internasjonale delikatesser. I tillegg er det caféene og restaurantene - prøv byens beste crepes på Au P'tit Grec - og markedsbodene som popper opp i helgene med frisk frukt og nyplukkede grønnsaker fra markene rundt Paris.

Verdt å vite: Det er aller best å besøke Rue Mouffetard på lørdag og søndag formiddag, da er det masse boder og masse folk. Etter søndagsgudtjenesten i Saint Medard-kirken kan du også være så heldig at du får se de lokale be hverandre opp til dans akkompagnert av gatemusikantene på plassen utenfor.

$$: EURO 2.50 for pannekake med Nutella på Au P'tit Grec.

Adresse: Rue Mouffetard, 75005 Paris

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?