Her er toppkokkens beste jordbærtips

SØTE: For mange er nok de norske jordbærne det aller beste med sommeren. Foto: Jan Petter Lynau/VG
SØTE: For mange er nok de norske jordbærne det aller beste med sommeren. Foto: Jan Petter Lynau/VG
Håvard Egge
Håvard Egge

Uimotståelig søt, og hemmelig bestevenn med ristet pepper. Servér smaken av sommer med en stor bolle jordbær.

Om kokk Frederic Klev skal imponere med en jordbærdessert, blir det en versjon av den han fikk i Roma påsken 2012.

På en familiedrevet restaurant i den romantiske byen ble han og kjæresten servert enkle og perfekte retter, slik bare italienerne får det til.

Desserten har festet seg til minnet. Et italiensk sukkerbrød dynket med rom, drysset med melis, delt i to, og i midten, en klatt pisket krem og en neve ferske markjordbær.

- Det var helt magisk godt! forteller han.

Like etter befant paret seg foran fontenen Fontana di Trevi, kjent fra den storslåtte badescenen med Anita Ekberg i Fellinis La Dolce Vita fra 1960.

Det var yr i luften. Klev gikk ned på kne.

Svaret var «ja!».

Jordbærets perfekte balanse mellom sødme og syre gjør det utrolig enkelt å kombinere med andre smaker, mener Klev, som har fartstid fra flere stjernerestauranter i Oslo. For tiden er han Heidi Bjerkans høyrehånd på Credo i Trondheim.

Klev trekker noe uventet frem pepperen som en av jordbærets beste venner.

- Det er en usedvanlig god kombinasjon, vel og merke om man får frem pepperens harmoniske side ved å riste den i en tørr panne, tipser han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ TOAST: Har du prøvd jordbær på brødskiven? Smaker nydelig på ristet brød med gresk yoghurt, nøtter og honning. Foto: Sara Johannessen / VG
PÅ TOAST: Har du prøvd jordbær på brødskiven? Smaker nydelig på ristet brød med gresk yoghurt, nøtter og honning. Foto: Sara Johannessen / VG

Sørlandskokken mimrer tilbake til da han som liten gutt satt på kjøkkenet til farmor i Mandal og ventet på favorittdesserten - nyrørte jordbær i varme pannekaker.

- Sødmen og syren fra jordbærene mot de litt salte pannekakene er rett og slett uslåelig, synes han.

Hjemlige jordbær er absolutt best, mener Klev, som spiser de søte og saftige norske bærene så ofte som mulig. Sesongen varer fra juni til august, så det blir noen kurver i året, for å si det sånn.

De norske er så perfekte at de bør tukles minst mulig med, synes Klev.

- De trenger jo ikke tilbehør i det hele tatt. Noe av det beste jeg vet er å sitte i timevis med en svær bolle og bare kose meg. Gjerne med et glass Champagne til, smiler han.

LEKKERT: Sukkerbrød, krem og norske jordbær - vips, så har du en lekker kake til kaffen. Foto: Sara Johannessen / VG
LEKKERT: Sukkerbrød, krem og norske jordbær - vips, så har du en lekker kake til kaffen. Foto: Sara Johannessen / VG

Oppkvikker

I tillegg til å være kjent som afrodisiakum proppfull med antioksidanter og annen verdifull helsefrembringende næring har forskere bevist at jordbær gir en energiboost. Smakstvilling

Ifølge den franske sommelieren Francois Chartier er ananas jordbærets ukjente tvilling. Bakgrunnen for påstanden er at de har mange av de samme smaksmolekylene, så har du lyst på jordbær utenfor sesongen er ananas et godt alternativ.

Italiensk sukkerbrød med jordbær

Pisk 6 egg og 180 g brunt sukker til eggedosis.

Vend forsiktig inn 180 g hvetemel og 1 ½ ts bakepulver med en slikkepott.

Ha i smurt springform med bakepapir i bunn. Stek på 175 grader i 35-

40 minutter og avkjøl.

Del sukkerbrødet i to på langs og skjær kakestykker som dyppes i en blanding av 1 dl rom og sukkerlake laget av 1 dl vann og 2 dl sukker.

Bland frøene fra en halv vaniljestang med lettpisket rømme.

Legg en god klatt oppå sukkerbrødstykkene.

Topp med ferske jordbær.

Dryss gjerne noen ristede pistasjnøtter over og ringle med sitronverbenaolje om du vil.

Kilder: The Guardian, Taste Buds and Molecules: The Art and Science of Food With Wine, Francois Chartier, 2010.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?