Til hovedinnhold

«»: Vil 2016 bli året maten skal smake autentisk?

18. januar 2016Aktuelt
FREDAGSTACO: Nordmenn elsker taco - kanskje du vil lage den litt mindre «norsk» i år? Foto: Eivind Griffith Brænde / VG
FREDAGSTACO: Nordmenn elsker taco - kanskje du vil lage den litt mindre «norsk» i år? Foto: Eivind Griffith Brænde / VG
Line Blokhus
Line Blokhus

Ikke et vondt ord om den norske tacoen, den er ikke utrydningstruet – ennå.

Ifølge National Restaurant Associations (NRA) trendrapport for 2016 vil året vi nettopp har gått inn i være preget av etniske sauser og krydder og autentiske etniske kjøkken.

Stian Floer driver restauranten Hitchhiker i Oslo, som har spesialisert seg på gatemat fra alle verdens hjørner. Han mener trendrapporten kan ha et poeng.

– Jeg tror absolutt vi kan vente mer autentisk mat med smaker fra blant annet Afrika og Midtøsten. Men jeg tror også at vi vil bruke litt mindre kjøtt og ta i bruk mer av linser og bønner og andre type proteiner, sånn som man gjør flere steder i verden, sier Floer til Godt.

Både i restaurantbransjen og i de norske butikkhyllene har vi de siste årene sett en tendens som kan se ut til å bekrefte trenden: Tilbudet og tilgangen på etnisk mat er blitt kraftig utvidet.

Vil du smake «ekte» meksikansk i stedet for norsk taco, har du mange steder du kan gå til, og vil du diske opp en spicy asiatisk rett bruker du ikke et fornorsket halvfabrikat, for nå får du tak i krydderne og grønnsakene du trenger i butikken.

POPULÆR SAUS: Den sterke sausen med hanen på har blitt en favoritt blant mange. Nå kommer det flere spennende smaker. Foto: Afp
POPULÆR SAUS: Den sterke sausen med hanen på har blitt en favoritt blant mange. Nå kommer det flere spennende smaker. Foto: Afp

«Alle» har for lengst oppdaget den sterke thailandske Srirachaen og fortstått at chili ikke bare er chili. Skal vi tro NRAs rapport er det bare å rydde plass i kjøleskap og krydderhyller for flere spennende smaker, og forvente at floraen av etniske kjøkken vil blomstre ytterligere.

Ut med thai, inn med afrikansk

Mens sørøstasiatisk og latinamerikansk mat har vært mainstream lenge, er det en nykommer på listen – som skubber disse etniske kjøkkenene nedover trendlisten. Ifølge NRA er det nemlig smaker fra Afrika som vil være det virkelig «hotte» i 2016.

I London og Paris har det vært en kraftig økning i antall afrikanske restauranter, og ifølge magasinet Condé Nast har trenden også spredt seg til ikke-afrikanske restauranter i Paris.

En kan kanskje ikke si at det har eksplodert med afrikanske restauranter her til lands, men det er fullt mulig å finne blant annet eritreiske, etiopiske eller marokkanske restauranter i flere av de store byene.

RØD CHILI: Nordafrikansk harissa lages av blant annet rød chili. Her tørkes røde chilier sør i Tunisia. Foto: Afp
RØD CHILI: Nordafrikansk harissa lages av blant annet rød chili. Her tørkes røde chilier sør i Tunisia. Foto: Afp

Se opp for harissa

KRYDDERMIKS: Dukkah og olivenolje passer godt til ferskt brød – og mye annet. Foto: Flickr / www.thestonesoup.com
KRYDDERMIKS: Dukkah og olivenolje passer godt til ferskt brød – og mye annet. Foto: Flickr / www.thestonesoup.com

Men hva er nå egentlig afrikansk mat, tenker du kanskje? Det er ikke et kort og enkelt svar på det. Det afrikanske kjøkken er minst like variert som de geografiske, politiske, økonomiske og kulturelle forskjellene i verdensdelen. Når det gjelder det nordafrikanske kjøkken er maten inspirert av kulinariske tradisjoner fra hele verden, både europeiske, arabiske og afrikanske.

Et av produktene som er ventet å bli populært i tiden fremover er harissa, noe som for Sriracha-elskerne er en riktig god nyhet. Harissa ser nemlig litt likt ut og serveres gjerne på en flaske akkurat som den. Men den sterke chilisausen lages gjerne av tomater, rød chili, koriander, kummin, hvitløk, karve og olje – og har altså en ganske annerledes smak.

Floer sier at de har brukt harissa på Hitchhiker lenge, og forteller at det er en saus som egner seg til mye, for eksempel til å krydre lam.

Men harissa er selvsagt ikke det eneste som Afrika har å tilby på matfronten. En annen favoritt verdt å notere seg er egyptisk dukkah, eller duqqa, som er en krydderblanding laget av ristede nøtter og frø. Den brukes til dipp til brød eller som et dryss over nær sagt hva som helst.

Publisert: 18.01.2016 kl. 14:26
Oppdatert: 19.01.2016 kl. 09:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?