En av disse kandidatene blir Årets Kokk 2017

15. juni 2017Aktuelt
KONKURRENTER: (Fra venstre) Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Rasmus Johnsen Skoglund, Geir Magnus Svae, Øyvind Bøe Dalelv og fagansvarlig Gunnar Hvarnes. Foto: Linda Wiken
KONKURRENTER: (Fra venstre) Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Rasmus Johnsen Skoglund, Geir Magnus Svae, Øyvind Bøe Dalelv og fagansvarlig Gunnar Hvarnes. Foto: Linda Wiken

Og nå har de valgt lagene sine.

12. september braker det løs i Mathallen i Oslo. Da skal Årets Kokk 2017 kåres, og vinneren blir Norges kandidat i den anerkjente kokkekonkurransen Bocuse d'Or som denne gang skal holdes i Torino. Nå er årets lag klare.

Du finner hele oversikten nederst i saken.

På listen finner vi blant annet Øyvind Bøe Dalelv, som er souschef på Michelin-restauranten Statholdergaarden og deltok i Årets Kokk 2015, og Christian André Pettersen som er kjøkkensjef på Restaurant Mondo i Sandnes.

Blant coachene finner vi blant annet Even Ramsvik, daglig leder hos Lava og Michelin-kokk, og Karl Erik Pallesen, daglig leder og medeier ved Fisketorget i Stavanger.

Velges av Akademiet

Deltakerne blir valgt ut av Akademiet i Bocuse d'Or Norge, som blant annet består av Bent Stiansen og 12 andre anerkjente norske kokker - som alle har deltatt i Bocuse d'Or.

«En av de viktigste oppgavene vi gjør i Bocuse d’Or Norge er å velge ut kandidater som er i stand til både å vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. Faglig dyktighet, trygghet og kreativitet, sammen med positive visjoner for utvikling av fag og yrke, er avgjørende for oss Bocuse-kokker, sier Bent Stiansen» heter det på Bocuse d'Or Norges hjemmeside.

Kandidatene måtte presentere tre personlige oppskrifter, og ble vurdert etter disse:

«En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Gårdsand i Vestfold, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Vestfold og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten,», står det på hjemmesiden.

- Skal isolere meg

Filip August Bendi er kjøkkensjef ved N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger, og skal delta i konkurransen i september.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONKURRERER: Filip August Bendi er én av fem som skal konkurrere under Årets Kokk. Foto: Arve Serigstad
KONKURRERER: Filip August Bendi er én av fem som skal konkurrere under Årets Kokk. Foto: Arve Serigstad

- Det er utrolig kjekt å få være blant de fem som får konkurrere. Det er en ekstrem utfordring, og man innser kjapt hvor krevende det faktisk er. Vi må «finne opp kruttet» på nytt, og tenkte på alt fra smak til design, sier Bendi til Godt.

Bendi var med Gunnar Hvarnes til Bocuse d'Or i 2010 (EM) og 2011 (VM) og var da commis. De tok henholdsvis sølv og bronse.

- Det ga mersmak å være der for syv år siden, så nå vil jeg dra tilbake og stå på pallen, sier Bendi.

Nå ligger noen harde forberedelsesmåneder foran kokken.

- Jeg skal isolere meg i hele juli og august, og bruke tiden på å forberede meg til september. Så det blir ingen ferie, sier Bendi.

Forlengelse av arbeidsliste

Karl Erik Pallesen stiller som coach for Christian André Pettersen, og forteller at en god coach er som en forlengelse av arbeidlisten.

- Coachen skal ikke ta over eller styre, men stå på sidelinjen og følge med på at kandidaten overholder planen han selv har laget. Bare det å gå et halvt minutt over er helt krise i Bocuse d'Or, og når de holder på i fem timer i strekk sier det seg selv at det er mange halve minutter coachen må passe på, sier Pallesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

COACH: Karl Erik Pallesen er coach for Christian Andre Pettersen. Foto: Marie von Krogh
COACH: Karl Erik Pallesen er coach for Christian Andre Pettersen. Foto: Marie von Krogh

Han fortsetter:

- Coachen blir valgt av kandidaten selv, så det er opp til dem hvem de føler seg komfortabel med og hvem han gjerne vil ha med seg på laget for å bli utfordret. Coachen skal bygge opp kandidaten fra sidelinjen, sier kokken.

Pallesen har selv vært i Lyon under Bocuse d'Or, da som commis for Sven Erik Renaa i 2006. Når han nå stiller som coach for Pettersen er det etter mange års bekjentskap.

- Christian var på utplassering på restauranten jeg var kokk på i Sandnes, og vi har holdt kontakten siden. Så jeg kjenner han veldig godt, sier Pallesen.

Gi selvtillit

GLEDER SEG: Kokk Even Ramsvik skal være coach for Jørgen Bøe Dalelv. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
GLEDER SEG: Kokk Even Ramsvik skal være coach for Jørgen Bøe Dalelv. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Kokk Even Ramsvik har tatt to sølv under Årets Kokk, og gleder seg til å nå bidra som coach for første gang.

- Det er veldig stas. Jeg har en rolle der jeg kan være med tidlig i den kreative prosessen, noe jeg personlig er veldig glad i. Så det er en fin jobb å bli spurt om, sier Ramsvik.

Han fortsetter:

- Jeg har det fryktelig travelt, så det passer godt for meg å si ja til Øyvind (Bøe Dalelv journ. anm.) siden han allerede har et godt apparat rundt seg, samt mye konkurranseerfaring. På den måten får jeg en funksjon som er kreativ og støttende, i tillegg til at jeg kan hjelpe han med å holde roen og komme med tips under konkurransen, sier Ramsvik.

Flere seiere

Under forrige Bocuse d'Or, som ble arrangert i januar i år, mottok Christopher W. Davidsen sølv i den anerkjente konkurransen.

– Det er sinnsykt kult med sølv. Dette har teamet mitt og jeg jobbet for i et og et halvt år, og det var helt fantastisk å stå på pallen, skrev Davidsen i en SMS til VG etter prisutdelingen.

Det var ikke første gang Norge var på pallplass under konkurransen:

i 1991 fikk Lars Erik Underthun Norges første sølvmedalje. Bent Stiansen fikk gull i 1993, og Odd Ivar Solvold fikk bronse i 1997. Deretter fikk Terje Ness gull i 1999, før Charles Tjessem fulgte opp med en ny gullmedalje i 2003. Tom Victor Gausdal fikk sølv i 2005, mens Ørjan Johannessen tok gull i både 2012 og 2015. I 2017 tok Christopher W. Davidsen sølv, skriver Bocuse d'Or.

--------------

Årets Kokk 2017 – Kandidater og team

Navn: Christian Andre Pettersen
Alder: 27 år
Nåværende stilling: Kjøkkensjef på Restaurant Mondo i Sandnes.

Commis: Kim Iamram, kokk på Restaurant Mondo i Sandnes.

Coach: Karl Erik Pallesen, medeier og daglig leder Fisketorget i Stavanger.

Navn: Filip August Bendi
Alder: 28 år
Nåværende stilling: Kjøkkensjef på N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.

Commis: Håvard André Josdal Østebø, kokk på Restaurant Mondo i Sandnes.

Coach: Adrian Løvold, kjøkkensjef på Sabrura Sticks and Sushi.

Navn: Øyvind Bøe Dalelv
Alder: 27 år,
Nåværende stilling: Sous chef Statholdergaarden i Oslo.

Commis: Aron Espeland, kokk på Vaaghals.

Coach: Even Ramsvik, daglig leder Lava Oslo.

Navn: Geir Magnus Svae
Alder: 42 år
Nåværende stilling: Bølgen & Moi AS, Konsernkjøkkensjef

Commis: Henrik Falkensten, kokk og pastry chef på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Coach: Christer Rødseth, kjøkkensjef på Vaaghals.

Navn: Rasmus Johnsen Skoglund
Alder: 27 år
Nåværende stilling: Mat og menyansvarlig for AMJ management i Bodø.

Commis: Tony Allene Ghetachew, lærling på Tango bar & kjøkken i Stavanger.

Coach: Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef Det kongelige hoff.

Publisert: 15.06.2017 kl. 08:33
Oppdatert: 19.06.2017 kl. 09:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?